• 瀏覽: 4,488
  • 回覆: 24
我部機係lenovo正版window 8.1(後升左window10)
之後部機好慢似中毒
攞左出去比人整
佢話幫我洗機 重裝window7 (佢話好用d, 我唔太識,所以是但)幫我刪左之前d野
點知,番到黎用左一個月到
個卓面變左黑色底,右下角寫不是正版

求下大家,有冇方法可以變番正版
之前試過重裝修復都唔得,冇左window8 or 10
有冇辦法變返正版🙏🙏🙏

本人唔係成日玩電腦
如知正確做法,請教我

熱賣及精選
引用:
原帖由 bernice1928 於 2020-2-23 12:12 AM 發表

我部機係lenovo正版window 8.1(後升左window10)
之後部機好慢似中毒
攞左出去比人整
佢話幫我洗機 重裝window7 (佢話好用d, 我唔太識,所以是但)幫我刪左之前d野

有冇辦法變返正版🙏🙏🙏

本人唔係成日玩電腦
如知正 ...
如果你部機之前係Windows8 昇上10 嘅, 依家最簡單就係去Microsoft 下載Windows 10, 然後洗機重裝。
間鋪頭都唔知同你裝乜老翻。
佢老作windows 7好用D

引用:
原帖由 krzys995x8 於 2020-2-23 01:32 AM 發表

如果你部機之前係Windows8 昇上10 嘅, 依家最簡單就係去Microsoft 下載Windows 10, 然後洗機重裝。
間鋪頭都唔知同你裝乜老翻。
佢老作windows 7好用D
我試左
但電腦系統話我金鑰唔啱,我可以點做

引用:
原帖由 bernice1928 於 2020-2-23 03:45 AM 發表

但電腦系統話我金鑰唔啱
Did you enter the product key for the following version?
引用:
原帖由 bernice1928 於 2020-2-23 12:12 AM 發表

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bernice1928 於 2020-2-23 03:45 AM 發表

我試左
但電腦系統話我金鑰唔啱,我可以點做
有單嘅就返去鋪頭追佢啦。

首先睇左呢篇野點樣搵返product key
https://www.google.com/amp/s/www ... indows-product-key/

然後你要裝嘅係win8而唔係win10

回覆 引用 TOP

上官網下載Windows 10 ISO 自己整隻安裝手指,用黎boot機洗哂佢重裝

做之前記得先備份所有重要野先好做

boot起win10 安裝到問你入key時,答沒有便可。一樣可以安裝成功並啟動。

原因係你部機之前已經上過 win10。佢已經記錄了你部機的資料,上到網就會自動啟動,唔洗再入key。

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖

回覆 引用 TOP

引用:

之後部機好慢似中毒
攞左出去比人整

有冇辦法變返正版🙏🙏🙏

本人唔係成日玩電腦
如知正 ...
開機!F2 OR F10

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 krzys995x8 於 2020-2-23 06:04 AM 發表

有單嘅就返去鋪頭追佢啦。
其實冇得追,根本都可能冇買「拉神」。

「曾經滄海難為水,除卻巫山不是雲....」  「你在我生命中的出現,足夠我回味一生...」

回覆 引用 TOP

引用:

之後部機好慢似中毒
攞左出去比人整

有冇辦法變返正版🙏🙏🙏

本人唔係成日玩電腦
如知正 ...
升咗之後有冇用過?如果有,或者有M$ acc. 安裝時答沒有key,只要安裝完login番acc,或者部機係廠機合法升級,佢會自動啟動。

「曾經滄海難為水,除卻巫山不是雲....」  「你在我生命中的出現,足夠我回味一生...」

回覆 引用 TOP

引用:
If it was Windows 8.1 Basic, you cannot clean-install Windows 10 Pro, which cannot be activated on your Lenovo.

回覆 引用 TOP

多謝各位師兄🙏
琴晚我整完又整,諗住今日開機玩
點知今日開機黑屏,唔知做咩
算啦,我都係放棄佢啦
都用左5年😜
買過部好過

回覆 引用 TOP

Windows 7 出左"不是正版"訊息一段時間就會自動黑屏

但大多數功能還在還是可以使用

你唔介意既可以繼續用, 除非你講既黑屏情況唔係依個, 而係真係乜都無又乜都用唔到

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖
以前有朋友部同牌子Windows 7廠機保修期內壞咗主板,廠家整返好約用咗一年左右,突然話翻版,見保修期內,再叫廠家搞,廠家先後寄咗幾個版本還原碟過嚟,甚至有VISTA碟,都係裝唔到,最終廠家搵人上門換新板搞掂。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 朱投炳 於 2020-2-24 09:50 AM 發表

Windows 7 出左"不是正版"訊息一段時間就會自動黑屏

但大多數功能還在還是可以使用

你唔介意既可以繼續用, 除非你講既黑屏情況唔係依個, 而係真係乜都無又乜都用唔到 ...
電腦之前整左有成半年啦,自從整完一個月後成半年黑屏,敢確實係用到
但成日彈d廣告出黎,好煩
搞到唔想用電腦
所以先的起心肝整一整
琴日本身開機有window畫面之後變咗黑色冇畫面
過多幾個鐘再開又ok
奇奇怪怪

提示:支持鍵盤翻頁左 右