• 瀏覽: 1,795
  • 回覆: 18
我粒U都用左五年啦 I5 ,近排更新個顯卡AMD SOFTWARE 比以前更LAG 唔換唔得啦
主要玩都係APEX OVERWATCH  有時LOL 依加LOL 都LAG LAG地 全部遊戲都係調整到中性能咋
-------------------------------------------------------------------
現時SPAC
主板:VANGUARD B85
CPU:Intel core I5 4440
RAM:16GB
顯卡:Radeon Rx 470(GIGABYTE)
螢幕:ACER XG270HU
WINDOW: W7 64位元
----------------------------------------------------------
希望各師兄介紹千元上下CPU THX 師兄們

熱賣及精選
引用:
原帖由 sondogo 於 20-2-2020 13:25 發表

我粒U都用左五年啦 I5 ,近排更新個顯卡AMD SOFTWARE 比以前更LAG 唔換唔得啦
主要玩都係APEX OVERWATCH  有時LOL 依加LOL 都LAG LAG地 全部遊戲都係調整到中性能咋
-------------------------------------------------------------------
現時SPAC
主板:VANGUARD B85
...
換cpu=換機

用住先, 第四代CPU你都不能要求太高

路過

DISPLAY DRIVER方面一定要用最新版,因為20版功能及優化大改進,所以多了好多BUGS.....,AMD依家努力修正緊.......(大約一個月出三版DRIVER......)依家最新版係20.2.1版
https://www.amd.com/en/support/kb/release-notes/rn-rad-win-20-2-1

另外,樓主本身粒CPU及顯卡的功能需要用WIN10才用得盡
所以建議UP去WIN10

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2020-2-20 01:53 PM 發表

換cpu=換機
100%同意,要換就最好換新U,就算係9100f都唔差,價錢唔洗600,同當年7700k有得比。但新u有個問題就係要換板,而換板又(好似)要換ram,差唔多換機,應該可以1000左右買齊

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 股市係我提款機 於 2020-2-20 02:56 PM 發表

用住先, 第四代CPU你都不能要求太高
I5 4440 per thread 有 1879 其實 upgrade 做同一代 I7 都不會有幫助

回覆 引用 TOP

多謝各師幫忙 ,部電腦五年最終逃唔過要換 

回覆 引用 TOP

就係最新版本 變左更LAG

回覆 引用 TOP

最好都係換過哂成套,如果真係唔想浪費,咪2手買粒 i7 4790,display card 就換 1660 super or rx5600xt

引用:
原帖由 wkkenneth 於 2020-2-21 10:02 AM 發表

最好都係換過哂成套,如果真係唔想浪費,咪2手買粒 i7 4790,display card 就換 1660 super or rx5600xt
其實您們講得啱,換完零件 過完年几又OUT 得不償失 。下年決定換曬佢

引用:
原帖由 sondogo 於 2020-2-21 10:10 AM 發表

其實您們講得啱,換完零件 過完年几又OUT 得不償失 。下年決定換曬佢
其實呢刻都可以買張 display card 打住機先, 遲d可以用返張卡去新機度。睇返你用 2k mon, 可以考慮買 5700xt or 2060 super,當然你 CPU 會 bottleneck

i7-4790 二手價高企, 換CPU 不化算

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wkkenneth 於 2020-2-21 01:34 PM 發表

其實呢刻都可以買張 display card 打住機先, 遲d可以用返張卡去新機度。睇返你用 2k mon, 可以考慮買 5700xt or 2060 super,當然你 CPU 會 bottleneck
我覺得依加情況 換個DISPLAY 間本都係LAG 啲GAME不斷更新 粒U 跟唔上

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2020-2-20 01:53 PM 發表

換cpu=換機

回覆 引用 TOP

你講d game系統要求超低,會lag係部機出左問題

當然可以換機解決,但如果保留部份舊硬件會有可能換左機問題依舊

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]