• 瀏覽: 1,013
  • 回覆: 12
  • 追帖: 1
熱賣及精選
引用:
原帖由 alee001 於 2020-2-19 11:25 PM 發表

價錢一樣,邊部擴充能好啲?
https://www.dell.com/zh-hk/shop/compare?ocs=ins5090-d1762r,xps8930-d5762g
切機可能平些及 材料會自選好些

回覆 引用 TOP

一般情況下 XPS 系列D 野會齊D
Inspiron 系列以往係以"緊緊熟"見稱, 樣樣野包括spec, 配件等都只係剛剛夠
如果有心預將來加野換野既就真係XPS

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖
頂級顯卡2架都冇得諗擴充,下代cpu要轉socket都冇得考慮,只得加RAM同硬碟可以實行

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 朱投炳 於 2020-2-20 09:00 AM 發表

一般情況下 XPS 系列D 野會齊D
Inspiron 系列以往係以"緊緊熟"見稱, 樣樣野包括spec, 配件等都只係剛剛夠
如果有心預將來加野換野既就真係XPS
我表認同, 我前後買過兩次XPS, 亦買過一部inspiron, 講擴充性, inspiron可以話係近乎無法無空間, XPS多多少少upgrade係可以

回覆 引用 TOP

最怕日後換大啲牛升級顯卡底板support唔到?

Dell個火牛唔係一般ATX規格唔係話換就換
你想換火牛好多時就逼住火牛機箱主板全部換曬,而且換板windows會deactivate

用得廠機就唔好諗升頂級顯卡,你跟番佢用幾多W顯卡就睇住用幾多W既卡黎換

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 alee001 於 2020-2-20 10:47 AM 發表

最怕日後換大啲牛升級顯卡底板support唔到?
依個你要先有個合理/合適期望

廠機唔係預你作**大升級**的。佢部機既config 只會預你加減少少野
部機本身無顯卡的, 又或只有超低階顯卡選擇俾你的, 你係**唔應該**考慮可以更換為最高級顯卡, 即係要另插電又用過百火電果D

另外依家大多數廠機已經係用專用火牛, 你係街買既標準ATX火牛未必可以用到及換到落去

所以你揀廠機時目的唔應該以會有大更新去考慮。廠機原本既設計就唔打算俾你打大情度更新, 如有此需要佢會建議你買過另一部。依D 咪就係砌機同廠機既市場分別。

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖
引用:
原帖由 朱投炳 於 2020-2-20 11:23 AM 發表

依個你要先有個合理/合適期望

廠機唔係預你作**大升級**的。佢部機既config 只會預你加減少少野
部機本身無顯卡的, 又或只有超低階顯卡選擇俾你的, 你係**唔應該**考慮可以更換為最高級顯卡, 即係要另插電又用過百火電果D

另外依家大多數廠機已經係用專用火牛, 你係街買既標準ATX火牛未必可以用到及換到落去

所以你揀廠機時目的唔應該以會有大更新去 ...
兩部機都有顯卡跟前者是2060 後者是1660ti

盛衰交替,物極必反,歷史沒有不倒臺之政權
樓主應該對電腦不太熟,廠機是一選擇,兩部機配置一樣,祇是前者顯卡好過後者,及多了一個hdd,另外前者是兩條8gb ram,後者是一條16gb ram,但兩部機價錢一樣

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 blackkh 於 2020-2-20 11:27 AM 發表

兩部機都有顯卡跟前者是2060 後者是1660ti
其實係針對"換顯卡"一句
部機如果本身有跟某顯卡, 就即係跟機火牛可以支援同級及類似耗電的顯卡
有裝依類中高階級顯卡即係火牛能支援到一定級數

但如果部機本身無顯卡跟, 就即係跟機火牛不會預計用顯卡, 咁你加中高階耗電量高既顯卡就未必頂到

上面亦已經講左, 廠機近年火牛越來越多係專用牛, 用唔到街買既標準火牛, 即係想換火牛都未必可以

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖
引用:
原帖由 朱投炳 於 2020-2-20 11:42 AM 發表

其實係針對"換顯卡"一句
部機如果本身有跟某顯卡, 就即係跟機火牛可以支援同級及類似耗電的顯卡
有裝依類中高階級顯卡即係火牛能支援到一定級數

但如果部機本身無顯卡跟, 就即係跟機火牛不會預計用顯卡, 咁你加中高階耗電量高既顯卡就未必頂到

上面亦已經講左, 廠機近年火牛越來越多係專用牛, 用唔到街買既標準火牛, 即係想換火牛都未必可以 ...
我近年拆過兩部dell廠機,都是用普通牛,早期一部還用台達牛,dell用料不算差了

回覆 引用 TOP

其實買得廠機就冇諗住日後大升級,只係諗梗日後可唔可以根據spec.加至最大程度小升級?
因升級顯卡換牛我預咗要換埋機箱(我以家用梗十年嘅XPS都一樣換咗箱),只係擔心仲有冇其他限制?

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]