• 瀏覽: 930
  • 回覆: 13
早幾日升級左部機
買左AMD Ryzen7 3800X
以家就咁開個YOUTUBE聽下歌 再開多一兩個網睇下野
都去到6x~7x度 如果打機直頭去到9x度
係唔係有問題?
因為我見好多都話正常開幾個網頁 都應該係4 50度左右
機箱用緊cooler master S600
定係機箱散熱唔夠好先會咁?

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
3800X + 原裝散熱上下網睇下youtube 50 度上下先正常, 開埋PBO 都好, 平均都係 5x 度 (間中可能會跳上)
如果係換U 無換底板, 試下 reset BIOS 睇下點.
仲有睇下散熱有無上實之類. 散熱膏原裝散熱本身就有.

試左其他都係諗唔通就直接打上去代理問下可唔可以換一粒.

仲有睇下測溫個軟件本身準唔準.
AMD ryzen master 準, HWinfo 都準. 底板跟果D 軟件就難講了.

仲有就係睇下有無野係 background 扯住CPU.
hwinfo 有個 Effective Clock, 一般上網睇youtude 會好低, 平均可以低到一百幾十Mhz. 但你部機setting 有問題就會偏高.

回覆 引用 TOP

如用被amd粉吹到所謂好好的amd原裝散熱.
ryzen 3 系CPU閒置50幾度係常見.
如用小小CPU而溫度跳上60幾度都係常見.
我早就係度講過, 然後被amd代理瘋狂言語攻擊.

ryzen 3 系CPU full load 上90度, 都極多人講.
你可以set 你的CPU fan settings 去 performance mode, 嘈啲, 溫度會低啲.

引用:
原帖由 令狐椒 於 2020-2-19 09:41 PM 發表

如用被amd粉吹到所謂好好的amd原裝散熱.
ryzen 3 系CPU閒置50幾度係常見.
如用小小CPU而溫度跳上60幾度都係常見.
我早就係度講過, 然後被amd代理瘋狂言語攻擊.

ryzen 3 系CPU full load 上90度, 都極多人講.
你可以set 你的CPU fan settings 去 performance mode, 嘈啲, ...
其實你用過九代既Intel 八核未?
用過既人唔會講埋呢D 低能野.

隔離貼有人問 120AIO 壓唔壓得住 9700K 呀. 你去話 9700K 識制冷啦好唔好.
一個所謂既 Intel 同 Nvidia 愛好者, 居然連 i7 9700K 同 RTX 2060 散熱既問題都唔敢答...
莫非我用 Intel 同 Nvidia 仲多過你?

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-2-19 09:46 PM 發表

其實你用過九代既Intel 八核未?
用過既人唔會講埋呢D 低能野.

隔離貼有人問 120AIO 壓唔壓得住 9700K 呀. 你去話 9700K 識制冷啦好唔好.
一個所謂既 Intel 同 Nvidia 愛好者, 居然連 i7 9700K 同 RTX 2060 散熱既問題都唔敢答...
莫非我用 Intel 同 Nvidia 仲多過你? ...
ryzen3 出名有閒置溫度高的問題, 比intel九代八核還熱.
我有點意外, 如果你唔知.

ryzen3 另一閒置問題是, rush to idle, 簡單講就是, 個CPU唔識分低負荷的工作, 任何小小活動, CPU都用最高速去做, 在桌面移動一下滑鼠坐標, ryzen3都會用全力去做, 所以做小小事都好熱.
這個我都講過, 當然又會引來AMD代理言語攻擊.

引用:
原帖由 令狐椒 於 2020-2-19 10:00 PM 發表

ryzen3 出名有閒置溫度高的問題, 比intel九代八核還熱.
我有點意外, 如果你唔知.
sensor 位置唔同, 點比呀. 盲目比較唔同CPU, 我粒FX8350 閒置溫度比 9700K 同 Ryzen 3 3700X 都要低呀傻仔.
Intel 9700K由閒置去 full load 溫度升幅高一半你唔講?
唔通閒置溫度好緊要, 緊要過打機時煲水過熱降頻?

仲有呀, 你咁推 Intel, 人地問 Intel 點散熱做乜唔幫手呀. 唔通真係未用過? 未用過都睇過人地用啦係咪.
正常黎講 I fan 好應該比A fan 更清楚點解決 intel CPU 既問題架.
之前 RST 果單更加係笑死人, RST 唔係淨係呢一代底板用喎, 咁都唔知?
除非只係收錢做事啦...

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-2-19 10:05 PM 發表

仲有呀, 你咁推 Intel, 人地問 Intel 點散熱做乜唔幫手呀. 唔通真係未用過? 未用過都睇過人地用啦係咪.
正常黎講 I fan 好應該比A fan 更清楚點解決 intel CPU 既問題架.
之前 RST 果單更加係笑死人, RST 唔係淨係呢一代底板用喎, 咁都唔知?
除非只係收錢做事啦...
別轉移話題啦. 代理.

引用:
原帖由 令狐椒 於 2020-2-19 10:11 PM 發表

別轉移話題啦. 代理.
你自己收錢出貼, 先會覺得全世界都係咁O者.

唔好避啦, 你對 Intel 平台既認識點解可以咁屎架? 作為一個 intel fan 居然乜七都幫唔到手, 一出聲就鳩up 幫倒忙?

我粒8代超4.6閒置溫度唔過40、盡雞70樓下

回覆 引用 TOP

路過

用FIREFOX睇YOUTUBE會用少D CPU

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-2-19 10:13 PM 發表

你自己收錢出貼, 先會覺得全世界都係咁O者.

唔好避啦, 你對 Intel 平台既認識點解可以咁屎架? 作為一個 intel fan 居然乜七都幫唔到手, 一出聲就鳩up 幫倒忙? ...
多謝說這句:"作為一個 intel fan 居然乜都唔幫手".
因為我根本就不是intel fan.
intel和amd都係美國野, 我毫無自豪感.

我是普通用家. 沒有為intel護短.
例如amd粉話原裝intel散熱垃圾, 我從來冇反駁、轉移話題, 更不洗版、漫罵.

但閒置溫度高、閒置風扇嘈、底板有風扇、底板風扇嘈、driver/bios多bug. 哩啲好影響很多用家.
真用家同代理睇野是有分別. 代理只顧利益, 或好憎同intel做生意. 但我是用家, 唔關我事.

回覆 引用 TOP

我估係散熱壓唔實接觸不良

回覆 引用 TOP

我最近換咗部電腦,用intel 9代i5,跟機CPU散熱器,開多個網頁加聽歌,當前cpu溫度38至42,好穩定 /而家冬天凍/夏天唔知會去到幾多度

回覆 引用 TOP

BIOS裡面有無LoadLineCalibration?

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]