• 瀏覽: 1,593
  • 回覆: 23
想請教一下大大們,

1. intel i7 9700k 運行超頻, 一體式120MM單風扇水冷能否保持CPU的溫度?

2. 顯卡RTX 2060 的雙風扇散熱效果會不會很差?

因為本人用 JONSBO U4 的機箱, ( http://www.jonsbo.com/products/qiaosiboU4baiban.html )
若安裝240MM的一體式水冷雙風扇, 顯卡會版限制了255MM 內,
而如果顯卡安裝了三風扇款式, 就只能安裝120MM一體式水冷單風扇.

所以希望各位大大建議一下, 散熱的效果那一種比較好?
應該改120MM單風扇水冷, 還是改顯卡的長度型號比較好?
能否給予水冷跟顯卡的型號及牌子?

希望各位大大能給一下建議, 萬分感激

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
120無乜料到、240裝頂唔得咩?

回覆 引用 TOP

JONSBO U4 機箱沒有頂部風扇位置...

那有沒有那款型號的顯卡用雙風扇 255MM 內的?

附件

123.jpg(129.5 KB)

2020-2-17 12:11 PM

回覆 引用 TOP

一般情況下雙風扇, 鰭片+熱管散熱足夠2060 (一舊鋁做散熱果D 縮骨版就小心D)

正正路路既 120mm AIO 壓 9700K 都唔會話過熱降頻, 係溫度唔多靚.

但係機箱積熱, CPU 同顯卡散熱本身再勁都無用
你隻機箱散熱能力唔強, 唔適合高階CPU 加高階顯卡
除非你忍受到嘈音用高轉風扇放後抽
未買機箱的話唔好買

已買機箱的話... 唯有去買隻 2000 轉或以上既風扇做後抽. 買貴少少都要.
CPU 120AIO 裝前面板頂. 下面加多把風扇吹顯卡. 底果個位都要裝風扇.
CPU 用塔式風冷好處係散熱能力比120mm 水冷勁, 壞處係會食顯卡廢熱, 要進一步加強對流, 前面都要裝勁既風扇.
或者咁講, 高風量(噪音)下風冷贏, 低風量下AIO 裝前面贏.

打開則門用可解決

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-2-17 12:49 PM 發表

一般情況下雙風扇, 鰭片+熱管散熱足夠2060 (一舊鋁做散熱果D 縮骨版就小心D)

正正路路既 120mm AIO 壓 9700K 都唔會話過熱降頻, 係溫度唔多靚.

但係機箱積熱, CPU 同顯卡散熱本身再勁都無用
你隻機箱散熱能力唔強, 唔適合高階CPU 加高階顯卡
除非你忍受到嘈音用高轉風扇放後抽
未買機箱的話唔好買

已買機箱的話... 唯有去買隻 2000 ...
謝謝你的保貴意見,
因為我是已購買了機箱, 不想浪費掉...
我主要是想組裝一台可以多開Android模擬器運行遊戲的主機
比較少會玩高解像度的電腦遊戲,
因為機箱限制了, 所以想看看有沒有方法可以解決散熱問題.
最壞打算是再買一個機箱了...

引用:
原帖由 LameToy 於 2020-2-17 02:47 PM 發表

謝謝你的保貴意見,
因為我是已購買了機箱, 不想浪費掉...
我主要是想組裝一台可以多開Android模擬器運行遊戲的主機
比較少會玩高解像度的電腦遊戲,
因為機箱限制了, 所以想看看有沒有方法可以解決散熱問題.
最壞打算是再買一個機箱了... ...
呢隻機箱散熱能力係好依賴後面把風扇既風力, 因為就係得呢個位出.
果把風扇夠勁, 我認為勉強可以頂到 9700K 加 2060.

所以你首先就要諗你怕唔怕嘈. 係可以較 fan curve 較到閒置時唔嘈, 但打機時實嘈.
跟住再諗用風冷定水冷. 高階風冷散熱能力高過 120mm AIO 水冷, 但係AIO 水冷可以裝前面吸鮮風散熱, 風冷就要硬食顯卡既廢熱. 換句話講, 即係你會扯到張顯卡幾盡呢? 仲會唔會想再勁D 呢? 顯卡越勁, 越扯得盡, 咁AIO 優勢就越大.
(但前面一定要裝風扇, 唔係熱氣會死循環, 所以限長 280mm)
風冷除左本身散熱能力強外, 亦比AIO 水冷可靠, 無咁多零件可以壞, 壞左都唔會即死. 水冷一壞泵就好大鑊, CPU 堅係同你煲水.

仲有就係機箱處於乜野環境. 比如話比三面圍封既枱底焗住個機箱, 咁把風扇再勁都唔掂, 要諗辦法將機箱出黎既熱氣快速散走.

120排水冷基本上都係廢過$400-500左右的風冷

引用:
原帖由 edwin5815 於 2020-2-17 04:56 PM 發表

120排水冷基本上都係廢過$400-500左右的風冷
裸跑的話, 二百蚊內既淘佬貨都夠收120薄排皮.

回覆 引用 TOP

呢隻U4機箱做工真係唔錯. 同埋短身.

我之前係 coolermaster Masterbox Q500L(呢隻唔多掂) 同佢之間揀左好耐, 但都係揀左 Masterbox Q500L

再講一次, Q500L係好垃圾, 一般唔好買. 但佢出入風位較多. 起碼有空間比我mod.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-2-17 04:47 PM 發表

呢隻機箱散熱能力係好依賴後面把風扇既風力, 因為就係得呢個位出.
果把風扇夠勁, 我認為勉強可以頂到 9700K 加 2060.

所以你首先就要諗你怕唔怕嘈. 係可以較 fan curve 較到閒置時唔嘈, 但打機時實嘈.
跟住再諗用風冷定水冷. 高階風冷散熱能力高過 120mm AIO 水冷, 但係AIO 水冷可以裝前面吸鮮風散熱, 風冷就要硬食顯卡既廢熱. 換句話講, 即係你會扯 ...
謝謝你的建議.
那如果我再買另一款散熱功能好的機箱, 大大有什麼好的推薦嗎?

引用:
原帖由 LameToy 於 2020-2-18 01:45 PM 發表

謝謝你的建議.
那如果我再買另一款散熱功能好的機箱, 大大有什麼好的推薦嗎?
有無特別既空間限制,尺寸同會唔會放枱底?
仲有就係 budget

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-2-18 01:57 PM 發表

有無特別既空間限制,尺寸同會唔會放枱底?
仲有就係 budget
應該可以放櫃頂, 因為旁邊是1米左右高的膠抽屜, 怕不太穩固.
尺寸我想預可以放枱底的, budget $1000內
謝謝

引用:
原帖由 LameToy 於 2020-2-18 02:31 PM 發表

應該可以放櫃頂, 因為旁邊是1米左右高的膠抽屜, 怕不太穩固.
尺寸我想預可以放枱底的, budget $1000內
謝謝
枱底會積熱, 我建議呢兩三隻箱:
http://www.phanteks.com/Eclipse-P400A.html
https://www.fractal-design.com/products/cases/meshify/meshify-c/black/
價錢都係一千內, 你可以去腦場望望
其他前面板通風能力強既機箱都可以 (要點好簡單, 前面成塊都係網, 網要透, 風扇要多)

如果檯底尺寸有限放唔到上面果兩隻機箱, 你都係放上膠櫃桶頂比較好. 其他通風好既ATX機箱都唔細得去邊.
比如話呢隻
http://www.lian-li.com/pc-o11-dynamic/?lang=zh-hant

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-2-18 06:38 PM 發表

枱底會積熱, 我建議呢兩三隻箱:
http://www.phanteks.com/Eclipse-P400A.html
https://www.fractal-design.com/products/cases/meshify/meshify-c/black/
價錢都係一千內, 你可以去腦場望望
其他前面板通風能力強既機箱都可以 (要點好簡單, 前面成塊都係網, 網要透, 風扇要多 ...
好, 非常感謝你的保貴意見.

另外, 若用回U4的機箱,
前排上方安裝120單水冷, 下方安裝120MM風扇抽入,
機箱底安裝120MM風扇, 後方用be quiet的2000 rpm風扇抽出.
請問前排可以這樣安裝嗎? 這樣的抽風會比較好嗎?

附件

123.jpg(129.5 KB)

2020-2-18 09:04 PM

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]