• 瀏覽: 2,324
  • 回覆: 26
最近開電腦,電腦自動跳去BIOS,然後話 S.M.A.R.T Status bad. Backup and replace。跟著我用咗CrystalDiskInfo查下咩事,發現我電腦三個磁碟其中一個有問題。請問CrystalDiskInfo顯示我呢個磁碟05紅色, C5, C6黃色係代表咩問題?  
我已經將呢個磁碟上重要嘅資料轉去其他磁碟。如果唔理佢會唔會影響主機運作? 有無咩軟件可以修復到個壞磁碟? 如果就咁拆咗就黎壞嘅磁碟出黎有無問題? THANKS!

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
壞嘅磁碟插住好有影響、一開檔案總管讀到佢就卡住至讀到為止

回覆 引用 TOP

有好多軟件可以鎖死壞磁區!隻硬碟便可用多幾年

你要多謝你的敵人!
他使你更強,更能忍耐
處事更精密,更識得關心別人
更了解自已,更不再犯錯!
引用:
原帖由 bbq323 於 2020-2-2 06:30 AM 發表

有好多軟件可以鎖死壞磁區!隻硬碟便可用多幾年
Thanks! 請問用咩軟件? 有無免費軟件可以下載黎修復?

回覆 引用 TOP

換過一隻, 乾手淨腳

回覆 引用 TOP

reallocated sector count出左紅色警號意味住保留區寫滿,碟片損壞嚴重

咁既情況可預計損壞壞區會繼續擴大,應盡速backup資料並更換硬碟

抵食

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 unknownkw 於 2020-2-3 12:34 AM 發表

reallocated sector count出左紅色警號意味住保留區寫滿,碟片損壞嚴重

咁既情況可預計損壞壞區會繼續擴大,應盡速backup資料並更換硬碟
Thank you! 如果我將資料由壞磁碟轉晒去正常磁碟到,然後拆咗壞磁碟得唔得? 定係轉晒資料後唔理個壞磁碟都ok? Thanks!

引用:
原帖由 BeGr8 於 2020-2-3 01:17 AM 發表

Thank you! 如果我將資料由壞磁碟轉晒去正常磁碟到,然後拆咗壞磁碟得唔得? 定係轉晒資料後唔理個壞磁碟都ok? Thanks!
最好過曬資料後, 拆除隻硬碟, 因為壞碟留在部機會拖慢部機

回覆 引用 TOP

其實比你軟件救到了所謂的Bad Sector 好快又會再發作,如資料已經備份有保就上代理換貨,無就要甩出來以免拖慢電腦開機速度。

回覆 引用 TOP

每個星期cap 張圖,只要壞區數字穩定,係可以繼續用。
唔好放重要野。

至於有乜野又唔重要又好大份...

既然搬得晒去其他碟,唔洗換都得,用鹹片隊爆佢再抆佢出來去堆填

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-2-3 08:31 AM 發表

每個星期cap 張圖,只要壞區數字穩定,係可以繼續用。
唔好放重要野。

至於有乜野又唔重要又好大份...
Thanks! 請問壞區數字喺邊到睇? 壞區數字係指C5, C6?

引用:
原帖由 BeGr8 於 2020-2-3 10:22 PM 發表

Thanks! 請問壞區數字喺邊到睇? 壞區數字係指C5, C6?
05 最緊要
跟住睇 C6
C5 一般都唔會升

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2020-2-3 10:23 PM 發表

05 最緊要
跟住睇 C6
C5 一般都唔會升
THX! 咁好似依家嘅case, 我要睇住05個數唔好超過臨界值36?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]