• 瀏覽: 6,015
  • 回覆: 30
引用:
原帖由 雪山肥牛 於 2020-3-29 02:54 PM 發表

可唔可以取代MacOS?
睇你用mac做咩,我已經將部mac改行linux mint.

回覆 引用 TOP

高登連登果個Mr. A?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 plesk002 於 2020-4-16 09:27 AM 發表

我諗度取代其中一個原因, 就係LINUX 免費....有D細公司唔想比舊錢買WINDOWS SERVER, 就用LINUX...

不過我個人比較鐘意LINUX.
linux is free only if your time is free,成本有好多種,linux購買成本係零,使用成本好高,OL唔識用就call it dept,windows平買平用。香港學校的電腦都係pre-install windows,學生自細用到大,屋企又係用windows,職員OA培訓成本係零,使用成本係零,購買成本都平,1000蚊一個license,夠用10幾20年,好多政府電腦仲用緊windows 97。而且老闆出錢買license,又唔係員工自己揞錢買,阿公既錢,唔用就笨

引用:
原帖由 我要真普選 於 2020-6-6 01:26 AM 發表

linux is free only if your time is free,成本有好多種,linux購買成本係零,使用成本好高,OL唔識用就call it dept,windows平買平用。香港學校的電腦都係pre-install windows,學生自細用到大,屋企又係用windows,職員OA培訓成本係零,使用成本係零,購買成本都平,1000蚊一個license,夠用10幾20年,好多 ...
都有道理,話說要好多Linux野雖然要時間set,但一setup好就可以用好耐,尤其係Server果邊,我都有用Linux係VPN Server同CLOUD Server

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 我要真普選 於 2020-6-6 01:26 AM 發表

linux is free only if your time is free,成本有好多種,linux購買成本係零,使用成本好高,OL唔識用就call it dept,windows平買平用。香港學校的電腦都係pre-install windows,學生自細用到大,屋企又係用windows,職員OA培訓成本係零,使用成本係零,購買成本都平,1000蚊一個license,夠用10幾20年,好多 ...
請問你邊度搞個Windows 97出嚟?

linux要普及避唔開生產力工具問題,例如我公司要用adobe pdf pro做中文注釋, linux pdf工具對中文支持好似得付費的,就這小小要求就難了不少人

引用:
原帖由 krzys995x8 於 2020-6-7 08:15 PM 發表

請問你邊度搞個Windows 97出嚟?
有d二叔公仲用緊95死未

引用:
原帖由 oceanfox 於 2020-6-9 06:58 PM 發表

有d二叔公仲用緊95死未
Windows 95就全宇宙都知,唔使上網嘅,用D舊legacy軟件,冇符。 但係我問佢嘅係佢話嘅”Windows 97”喎。

忘記了要回覆輸入法。星期四或五應有空寫出來

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 雪山肥牛 於 2020-3-29 14:54 發表

可唔可以取代MacOS?
全面取代就好難。
但有外國有唔少人用開 Mac 機做 3D Animation 都轉用 Linux. 因為 Mac 機實在太貴,又行得太慢。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 krzys995x8 於 2020-6-9 20:35 發表

Windows 95就全宇宙都知,唔使上網嘅,用D舊legacy軟件,冇符。 但係我問佢嘅係佢話嘅”Windows 97”喎。
當年高登商場唔只有老翻 Windows 97 版,重有 Windows 96 版,個封面係咁寫!
不過就無 Windows 99 版,一跳就去到 2000 版。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 oceanfox 於 2020-6-9 18:56 發表

linux要普及避唔開生產力工具問題,例如我公司要用adobe pdf pro做中文注釋, linux pdf工具對中文支持好似得付費的,就這小小要求就難了不少人
LibreOffice Draw 可以匯入 PDF 檔案,之後加完野再匯出 PDF。
Inkscape 亦有類似功能。最果 File 唔太長,兩個都係可行方法。

如果 File 成本書幾百頁咁長,要成本書重新編排過,做到好似 Adobe InDesign 咁,
就要等 Scribus 下一個版本先可以做到 pdf 匯入,且家重係 Beta 版,匯入中途好易會 Crash.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 oceanfox 於 2020-6-9 06:56 PM 發表

大佬, adobe pdf pro  唔洗付費???

引用:
原帖由 煙民母親生賤種 於 2020-6-18 01:21 發表

大佬, adobe pdf pro  唔洗付費???
用老翻 Microsoft, Adobe 同 Autodesk 軟件依然十分常見。

引用:
原帖由 HurdFan 於 2020-6-18 07:42 PM 發表

用老翻 Microsoft, Adobe 同 Autodesk 軟件依然十分常見。
佢公司機。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]