• 瀏覽: 3,375
  • 回覆: 28
今日去到鋪頭先知道呢款出咗2019 年版,但model number係一樣嘅
測試得出分數非常好,佢1015名之中排第11
本身我有一隻用左好耐,排第257名

熱賣及精選
講快唔夠SSD快, 4舊幾果隻海康960G SSD一定快過你, 買HDD都係大容量為主, 我就會4T起跳

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2020-1-4 11:15 AM 發表

講快唔夠SSD快, 4舊幾果隻海康960G SSD一定快過你, 買HDD都係大容量為主, 我就會4T起跳
呢層當然係ssd快d啦 hdd好處係容量大丫嘛

引用:
原帖由 iamc9in6 於 4-1-2020 11:18 發表

呢層當然係ssd快d啦 hdd好處係容量大丫嘛
但係你買1T, 我寧可買海康SSD, 不過而家冇左特價變返500幾600

回覆 引用 TOP

裝資料當然用HDD好過 SSD,抄寫慢就是慢,安全很多嘛

看不到內容的毒果link,就是假link,死link,一字不漏,搬字過紙就是違規,一定要檢舉,一定要檢舉,嚴打濫發帖。

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2020-1-4 11:15 AM 發表

不能認同更多

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 chaolininin 於 2020-1-4 09:25 PM 發表

裝資料當然用HDD好過 SSD,抄寫慢就是慢,安全很多嘛
要安全一定係要有backup, HDD都有機會一死就救唔番

引用:
原帖由 hkjoj 於 2020-1-4 10:49 PM 發表

要安全一定係要有backup, HDD都有機會一死就救唔番
ssd先至係一死救唔番
hdd反而有機會救到

引用:
原帖由 iamc9in6 於 2020-1-3 05:46 PM 發表

今日去到鋪頭先知道呢款出咗2019 年版,但model number係一樣嘅
測試得出分數非常好,佢1015名之中排第11
本身我有一隻用左好耐,排第257名

model number即唔即係BIOS見到的那個英文和數字?

例如: ST1000M456-123

會不會廠方就算轉了制式, 那個英文和數字都不變?

😀🤣😍😆😂🤣😍😍🍧 🍦

引用:
原帖由 黃金工程 於 2020-1-5 12:51 AM 發表

model number即唔即係BIOS見到的那個英文和數字?

例如: ST1000M456-123

會不會廠方就算轉了制式, 那個英文和數字都不變?
model no. 喺hdd張貼紙度

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 iamc9in6 於 2020-1-4 11:34 PM 發表

ssd先至係一死救唔番
hdd反而有機會救到
你都只係話hdd有機會救到, 唔一定救到, 而我亦都只係話hdd有機會救唔到
呢個係機會問題, 所以無論SSD同HDD要安全都係一定要有備份
如果樓主有嚟開個論壇就可以見到久不久就有人冇做備份死HDD喺度求救, 有啲case可能要比多多錢仲唔知救得番幾多

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 iamc9in6 於 2020-1-4 11:34 PM 發表

ssd先至係一死救唔番
hdd反而有機會救到
SSD 一樣救到.
死fireware/controller 之類, harddisk 同SSD 救到機會差唔多.
死碟, sorry, SSD 無碟可以死.

引用:
原帖由 wilsonkf 於 5-1-2020 17:21 發表

SSD 一樣救到.
死fireware/controller 之類, harddisk 同SSD 救到機會差唔多.
死碟, sorry, SSD 無碟可以死.
SSD係分散各晶片平均儲存, 變相好似RAID 0咁, 是但燒1粒儲存晶片就收得皮

HDD反而可以拆隻碟片出來慢慢搞

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2020-1-6 12:31 PM 發表

SSD係分散各晶片平均儲存, 變相好似RAID 0咁, 是但燒1粒儲存晶片就收得皮

HDD反而可以拆隻碟片出來慢慢搞
但要送隻hdd去無塵室搞囉,有指模或者一粒塵,又係收得

引用:
原帖由 iamc9in6 於 6-1-2020 17:56 發表

但要送隻hdd去無塵室搞囉,有指模或者一粒塵,又係收得
簡單野唔洗冇塵室, 例如出唔到頭, 可以自己打開了下佢再吸返埋可以回光反照一段時間

個頭物理上炒晒先要入冇塵室, 同埋有指模或者1粒塵唔會收皮, 就算收都係收指定範圍皮, 其他地方可以讀得返

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]