• 瀏覽: 2,561
  • 回覆: 17
想問部機夠唔夠執相用?謝謝

附件

Screenshot_20191211-080951_Chrome.jpg(282.45 KB)

2019-12-11 08:14 AM

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
先唔講部腦,隻芒得果1366x768想學人玩執相?起碼2560x1440先講啦

識人用 i3-2100 PC +1366x768 19" mon 都係咁用嚟執相去影展,
其實用PS執JPG相睇你做啲乜嘢, 較吓色, 光暗, contrast, 免調曲線, 簡單除污點, 栽相呢啲嘢唔係好CPU demanding
若執RAW相就demanding 啲, 不過同樣 i3-2100 PC +1366x768都冇問題, 唔會話做唔到, 係反應同做develop會唔夠快, 呢啲好睇個人接唔接受到, 業餘嘅我會話勉強可用(有錢就加強粒CPU), 要嚟搵錢就唔得喇
p.s. 3300u 快過 i3-2100

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Morningsky 於 2019-12-14 01:12 AM 發表

先唔講部腦,隻芒得果1366x768想學人玩執相?起碼2560x1440先講啦
完全同意
執相第一時間應該睇螢幕質素
1366x768 絕對係10年前既spec, 用咁既screen 執相完全係事倍功半
就算唔2K 螢幕, FHD 都差不多一定係最低要求

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖

回覆 引用 TOP

如果你係執一般相機影既相, 唔係整大banner 或poster, 機係無問題, 個mon 唔得O者.

你個mon 出廠無cal 過, 但就算cal 完都係死. 呢隻tn mon 明顯係平野, 有 70% sRGB 色域都偷笑.
顏色都分唔清你係咪諗住只執黑白相先?

當然你總可以駁多隻mon 解決. 四五千都買到隻OK 既 4k mon

回覆 引用 TOP

我自己用1280 X 1024 17吋mon執相都好多年, 而家就用1920X1080 24吋,
反而個mon大細, contrast ratio, 色域會影响多啲.
13.3吋就真係比較細, 工作區細執相係冇咁方便嘅比你有FHD都冇用
如果樓主係要求高嘅部機同個顯示當然唔夠用, 如果只係一般玩吓執JPG我又唔會話部機唔得

回覆 引用 TOP

買得laptop志在流動性方便嗟
唔係趕工慢少少唔係問題
加錢買隻靚大MON外駁就得啦
執相始終雙芒方便
一邊output,另一邊放script同工具列等等

回覆 引用 TOP

Eizo EV2456,BenQ sw240兩隻mon執相用邊隻好啲?

回覆 引用 TOP

RAM 唔夠, CPU唔夠快, 芒低解像, 好難可以同你講夠用喎,

業餘計, 勉強可用都可以講既, 搵食就唔好攪啦

回覆 引用 TOP

路過

AMD GPU出名顯示顏色好,MON方面IPS顯示顏色比NT好,又可以用盡多少少粒GPU的功能
所以唔建議買最平個部,個幾百蚊唔值得慳

建議加300變1080P

不過13吋用機汁相太細好痛苦

回覆 引用 TOP

12月已經傾完既thread 無端端攞出黎傾乜鬼 

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖

回覆 引用 TOP

我妹做劃圖,我同佢講如果當desktop用,最好17或19寸mon
佢唔聽,貪平買台10寸超細,死撐話無問題,結果頂左平年終於頂唔順換左台19寸

回覆 引用 TOP

如果上唔到網,硬件幾勁都冇用...
https://helpx.adobe.com/hk_zh/photoshop/system-requirements.html

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mac仔 於 2020-3-27 11:45 PM 發表

AMD GPU出名顯示顏色好
想請教gpu點樣令顏色好啲?顏色唔係controlled by software同mon㗎咩?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]