列印

想問師咱們呢部機底唔底玩??

想問師咱們呢部機底唔底玩?? E-mail 此主題給朋友

係FB見到呢部機 價錢唔算太貴 話無論文書工作、影視編緝及遊戲娛樂均能輕鬆應對 而且都多正評 想請教師兄們係咪真係咁底玩

附件

IMG_20191201_142325.jpg(131.05 KB)

2019-12-1 02:28 PM

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
你呢部已經同我系2017年暑假砌的一部6千幾ryzen第1代的電腦的性能差不多 ,而且我當時6千幾仲未計顯示卡,我張顯示卡買的時侯1千左右,但性能不及你呢張的一半

你知不知道你粒cpu雖然有d舊 但當時系非常高級 賣到8百幾美金 即單計cpu已經要超過7千港幣

不過當然 我希望你買之前聽下其他人的意見

わたしはバカです
引用:
原帖由 skywalker167 於 2019-12-1 02:53 PM 發表
你呢部已經同我系2017年暑假砌的一部6千幾ryzen第1代的電腦的性能差不多 ,而且我當時6千幾仲未計顯示卡,我張顯示卡買的時侯1千左右,但性能不及你呢張的一半

你知不知道你粒cpu雖然有d舊 但當時系非常高級 賣到8百幾美金 即單計cpu已經要超過7千港幣

不過當然 我希望你買之前聽下其他人的意見 ...
多謝師兄指點 我就係想聽多d師兄意見先決定買
Btw 聽師兄你佢用既都係比較舊既料 會唔會有可能係清倉入面既貨呢??

引用:
原帖由 fb075cbc30fa3e 於 2019-12-1 03:39 PM 發表
多謝師兄指點 我就係想聽多d師兄意見先決定買
Btw 聽師兄你佢用既都係比較舊既料 會唔會有可能係清倉入面既貨呢??
內地淘寶,這類配置,多數係洋垃圾再搭塊內地底板

佢E5-2640無標係v2 v3 定v4
如果係最舊,咁就係12年貨色 (Intel® Xeon® 處理器 E5-2640 )
無論單核定多核效能,都輸3400G或i5-9400F等,現時入門U
https://www.cpubenchmark.net/com ... 40/3498vs3397vs1216

引用:
原帖由 122003 於 2019-12-1 03:50 PM 發表

內地淘寶,這類配置,多數係洋垃圾再搭塊內地底板

佢E5-2640無標係v2 v3 定v4
如果係最舊,咁就係12年貨色 (Intel® Xeon® 處理器 E5-2640 )
無論單核定多核效能,都輸3400G或i5-9400F等,現時入門U
https://www.cpubenchmark.net/com ... 00G-vs-Intel-i5-940 ...
多謝師兄指點 好在我未買

引用:
原帖由 fb075cbc30fa3e 於 2019-12-1 04:00 PM 發表
多謝師兄指點 好在我未買
3千幾,咁上下效能,唔係二手唔係舊幾代,好難又有顯卡又有正版Windows

我覺得普通電腦鋪頭所謂的跟windows都未必有正版

另外我系覺得SandyBridge-E洋垃圾系真系舊
起碼都要Haswell-E/Broadwell-E洋垃圾
不過taobao 洋垃圾CPU連地板 的確應該幾舊水已經有

わたしはバカです

回覆 引用 TOP

佢拎乜野黎宣傳, 都唔應該用PUBG

單講PUBG, 呢套野隨時比 3400G + B450 + DDR4 3200 過頭.

如果係 9400F + RX570 + DDR4 2666, 基本係絕對完勝.
仲有Intel 舊CPU 既HT 你應該當無. intel 同MS 會不斷出新patch修正漏洞
(雖然舊CPU 可以話點都唔會完全patch 好)
新patch 下HT 會越黎越廢, 甚至有機會慢過唔開.
即係呢粒CPU 多工都唔會好過 i3 9100F...

回覆 引用 TOP

師兄如果唔計570 4G (如果真係新品)
成個零件價都唔洗800 你自己上淘寶睇下就知道
依D 多數呃D 唔熟電腦既人

回覆 引用 TOP

多謝各位師兄意見 我都係乖乖地走番去砌機好了

回覆 引用 TOP

上樓上topic睇下打Pubg lol參考一吓張list先

回覆 引用 TOP

There are very small percentage of PC games cannot run well in Xeon processor.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 122003 於 2019-12-1 04:17 PM 發表

3千幾,咁上下效能,唔係二手唔係舊幾代,好難又有顯卡又有正版Windows
https://m.price.com.hk/product.php?p=434471&gp=19
想問哩d套裝砌機,正版windows係咪同淘寶key咁上下?
& 哩套野有無伏?
4000蚊筆值,砌3400g 還是這部好?
thanks

引用:
原帖由 神鬼獵人 於 2019-12-7 04:43 PM 發表
https://m.price.com.hk/product.php?p=434471&gp=19
想問哩d套裝砌機,正版windows係咪同淘寶key咁上下?
& 哩套野有無伏?
4000蚊筆值,砌3400g 還是這部好?
thanks ...
除左盒裝版,其他key咩來源真係店家先知
教育版,VL MAK,就算係OEM key都有機會係刷黑卡得來

伏唔伏呀,除左隻牛,其他叫過得去
9400F + RX570點都快過3400G

套野如果自己買,零售價大約係咁
i5-9400F 大約 $1000
RX 570 大約又$1000
ASUS H310 M-E 大約$400
Ram 搵唔到,當佢大約 $400到$500
SSD大約$300
火牛大約$200
機箱大約$200-300
WINDOWS 10 $800-1000

24 12