• 瀏覽: 5,341
  • 回覆: 48
師兄們好 想請問一下 係一個唔會超頻既情況下 用華碩定技嘉比較好??謝謝

熱賣及精選
當同Grade同級,Asus代理服務一流啲(觀塘區近地鐵) Gigabyte有問題要去青衣島,在荃灣或美孚轉巴士再行入某工廠區,真係未見客服員已經行了500步,你鍾意行路人士除外。

引用:
原帖由 leungmanman 於 2019-11-30 12:46 PM 發表

當同Grade同級,Asus代理服務一流啲(觀塘區近地鐵) Gigabyte有問題要去青衣島,在荃灣或美孚轉巴士再行入某工廠區,真係未見客服員已經行了500步,你鍾意行路人士除外。 ...
師兄 如果以耐用計 邊個會比較好呢?

I Like ASUS 

引用:
原帖由 edwin5815 於 2019-11-30 02:53 PM 發表

I Like ASUS 
關Like乜事啫,或者有人鍾意去青衣島行山唔得咩!?

引用:
原帖由 leungmanman 於 2019-11-30 04:03 PM 發表

關Like乜事啫,或者有人鍾意去青衣島行山唔得咩!?
漢科方便好多,聯強地點交通唔方便

引用:
原帖由 edwin5815 於 2019-11-30 07:17 PM 發表

漢科方便好多,聯強地點交通唔方便
遠和近的問題好主觀喎,如果樓主話住青衣長康邨日日行過去聯強見吓客服哥哥有什麼問題呢!?

回覆 引用 TOP

路過

原來聯強由荃灣搬了去青衣......

回正題

對GIGA板無咩好感,一個型號分多個版本,好麻煩.....
ASUS就感覺好好多,加上出名D野多數比較耐用

回覆 引用 TOP

電子野從來討論"襟唔襟用"都係多餘

從來都係睇人品睇彩數--- 你好彩買中優質貨+自己保養良好既, 隨時用過十年都未有耐死

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖
引用:
原帖由 朱投炳 於 2019-12-1 08:28 AM 發表

從來都係睇人品睇彩數--- 你好彩買中優質貨+自己保養良好既, 隨時用過十年都未有耐死 ...
同意。屋企兩塊gigabyte板用左六七年日日用仲正常運作,另外有塊asrock壞左整都廢事,直頭換塊新的當upgrade算。依家全屋六部自砌機都係用gigabyte同asrock

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 朱投炳 於 2019-12-1 08:28 AM 發表

從來都係睇人品睇彩數--- 你好彩買中優質貨+自己保養良好既, 隨時用過十年都未有耐死 ...
你第一行説得對,買電子嘢求代理服務和交通便利,以基本Ram來計Adata Kingston你會買後者的,景帝觀塘區有問題即時換比你,聯強青衣Adata來回走兩敞都時間嘛Gigabyte有火牛和Felton亦有代理火牛(葵興地鐵附近) Antec Corsair有單有據長換長有(現貨)青衣島你慢慢擺低一個月後等電話喇。

淨計實體零件毫無疑問係gigabyte耐用過asus(&其他牌全部),以同級主板計,我估計gigabyte既用料最少比asus既同級板長壽一倍
壞板見得多我對gigabyte比較有信心,因為真係好少見佢壞

不過asus既軟件工程師係勁過gigabyte會比較少出現BIOS有關既問題

引用:
原帖由 unknownkw 於 2019-12-1 12:53 PM 發表

淨計實體零件毫無疑問係gigabyte耐用過asus(&其他牌全部),以同級主板計,我估計gigabyte既用料最少比asus既同級板長壽一倍
壞板見得多我對gigabyte比較有信心,因為真係好少見佢壞

不過asus既軟件工程師係勁過gigabyte會比較少出現BIOS有關既問題 ...
講到天花龍鳳又如何,超頻大賽可以講幾乎全部係Asus Maximus底板,参賽團隊無人會拿自己的分數來較飛。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 只是看文的人 於 2019-11-30 01:54 PM 發表

師兄 如果以耐用計 邊個會比較好呢?
用左廿幾年gigabyte, 壽命大約4~6年,最近一塊用左1年唔夠就瓜左,嬲嬲地今次轉用 Asus, 又睇下今次可以用幾耐

btw, 我不嬲唔考慮售後,考慮到一來一回既車錢時間同 downtime, 我拿拿林去買過件零件着返機仲好

我宜家張asus底板已經用咗差不多十年, 宜家開始成日reboot and hang 機, 已經夠時間換機啦!

再買都會是asus 底板, 睇啱ASUS prime B365M-A, 貪佢有hdmi on board

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]