• 瀏覽: 4,009
  • 回覆: 14
我想將未配置果244GB加去磁碟C, 應該點做?

謝謝各位

附件

未命名.png(70.91 KB)

2019-11-23 04:54 PM

我們的愛情是丘比特安排的遊戲
還是月下老人他傻傻分不清
你說靠在我的肩膀有心電感應
說不清又不像是夢境
熱賣及精選
根本不是同一個Physical硬盤,係1000%完全無得合併的。

引用:
原帖由 leungmanman 於 2019-11-23 04:57 PM 發表

根本不是同一個Physical硬盤,係1000%完全無得合併的。
咁果900GB其實係咪冇咩意義

我們的愛情是丘比特安排的遊戲
還是月下老人他傻傻分不清
你說靠在我的肩膀有心電感應
說不清又不像是夢境

回覆 引用 TOP

如無意外磁碟0 9百幾G 果隻係HDD, 磁碟1 2百幾G 果隻係SSD
唔同碟不可能合併 partition, 你亦唔會/唔應該用HDD係裝程式, 會比行SSD慢

C: 唔夠位用既應該將你既非程式以外既檔案例如 相片/影片/音樂等 Save 去 D: 或 E:

2百幾G C: Drive 一般使用只裝OS及程式的話好多時係夠用; 你唔夠用只係你無好好管理你儲存既方法。

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖
如果是win 10pro, 係有計嘅。
不過 "絕對" 唔建議咁做,因為風險指數係高過50%, 小小唔妥可以全軍盡墨。

樓主,你知道就算,千萬唔好做,萬一有乜損失,神仙都救唔番。

提出嚟只做技術討論。
方法係先把兩個碟升級做 "動態磁碟", 完成後將兩個分區做 raid 0。
呢個係software raid, 效能以 慢的硬碟為主,整體速度會下降。

柔情壯志逝去時
引用:
原帖由 rs2754 於 2019-11-24 10:52 AM 發表

如果是win 10pro, 係有計嘅。
不過 "絕對" 唔建議咁做,因為風險指數係高過50%, 小小唔妥可以全軍盡墨。

樓主,你知道就算,千萬唔好做,萬一有乜損失,神仙都救唔番。

提出嚟只做技術討論。
方法係先把兩個碟升級做 "動態磁碟", 完成後將兩個分區做 raid 0。
呢個係software raid, 效能以 慢的硬碟為主,整體速度會下降。 ...
行software raid多數慢到嘔喎

回覆 引用 TOP

睇吓你想點用,如果係用嚟裝data,可以試吓喺嗰244幾GB內建立Folder,再用mklink /J,symlink C: 嘅 folder 過去

回覆 引用 TOP

點解要咁做。。。

CPU: Intel® Xeon® Processor E5-2699v3
Motherboard: 華南 X99-ft
GPU: Nvidia GeForce GTX1070 x2 SLI
Ram: Samsung DDR4- 16GB x2
SSD: TOSHIBA RC500 M2.NVMe SSD 500GB
+Verbatim Vi550 S3 2.5 512GB
PSU: Silverstone 1200W 80+
M2 Wifi6+bluetooth
引用:
原帖由 朱投炳 於 2019-11-23 05:37 PM 發表

如無意外磁碟0 9百幾G 果隻係HDD, 磁碟1 2百幾G 果隻係SSD
唔同碟不可能合併 partition, 你亦唔會/唔應該用HDD係裝程式, 會比行SSD慢

C: 唔夠位用既應該將你既非程式以外既檔案例如 相片/影片/音樂等 Save 去 D: 或 E:

2百幾G C: Drive 一般使用只裝OS及程式的話好多時係夠用; 你唔夠用只係你無好好管理你儲存既方法。 ...
ssd都會裝埋game 如果唔係洗乜用ssd,就係貪佢load得快

引用:
原帖由 kitfit 於 2019-11-25 01:50 AM 發表

ssd都會裝埋game 如果唔係洗乜用ssd,就係貪佢load得快
大家對"一般使用"一詞既理解好明顯有分別

我既"一般使用"係包括電腦最常用既用途啫, 例如 Browser, Office 等等既啫。
一般裝三兩隻普通game 都可以

但如果你話你部機只係用黎打機裝九百幾隻game, 又或者要黎專業剪片壓片, 甚至畫CAD等, 我就唔認為依D叫"一般使用"。

再者, Game 等都係算程式, 我都係建議放SSD既; 我係建議將D"唔等洗"既 相片/影片/文件/音樂等搬去 D: drive.  又或者閣下會認為Game 都屬"唔等洗"野掛。

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ojmman585 於 2019-11-24 04:50 PM 發表

點解要咁做。。。
咁做嘅話安裝path喺system嚟講都係喺C Drive,但係實際上啲data係喺另一個partition。就算用cmd,條path喺C:都可以cd到。

回覆 引用 TOP

如果唔係大多遊戲Game放在C盤SSD一般來講256g SSD應該十分夠用,hdd就做返儲存Data的工作,那些未學行先學走嗰啲Raid 0 Raid 1你聽吓好喇。

回覆 引用 TOP

兩舊野。。。冇得merge

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 眼訓到喊 於 2019-11-23 04:54 PM 發表

我想將未配置果244GB加去磁碟C, 應該點做?

謝謝各位
要在安裝前分好,否則要另外四軟件修改。

回覆 引用 TOP

Backup D: and E:
Clone Disk1 to Disk0
Expand C: to 500GB
Create D: using remaining space on Disk0
Use Disk1 as E:
Restore data to D: and E:

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]