[系統問題] 如果本身內置hdd 是3tb, 但win10 只能裝上2tb, 即浪費了1tb...

如果本身內置hdd 是3tb, 但win10 只能裝上2tb, 即浪費了1tb... E-mail 此主題給朋友

如果本身內置hdd 是3tb, 但win10 只能裝上2tb, 即浪費了1tb...

如果同時裝上chrome os, 咁能否釋放全部3tb 的volume?

熱賣及精選
Window 7 打後只要將HDD 以GPT 格式代, 莫講話3T, 10T HDD 都一樣用得哂

識得話搵 ChromeOS 既人無乜理由連 GPT/MBR 格式都唔知 

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖
引用:
原帖由 朱投炳 於 2019-11-9 11:16 AM 發表

Window 7 打後只要將HDD 以GPT 格式代, 莫講話3T, 10T HDD 都一樣用得哂

識得話搵 ChromeOS 既人無乜理由連 GPT/MBR 格式都唔知 
所以話有些電硬版的VIP 級別的Member,啲問題問翻轉頭,打個比喻大學讀緊純數,佢就上嚟問九"九係咪八十一,呃分賣不到錢的。

引用:
原帖由 leungmanman 於 2019-11-9 12:27 PM 發表

所以話有些電硬版的VIP 級別的Member,啲問題問翻轉頭,打個比喻大學讀緊純數,佢就上嚟問九"九係咪八十一,呃分賣不到錢的。
香討會員係唔分版別計分的
所以唔會有某個版別既乜乜高級會員。叫得高級會員只係話佢有一定分數, 但不限係邊個版度儲番黎

我以往D分都係於飲食版儲番黎

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖
朱兄你太謙喇

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 女友m痛的大移媽 於 2019-11-9 12:09 AM 發表

如果本身內置hdd 是3tb, 但win10 只能裝上2tb, 即浪費了1tb...

如果同時裝上chrome os, 咁能否釋放全部3tb 的volume?
Windows一開始已經將隻碟設咗做MBR格式, 只有食完飯洗碟, 轉返做GPT格式先用得多過2丅...
話時話windows真喺吳德掂, 明知3T都仲設做MBR, 5知原因就真係畀佢Q起

引用:
原帖由 路寅甲 於 2019-11-9 03:24 PM 發表

Windows一開始已經將隻碟設咗做MBR格式, 只有食完飯洗碟, 轉返做GPT格式先用得多過2丅...
話時話windows真喺吳德掂, 明知3T都仲設做MBR, 5知原因就真係畀佢Q起 ...
呀樓主算是本版面常客,打些指令唔洗我哋教嘛,,,況且現在SSD和NVMe M2咁流行段估無人咁叻拿只4T hdd來灌Windows嗎?

回覆 引用 TOP

忘記說, 因底板太舊,故只能format 2tb

回覆 引用 TOP

舊成點? Pentium III 定 4? 定係第一代Athlon/Duron??

就算係Core2Duo 年代既底板都一樣行到 3T 以上既HDD。依個年代底板係被OS限制而唔係硬件限制。我公司就係有部Pentium4 機俾我改行NAS, 駁緊4隻3T HDD

就當真係有你形容咁舊既硬件而行唔到3T 以上, 就會係乜OS 都會有相同限制而認唔到。

個問題係在於MBR/GPT格式。 Windows 純粹用隻3T 只需要將隻碟間為GPT 就得用到。 但要用埋黎Boot 就要底板有UEFI 支援。舊機無UEFI支援只需要另外用一隻HDD/SSD黎boot起Windows, 隻3T+ HDD 駁為2nd drive 並用GPT格式化便可。

不過咁, ChromeOS 都一樣要行UEFI boot 的。如果你部機唔支援UEFI boot, 你都係一樣行唔哂隻3T。唔該你唔好以為ChromeOS 係萬能

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖

回覆 引用 TOP

講真拿只3、4T HDD灌Windows技術上已經監粗拿嚟嗡,況且現在的SSD又不貴,

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 朱投炳 於 2019-11-9 01:25 PM 發表

香討會員係唔分版別計分的
所以唔會有某個版別既乜乜高級會員。叫得高級會員只係話佢有一定分數, 但不限係邊個版度儲番黎

我以往D分都係於飲食版儲番黎 ...
朱生, 好耐冇見你係飲食版蒲頭

引用:
原帖由 白鴿眼黨1 於 2019-11-10 05:06 PM 發表

朱生, 好耐冇見你係飲食版蒲頭
近年係飲食版多數做CD-ROM

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖

回覆 引用 TOP

無uefi bios都可以有方法format做gpt不過唔可以boot機

引用:
原帖由 linear 於 2019-11-11 12:32 AM 發表

無uefi bios都可以有方法format做gpt不過唔可以boot機
有人傻你唔係陪佢癲嘛!?

引用:
原帖由 leungmanman 於 2019-11-11 01:32 PM 發表

有人傻你唔係陪佢癲嘛!?
有software做到,Paragon Gpt Loader
https://www.paragon-software.com/technologies/gpt-loader/
,我以前試過,不過無得boot機,樓主想要我可以send比你,你唔識野就咪亂講

回覆 引用 TOP

16 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。