• 瀏覽: 3,822
  • 回覆: 28
大家好, 部電腦開始唔夠用,想UPGRADE/換機, 主要用黎做野(多工, 執相), 間中會打機(GTA, LOL, COD), Budget 大約8K - 9K. 求推介LIST.

部機4,5年前砌, 現有硬件
CPU: i5 4440
GPU: GTX 1060 6GB
MB: ASrock H97 Performance
RAM: DDR3 8GB
SSD: 256GBx1
HDD: 4TBx4
火牛: 550W silver plus

熱賣及精選
4T x 4 好多呀~

如果針對返執相去升級, 即係只升底板 CPU RAM SSD

Ryzen 7 3700X
X570 底板
(唔好買 Asrock 其實都係一分錢一分貨)
2 X 16GB DDR4 3200
Corsair MP600 SSD 1TB
加埋八千幾, 幾鬆動下

SSD 係 PCIe 4.0, 底板用X570 配合, 讀寫可以去到 4-5GB/s

不過你覺得宜家SSD都夠晒玩,可以慳返二三千蚊
SSD 唔換
底板用MSI B450 (要買七八百蚊或以上果D 款)

如果等得既, 等埋B550底板出. 因為B550 支援 PCIe 4.0 SSD, 明年PCIe 4.0 SSD 降價加換代後, 升埋佢.
同埋B550對未來既高階CPU 支援亦好好多, 兩三年後你換粒16核入去升級又玩多三年, 而 B450 係頂唔到 16 核.
X570 比B550 高階, 所以比得起錢可以即買X570, 預計貴B550六七百啦

顯卡呢. 1060 做 PS 夠晒.
打機要升就起碼升到 2070S, 但要四千幾蚊.
不如諗埋個mon 洗唔洗升級先啦. 靚mon 做PS 都有用
只要你唔換顯卡, 火牛係無問題.
機箱呢. 唔係咁多有 4隻 3.5HDD 位. 宜家OK 咪照用。

引用:
原帖由 sammytam 於 2019-11-3 12:56 PM 發表

4T x 4 好多呀~
工作關係需要BACK UP無辦法

引用:
原帖由 又係我呀 於 2019-11-3 01:45 PM 發表

backup 用最好唔好放晒入同一部機度.
火牛壞, 插錯線, 行雷劈到等等都有機會一鋪過串燒四隻.

換機或砌機都要小心處理, 最好第一次開機時HDD 唔好插電住...

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2019-11-3 01:41 PM 發表

如果針對返執相去升級, 即係只升底板 CPU RAM SSD

Ryzen 7 3700X
X570 底板
(唔好買 Asrock 其實都係一分錢一分貨)
2 X 16GB DDR4 3200
Corsair MP600 SSD 1TB
加埋八千幾, 幾鬆動下

SSD 係 PCIe 4.0, 底板用X570 配合, 讀寫可以去到 4-5GB/s

不過你覺得宜家SSD都 ...
唔該晒C兄, 想問下B550底板大約幾時到會出? 因為而家一做起野上黎粒U好熱(70度), 驚佢做做下野打柴.....

引用:
原帖由 又係我呀 於 2019-11-3 01:52 PM 發表

唔該晒C兄, 想問下B550底板大約幾時到會出? 因為而家一做起野上黎粒U好熱(70度), 驚佢做做下野打柴.....
只要你呢個 70 度係 package/ core temperature, 唔係底板果個CPU溫度
無事既
大把notebook 既 4 系U去到80-90度, 咪又係咁

B550 應該未來三四個月出.

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2019-11-3 01:47 PM 發表

backup 用最好唔好放晒入同一部機度.
火牛壞, 插錯線, 行雷劈到等等都有機會一鋪過串燒四隻.

換機或砌機都要小心處理, 最好第一次開機時HDD 唔好插電住... ...
收到收到, 唔該晒

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2019-11-3 01:58 PM 發表

只要你呢個 70 度係 package/ core temperature, 唔係底板果個CPU溫度
無事既
大把notebook 既 4 系U去到80-90度, 咪又係咁

B550 應該未來三四個月出.
咁我應該可以等到過年後先出, 唔該晒C兄

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 又係我呀 於 2019-11-3 11:47 發表

大家好, 部電腦開始唔夠用,想UPGRADE/換機, 主要用黎做野(多工, 執相), 間中會打機(GTA, LOL, COD), Budget 大約8K - 9K. 求推介LIST.

部機4,5年前砌, 現有硬件
CPU: i5 4440
GPU: GTX 1060 6GB
MB: ASrock H97 Performance
RAM: DDR3 8GB
SSD: 256GBx1
...
成部換過算啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 又係我呀 於 3/11/2019 13:45 發表

用type c的 HDD 盒經部腦的 type c 做 backup,c drive 用 sata SSD/NVME ssd,唔一定要用到pcie 4.0

看不到內容的毒果link,就是假link,死link,一字不漏,搬字過紙就是違規,一定要檢舉,一定要檢舉,嚴打濫發帖。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 又係我呀 於 2019-11-3 01:52 PM 發表

amd 新 7nm cpu, gpu, 經常聽用家講上80-90度.

引用:
原帖由 令狐椒 於 2019-11-4 01:09 AM 發表

amd 新 7nm cpu, gpu, 經常聽用家講上80-90度.
有人用 RTX2060 打唔到機你唔去幫手, 就係度打飛機

你有乜野存在價值呀?

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2019-11-4 01:31 AM 發表

有人用 RTX2060 打唔到機你唔去幫手, 就係度打飛機

你有乜野存在價值呀?
發現兩個amd用家疑似"打飛機"...  

用家甲:My Ryzen 7 3700x is hitting as high as 83.5 with a Corsair liquid cooler, two front intakes, two rears (cooler fan sandwiched with the rear exhaust) and a open grill for the top. So confused

用家乙:Mine is hitting 83 with PBO on

https://www.reddit.com/r/Amd/comments/cd0xhl/ryzen_3700x_temperatures_and_voltage/

rtx2060點會打唔到機啊. 最新光追蹤特效. 正啊. amd就等將來再upgrade先玩啦.
正到:
https://www.youtube.com/watch?v=hNo9n1hTM-E

引用:
原帖由 令狐椒 於 2019-11-4 02:58 AM 發表

發現兩個amd用家疑似"打飛機"...  

用家甲:My Ryzen 7 3700x is hitting as high as 83.5 with a Corsair liquid cooler, two front intakes, two rears (cooler fan sandwiched with the rear exhaust) and a open ...
人地就係打唔到機, 你就話點解唔會?
你咁鐘意N卡, 宜家叫你去幫下手, 你都縮沙.
你話你有乜野作用?

仲有開PBO 去到八十度好正常wor.
9900K 開MCE 好容易就 90度. 你估咁易壓得住呢D U.
CPU core temperature 一向都係特別高
唔係我都唔會同樓主講 70 度完全無問題, 濕濕碎.
而唔係好似某D 白痴仔咁, 聽到有人話 Intel U 溫度高, 覺得自己飛機打唔起, 就要拉埋AMD 落水.
點解可以廢到咁架?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]