• 瀏覽: 2,685
  • 回覆: 18
各位師兄我有一部all in one電腦
Lenovo Horizon Idea Centre 27'
上網搵個資料, 部機有8gb ram
但就唔知係咪4g ram x2,
另一個問題係呢部機嘅年資都有返咁上下, 如果我兩條槽 各插一條8gb ram, support到做到16gb ram的效能嗎?謝謝!

回覆 引用 TOP

熱賣及精選

回覆 引用 TOP

佢係用 DDR3L 嘅RAM 用SODIMM
可以買Crucial 8GB DDR3L-1600 SODIMM 或Crucial 8GB DDR3L-1866 SODIMM

https://www.crucial.com/usa/en/compatible-upgrade-for/Lenovo/ideacentre-horizon-27-table

估算原來係4GB x2

回覆 引用 TOP

最多掉左4Gx2換8Gx2

回覆 引用 TOP

唉Notebook Ram唔好搞喇,一來貴,二來已經轉代DDR 4

引用:
原帖由 今天懷舊的水樽 於 2019-11-2 07:34 AM 發表

佢係用 DDR3L 嘅RAM 用SODIMM
可以買Crucial 8GB DDR3L-1600 SODIMM 或Crucial 8GB DDR3L-1866 SODIMM

https://www.crucial.com/usa/en/compatible-upgrade-for/Lenovo/ideacentre-horizon-27-table
感謝師兄詳細講解!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 leungmanman 於 2019-11-2 10:09 AM 發表

唉Notebook Ram唔好搞喇,一來貴,二來已經轉代DDR 4
師兄你意思係 upgrade嚟都嘥錢?
我但求 剪下啲簡單片 preview唔會窒
其實 效能點都會 好少少掛?

引用:
原帖由 高大外圍的甩毛 於 2019-11-2 10:30 AM 發表

師兄你意思係 upgrade嚟都嘥錢?
我但求 剪下啲簡單片 preview唔會窒
其實 效能點都會 好少少掛?
睇你本身有冇爆ram
無爆最後都係睇CPU

引用:
原帖由 122003 於 2019-11-2 11:39 AM 發表

睇你本身有冇爆ram
無爆最後都係睇CPU
何謂爆ram?

引用:
原帖由 高大外圍的甩毛 於 2019-11-2 11:52 AM 發表

何謂爆ram?
你剪片個時有冇睇過用左幾多ram

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 高大外圍的甩毛 於 2019-11-2 11:52 AM 發表

何謂爆ram?
去工作管理員睇下Ram的佔用%如長超過90%有機會爆Ram 到時候才諗加Ram問題。

回覆 引用 TOP

剪片嘅時候 未睇過用緊幾多ram, 但就唔畀我 同一時間開埋photo shop 我諗都係唔夠用㗎喇

回覆 引用 TOP

你唔係做剪片,畫圖,16g用唔到,8g都夠用,升到級都無效果
不如換cpu好過啦

你要多謝你的敵人!
他使你更強,更能忍耐
處事更精密,更識得關心別人
更了解自已,更不再犯錯!

回覆 引用 TOP

唔會完全冇效果掛?加成個double點都會快咗 掛

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]