• 瀏覽: 1,658
  • 回覆: 14
琴日打打下機... 唔知點解, 個畫面花左.
REBOOT 都唔得

但係入BIOS 又唔見有野..

咁係WIN10 有問題?  U有問題? .. 定係其他野?

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
咁入windows 有無花?
一話只係打機時花?

花畫面一般同VRAM 有關
可以試下降頻
或者可能有VRAM 晶片散熱出問題, 過熱花畫面, 咁就要拆左個散熱睇下乜事
亦可能係焊點出事, 就要出熱風槍吹下

試下內顯BOOT唔BOOT都機先

可能係壞顯卡

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2019-10-8 01:51 PM 發表

咁入windows 有無花?
一話只係打機時花?

花畫面一般同VRAM 有關
可以試下降頻
或者可能有VRAM 晶片散熱出問題, 過熱花畫面, 咁就要拆左個散熱睇下乜事
亦可能係焊點出事, 就要出熱風槍吹下 ...
我以前都有遇過2次,其中一次維修師傅話係VRAM啲走線有問題,一過熱就花。另外一次係塊底板裏面RAM槽附近啲線斷咗,整都整唔好,後尾換咗。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 今天懷舊的水樽 於 2019-10-8 01:54 PM 發表

試下內顯BOOT唔BOOT都機先

可能係壞顯卡
內顯boot唔到機,換主板唔換display 卡一樣有問題
而家進步到wifi card 都用唔到😒😒

剛剛發現cpu勁熱
無點攪都80-90度。
會唔會燒壞U.

回覆 引用 TOP

即係主板,cpu, 顯卡,wifi,全部都有問題,可以換新機了。有無budget?

一日藍絲 終身藍絲
引用:
原帖由 timothywongting 於 2019-10-12 06:37 AM 發表

即係主板,cpu, 顯卡,wifi,全部都有問題,可以換新機了。有無budget?
呀樓主話我膽汁小,樣樣都要換荷包大出血,怎樣搞。

引用:
原帖由 leungmanman 於 2019-10-12 07:35 AM 發表

呀樓主話我膽汁小,樣樣都要換荷包大出血,怎樣搞。
要換都無法
Intel Core i5-9400FASUS ROG STRIX B360-H GAMING

DDR3 應該唔用的?  要轉DDR 4?
邊隻牌子好?

會先用返而家張顯卡, 唔得再用ON BOARD 頂幾個月.  之後再換
MSI GeForce RTX2060 VENTUS 6G OC

有無特別野?  定係張list 都有問題.

我打算明天去執野.

引用:
原帖由 QK13 於 2019-10-12 08:27 PM 發表

要換都無法
Intel Core i5-9400FASUS ROG STRIX B360-H GAMING

DDR3 應該唔用的?  要轉DDR 4?
邊隻牌子好?

會先用返而家張顯卡, 唔得再用ON BOARD 頂幾個月.  之後再換
MSI GeForce RTX2060 VENTUS 6G OC

有無特別野?  定係張list 都有問題.

我打算明天去執 ...
9400f是沒有内顯,一定要諗埋跟買Graphics Card ,Ram由於是用9400u和H360 底板買2666Mhz 便可以,如打機我主力推介G-Skill Trident Z RGB 不要光效可以買Kingston或下方的G-Skill

引用:
原帖由 leungmanman 於 2019-10-12 09:20 PM 發表

9400f是沒有内顯,一定要諗埋跟買Graphics Card ,Ram由於是用9400u和H360 底板買2666Mhz 便可以,如打機我主力推介G-Skill Trident Z RGB 不要光效可以買Kingston或下方的G-Skill
10372772 ...
咁... 有無帶內顯的介紹?  會唔會貴好多

i7-8700??

回覆 引用 TOP

i5-9400 & i5-9500 & i7-9700

引用:
原帖由 leungmanman 於 2019-10-12 10:09 PM 發表

i5-9400 & i5-9500 & i7-9700
最終派彩
係換左U. 主板,Ram之後.... 確認係display 卡壞😂😂😂
(轉左用on board 頂住用)

引用:
原帖由 QK13 於 2019-10-13 04:33 PM 發表

最終派彩
係換左U. 主板,Ram之後.... 確認係display 卡壞😂😂😂
(轉左用on board 頂住用)
買了新的?是什麼新配置?

引用:
原帖由 leungmanman 於 2019-10-13 04:38 PM 發表

買了新的?是什麼新配置?
暫時買左呢D, 遲D先買 DISPLAY 卡
i7-9700K
Asus TUF B365-Plus Gaming
Kingston D4 2666

回覆 引用 TOP

Ram買了多少gb  2×8 g ?

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]