買ssd好還是hdd好,還是雲端?

買ssd好還是hdd好,還是雲端? E-mail 此主題給朋友

主要用來儲家庭相,希望十年后都睇得返,唔知大家會否遇到同樣問題,
1. 買hdd, 買2tb不如買4部500gb ,分散投資,萬一有事都唔會全部沒曬,價錢比較平
2. ssd 係貴,唔易壞,但買左2tb, 2千幾,又肯定唔壞嗎?一壞就出事,沒曬相片
3. 雲端,我用開iphone, 用落icloud都唔係咁化算,就算買2tb,每月供月費,遲早都會爆,每月咁供都幾貴

唔知大家有咩處理方法?😁

熱賣及精選
1.曬相

2. WD Red NAS Hard Drive WD20EFAX 2TB SATA3 6Gb/s /256MB HDD        HK$ 499

WD Red NAS Hard Drive WD20EFAX 2TB SATA3 6Gb/s /256MB HDD        HK$ 499

WD Red NAS Hard Drive WD20EFAX 2TB SATA3 6Gb/s /256MB HDD        HK$ 499

同時間三隻一齊壞既機率好低

引用:
原帖由 kathy_yoyo1128 於 2019-10-7 12:02 AM 發表

1.曬相

2. WD Red NAS Hard Drive WD20EFAX 2TB SATA3 6Gb/s /256MB HDD        HK$ 499

WD Red NAS Hard Drive WD20EFAX 2TB SATA3 6Gb/s /256MB HDD        HK$ 499

WD Red NAS Hard Drive WD20EFAX 2TB SATA3 6Gb/ ...
行個雷過到火牛咪三隻一齊壞law.

樓主要平定要貴?

平既,original, online backup+ offline backup 即係加埋三份copy
一隻SSD裝相, 一隻硬碟 online backup, 放係同一部機或另一部成日開既機, external harddisk 做 offline backup, 三到六個月check 一次, 平時放好係安全乾燥同陰涼地方

貴既. SSD + 磁帶機 backup, 記住backup 留兩三份. 起碼有一份要offsite

我部電腦入面最耐果張相, 儲左二十年有多. 果時直程係用 scanner scan 入去.
呢廿年我試過三次壞儲相既 harddisk

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2019-10-7 12:15 AM 發表

行個雷過到火牛咪三隻一齊壞law.
Schneider 施耐德 Powex 13A 5位防雷安全拖板 (連2米線) EPB6PBSX_C5 $340

引用:
原帖由 kathy_yoyo1128 於 2019-10-7 12:31 AM 發表

Schneider 施耐德 Powex 13A 5位防雷安全拖板 (連2米線) EPB6PBSX_C5 $340
咁火牛本身壞呢? 5V 同你出 12V 一燒就冚包散.

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2019-10-7 12:32 AM 發表

哦,多謝指教
咁唯有買三隻2.5 硬碟

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2019-10-7 12:32 AM 發表

哦,多謝指教

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kathy_yoyo1128 於 2019-10-7 12:46 AM 發表

哦,多謝指教
火牛壞得, 三隻 2.5 就唔會一齊燒?

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2019-10-7 12:48 AM 發表

火牛壞得, 三隻 2.5 就唔會一齊燒?

哦,咁只有曬相,不過火牛又會爆炸導致火警,咁都係冇哂,咁只有雲端

回覆 引用 TOP

Ssd+hdd

回覆 引用 TOP

All HD will fail at some point so you need a data backup solution. Cloud is safest/easiest because you’re basically paying someone else to deal with that for you.

回覆 引用 TOP

2個harddisks 2個copies就得. 只要唔係2個harddisk同時死就有救.

cloud 俾人睇晒啲相. 不能接受.

回覆 引用 TOP

裝系統用SSD
儲野用HDD
備份用雲端

大家主要既功能根本不同

p.s. 點揀都好都要有備份去不同媒介既習慣.  任何重要資料不能得一份.

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 area1144 於 2019-10-6 11:41 PM 發表

主要用來儲家庭相,希望十年后都睇得返,唔知大家會否遇到同樣問題,
1. 買hdd, 買2tb不如買4部500gb ,分散投資,萬一有事都唔會全部沒曬,價錢比較平
2. ssd 係貴,唔易壞,但買左2tb, 2千幾,又肯定唔壞嗎?一壞就出事,沒曬相片
3. 雲端,我用開iphone, 用落icloud都唔係咁化算,就算買2tb,每月供月費,遲早都會爆,每月咁供都幾貴

唔知大家有咩處理方法?😁 ...
用google相簿備份一份(高畫質1600萬像素及1080影片備份是無上限,iphone都用得,我朋友備份萬多張相上去都沒問題,你手機影的都可自動上傳)另外備份一份在其他hdd,但久不久就要插入電腦讀一讀,尤其是外置hdd,現在很多軟件可以做同步比對備份的
https://www.youtube.com/watch?v=_hAHApOLL_o

盛衰交替,物極必反,歷史沒有不倒臺之政權

回覆 引用 TOP

35 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。