• 瀏覽: 4,774
  • 回覆: 19
對Microsoft 黎講係壞消息

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
官網上所有Linux版都未開售,只是標價平windows版300RMB,可能係想迫Microsoft減OEM授權費嘅策略。至於預備Microsoft禁運嘅説法,似乎不成立,因為AMD/Intel都禁運嘅話連硬件都做唔到。

LINUX OS 好多工作設定是用command line的。

我有玩只會當業餘。

正式工作會有問題。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 viewfact 於 2019/9/29 12:08 發表

官網上所有Linux版都未開售,只是標價平windows版300RMB,可能係想迫Microsoft減OEM授權費嘅策略。至於預備Microsoft禁運嘅説法,似乎不成立,因為AMD/Intel都禁運嘅話連硬件都做唔到。 ...
Linux 可以用 ARM 架構CPU(即是和手機一樣)

Apple 都研發緊自家CPU採用ARM架構。

我見華為官方意思都係叫人自已裝window.. 可能個linux都係做個樣放係度

引用:
原帖由 Opel@Hk 於 2019/9/29 15:50 發表

我見華為官方意思都係叫人自已裝window.. 可能個linux都係做個樣放係度
LINUX 係用到。
但是真係熟手,真的要懂command line (terminal) 因為會快好多。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 esprithk 於 2019-9-29 03:37 PM 發表

Linux 可以用 ARM 架構CPU(即是和手機一樣)

Apple 都研發緊自家CPU採用ARM架構。
在相同頻率下,目前ARM架構CPU性能差X86_64架構一大截,AMD之前諗過ARM架構嘅Server CPU但最後都放棄。更大嘅問題係軟件兼容性問題,轉ARM架構好多軟件至少要重新編譯(唔通用X86模擬器?),在ARM上重建PC軟件生態談何容易。所以,筆記本電腦改用ARM嘅話短時間內市場競爭力會嚴重不足,可能淨係可以做類似Chromebook嘅上網本。

回覆 引用 TOP

個人經驗:
我用LINUX 十多年了,除了剛灌好...開使使用時設定權限需要用到 command 以外,其他時候根本不必用,最大的好處是不用裝防毒軟體,所以速度不會被托慢。

現在用的2012年組的電腦(使用內顯 小板子),還能觀看hevc影片,重點是很順。

回覆 引用 TOP

由中學開始主要用Linux到依家十幾年,除咗做軟件開發相關嘅任務,好少情況要用command line。好多人電腦只是用來上網和office,這些在Linux下一樣可以純GUI且同windows下用法差不多。不過,普及Linux的最大障礙仍然是軟件生態,CAD、遊戲和公司訂造的軟件未必有Linux版(用wine則有很多奇怪問題)。

我覺得...不會!
跟十幾年前比,Linux GUI 介面...我覺得比 Win 的好,現在只要對學習軟體不會感覺懶惰,Linux 是很好的選擇。

Win 與 Linux 軟體相通的很多  
http://www.linuxrsp.ru/win-lin-soft/table-eng.html
http://wiki.linuxquestions.org/wiki/Linux_software_equivalent_to_Windows_software
https://www.linuxalt.com/

只是要有一個覺悟,因為有很多是免費軟體,所以...如果作者不想維護了,你就必須再學習其他版的類似軟體?

另一個遊戲...現在都已經網路 On Line 化...可以跨平台,如果還要在用...花錢 還要什麼都受軟體廠商的氣,真....實再是有點傻!

這就要看...你是要花時間來省錢=用 Linux,還是要花錢來省時間=用 Win's?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 viewfact 於 2019-9-30 01:02 PM 發表

公司訂造的軟件未必有Linux版
For example, my PenPower Writing Pad does not work on Linux.

回覆 引用 TOP

只係預裝os,官方講到明可以自己裝windows,裝翻驅動同軟件就同預裝windows的完全一樣。

引用:
原帖由 nhldp 於 2019-10-2 09:02 AM 發表

只係預裝os,官方講到明可以自己裝windows,裝翻驅動同軟件就同預裝windows的完全一樣。
自己買正版windows明顯貴過OEM,部機比windows版平300蚊都得不償失。

回覆 引用 TOP

如不過$2500
會買嚟玩吓

回覆 引用 TOP

250  都唔買。佢d晶片組唔知有無做過手腳。把個人資料上傳俾中共。我本身係美國間諜,專責將日韓 AV  情報向當佬侵滙報。😱

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]