• 瀏覽: 1,745
  • 回覆: 18
求賜教
小弟對電腦一啲認識都無
想砌一部夠快, 夠大既工作用電腦

應該比D咩資料砌機既人?
佢問我咩CPU...咩顯示卡想要咩
我真係完全唔識
唔該晒各位

回覆 引用 TOP

乜野工作
用什麼軟件為主
答到先有較肯定既建議俾你
又或者你可以有無限預算既又得

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖

回覆 引用 TOP

用途同筆直

回覆 引用 TOP

預算10000樓下

主要係用作內部伺服器
唔洗太勁
主要係需要穩定
用黎作一般上網做廣告
多開瀏覽器

其實我都唔知點講好

總之就係一般OFFICE做既野 

回覆 引用 TOP

其實如果工作用既
$5000蚊內得唔得?

回覆 引用 TOP

Intel 6 Cores 6 Threads Core i5-9400 Coffee Lake (2.9GHz,9M Cache,LGA 1151,14nm) CPU BOX 盒裝        HK$ 1455
antec a40 pro cpu air cooler $198
ASUS 華碩 TUF B365M-PLUS GAMING B365,DDR-4,LGA 1151,Intel GbE Lan,USB3.1 Gen1,M.ATX M/B        HK$ 660
Kingston DDR4 2666MHz 16GB (1x16GB) Ram KCP426ND8/16        HK$ 510
Kingston DDR4 2666MHz 16GB (1x16GB) Ram KCP426ND8/16        HK$ 510
Plextor M9PeGN M.2 2280 256GB PX-256M9PeGN 3D TLC PCIe Gen 3 x4 NVMe SSD 固態硬碟        HK$ 315
WD Red NAS Hard Drive WD30EFRX 3TB SATA3 6Gb/s /64MB HDD        HK$ 679
FSP 全漢FSP-RA2-550 RAIDER 2 SILVER 550W 80Plus Silver 火牛電源        HK$ 499
Xigmatek EN5490 ECHO(CA-ECHO) USB3.0 ATX Tower Case 黑色 直立式機殼        HK$ 210

total  $5044

引用:
原帖由 kathy_yoyo1128 於 2019-9-25 03:40 PM 發表

Intel 6 Cores 6 Threads Core i5-9400 Coffee Lake (2.9GHz,9M Cache,LGA 1151,14nm) CPU BOX 盒裝        HK$ 1455
antec a40 pro cpu air cooler $198
ASUS 華碩 TUF B365M-PLUS GAMING B365,DDR-4,LGA 1151,Intel GbE Lan ...
多謝師兄 有咩優缺點?

引用:
原帖由 脆香雞翼 於 2019-9-25 03:42 PM 發表

多謝師兄 有咩優缺點?
穩定,性價比高,用料唔差,係有限既budget內達成你既要求

回覆 引用 TOP

我覺得如果唔行3D, 就用內顯. 少隻香爐少隻鬼.

回覆 引用 TOP

買廠機就夠, 唔好砌 
尤其是你本身唔熟電腦

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖
del

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 朱投炳 於 2019-9-25 04:35 PM 發表

買廠機就夠, 唔好砌 
尤其是你本身唔熟電腦
我都同意

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 朱投炳 於 2019-9-25 04:35 PM 發表

買廠機就夠, 唔好砌
尤其是你本身唔熟電腦
+1

回覆 引用 TOP

需求咁低,同意買廠機。

回覆 引用 TOP

引用:

買廠機就夠, 唔好砌
尤其是你本身唔熟電腦
師兄,我部卓上電腦lenove H3 在2012年買,現在壞了,代理話己停產而不會維修,現想換一部大约伍仟元上下廠機,只是日常上綱不作打機,請師兄指點,同時ALL IN ONE 電腦好不好, 多謝指教

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]