• 瀏覽: 1,973
  • 回覆: 7
  • 追帖: 1
感謝大家幫忙,唔係太熟硬件野

2張圖係來自香港終端,野全部自己簡 Mouse Mon Earphone 個d可以唔洗睇
個List CPU 會換返Intel 本來簡AMD 但我塊底板係Intel

另外

第二項就係來自呢部
http://www.price.com.hk/product.php?p=423514&sh_ref=ws_b69f3e6077db56b6710af427b8269297

有z390 F底板 性價比好似好高,又有2070 但你咪I7 CPU 要清貨所以部野咁平?

感謝大家幫助呀

附件

70758273_475682026346543_2313523574675079168_n.png(227.55 KB)

2019-9-23 01:54 AM

70591932_443347859611900_4207494914012872704_n.png(241.11 KB)

2019-9-23 01:56 AM

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
如果你顯咭大約預三千銀, 我做你就會出5600XT, 性價比高得多, 差唔多做到2070,  當然你想要RTX 個啲ray tracing 特效, 就當我廢up, 另外點解係2060 OC 而唔係2060 super? 2060 OC 係唔係清貨平俾你先, 你格下價先好喎

回覆 引用 TOP

首先唔應該買 RTX2060
三千蚊買張6GB 既卡? 咪玩
2070S 反而比較抵玩
但係 1080p 144hz 浪費左2070S, 起碼都 1440p 啦
(當然你隻mon 如果只有 freesync ,都要係 nvidia兼容清單上面, 開唔到就捉蟲)

RAM 唔應該買四條, 人地套野只預你兩條, 四條唔保證上到佢既速度 (實際上到, 但超頻幅度細D, 或者CL無set 得咁低)
所以應該 2 X 16GB, 價錢亦無乜分別

你買個散熱都三百幾仲要咁多機箱風扇, 還不如買套 280 一體水裝前面, 散熱同入風一次過做晒
或者 phantek 有另一隻機箱P400A 跟三隻風扇, 風扇都有RGB, 散熱更好

如果買AMD 既唔一定需要CPU 散熱, 跟果個夠用, 唔好開PBO 就得了, 差果少少
3600 個散熱雞, 但你幾百買得散熱, 都去到 3600X 個價, 不如買 3600X 啦.
3600X 個散熱都不足以開PBO, 但佢唔開PBO都快過 3600開PBO.
如果同 3600 換勁散熱, 補多兩舊又到 3700X...
3700X 個散熱係OK 掂, 開PBO 都得. 可能慢人地280/360一體水1-2%

windows 10 home OEM 網上大把有得平, 百幾蚊就有了. 唔係volume license 隨時停而係真OEM  永久版黎. 無謂比多七八百買隻碟

至於AMD 定 Intel
睇你係咪純打機

純打機就Intel Core i7 9600K / 9700K
出到 2070S + 9700K + 1440p 144hz gsync  mon 就最好
唔係先縮CPU 到 9600K, 跟住睇下主機板有無得減下, 跟住睇下改用 nvidia 認證既freesync mon 有無得平. 最後先縮 2070S 去 2060S 或 5700XT 非公

唔係純打機, 都會壓下片咁, 就AMD Ryzen R5 3600/ R7 3700X
視乎打機係咪優先, 優先的話就盡量留 2070S 同 gsync mon 睇下其他點縮法
唔係優先就用 RX5700 同 freesync mon, 留 3700X, 其他都用好少少

建議唔好買 harddisk, 寧願SSD 買夠 1T, 都係貴四五百
D game 係 SSD 上面行快勁多
有D game 根本唔可以裝落harddisk, 比如 pubg 用harddisk, 你落地後立即要開新game 既機會大增

要買 harddisk 就買大D, 1T 買黎托咩, 起碼都4T 起啦, 但都應該預左有 1T SSD 先再諗

SSD 黎講Samsung PM981 同 MP510 都係OK 的
1T 版本太貴或無貨, WD black 都可以

火牛無論如何都要買80plus gold, 除非平到四成以上
最好係 12V 有 54A 既 80plus gold (650W 或 700W 牛只要有呢個spec 都得)
將來上 2080Ti 甚至小超都頂得順
咁貴部機就唔好慳埋呢D 錢

回覆 引用 TOP

.

附件

list.bmp(80.79 KB)

2019-9-23 04:24 AM

list.bmp

回覆 引用 TOP

睇你升唔升x570主板。顯卡可改5700xt 風冷唔識 睇下有冇人幫你

回覆 引用 TOP

感謝咁details 呀!!!

我想問下呢部呢咁

http://www.price.com.hk/product.php?p=423514&sh_ref=ws_b69f3e6077db56b6710af427b8269297

thank you very much!!我會再汁返

回覆 引用 TOP

明白,咁睇來我會上2070SUPER

回覆 引用 TOP

thank you

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]