• 瀏覽: 8,615
  • 回覆: 113

網上免費素材東拼西湊,渲染了這麼一台。
https://youtu.be/ijQfylCjRgQ
大家怎麼看,我恨死CRT了,就是CRT搞壞了我的視力。
不過我特喜歡橫著放機箱,現在也不接受豎著的。所以還是把機箱放倒。
我也喜歡白色,不得已現在只有黑色的。實在是無奈。醜死了。堅決擁護臥式機箱。

大家好,我是全球公民兼榮譽火星公民。
Hello everyone, I am a global citizen & Honorary Martian.
熱賣及精選
1998個年代仲用1.44磁碟咁out ?

附件

dd.jpg(124.68 KB)

2019-9-21 07:18 AM

引用:
原帖由 sailorbb 於 2019-9-21 07:18 AM 發表

我屋企啲雜物箱仲有啲1.44 ...

回覆 引用 TOP

最抵死既係16bit Windows 既 BSOD 

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖

回覆 引用 TOP

邊個仲有 8寸 5.25寸? 搬屋都搬到無晒

最近都清掉一批3.5floopy

引用:
原帖由 sailorbb 於 2019-9-21 07:18 AM 發表

用 Zip 都係有錢人

1998 年梗係用 MO drive 啦.

引用:
原帖由 BensonNg 於 2019-9-21 11:42 AM 發表

用 Zip 都係有錢人
印象中我冇買過zip drive (我本身用開QIC 磁帶做backup), 呢幾隻zip應該係公司嘢退役“回收”用 😅

引用:
原帖由 BensonNg 於 2019-9-21 11:42 AM 發表

用 Zip 都係有錢人
Zip 當時都吾係好貴, 好似500mb 2百幾, 2003年最基本工資約$6000

沒有夢想 沒有未來 夢想來自創意
3 3 333
Time to shine

引用:
原帖由 sailorbb 於 2019/9/21 11:21 發表

印象中我冇買過zip drive (我本身用開QIC 磁帶做backup), 呢幾隻zip應該係公司嘢退役“回收”用 😅
3300美元,10MB硬碟…1980年代…

Hello everyone, I am a global citizen & Honorary Martian.
引用:
原帖由 sailorbb 於 2019/9/21 06:18 發表

可惜我一直用到2005-2006,3.5吋盤

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 世界首窮 於 2019-9-21 03:54 AM 發表

網上免費素材東拼西湊,渲染了這麼一台。
https://youtu.be/ijQfylCjRgQ
大家怎麼看,我恨死CRT了,就是CRT搞壞了我的視力。
不過我特喜歡橫著放機箱,現在也不接受豎著的。所以還是把機箱放倒。
我也喜歡白色,不得已現在只有黑色的。實在是無奈。醜死了。 ...
許多印相的相店的電腦都是橫放。
但橫放的人又點會用SONY CRT呢?

其實, 1998年都未有Windows 2000, 會不會其實是2000, 而不是1998?

最近多咗YouTube片
介紹CRT顯示器,包括樓主的片,

見別人使用CRT, 總是覺得CRT的表面很有立體感, 畫像很真實,  
不像LCD咁林, 畫質很虛假, 還很容易被手指督到變色。

其實CRT咁厚,觀看距離是不是比較近,合不合符人體工學?

圖中所見, CRT的畫面最高一條線的高度, 差不多和使用者的眼睛差不多同一高度,
而且顯示器機身還高過右邊黑色機箱。

1. 是不是由於厚身, 所以推了向前,畫面與使用者的距離十分近?
畫面與眼睛, 厘米距離是否很近?

2. 是不是比較高身, 即使畫面尺寸不大, 畫面高度卻高過外國使用者的眼睛?

3. 畫面這麼小,為何畫面的高度, 卻差不多接近機箱的高度?
畫面高度的厘米是不是很高? 人眼距離是不是很近?

4. 使用CRT與LCD, 哪種比較合乎人體工學?

https://www.youtube.com/watch?v=HrhsWnEMafA

😀🤣😍😆😂🤣😍😍🍧 🍦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 世界首窮 於 2019-9-21 12:36 PM 發表

3300美元,10MB硬碟…1980年代…
而家幸福好多,還記得當時王者NEC 17寸大🐃🐢multisync 貴到得個睇字

引用:
原帖由 dralpha 於 2019-9-21 12:24 PM 發表

Zip 當時都吾係好貴, 好似500mb 2百幾, 2003年最基本工資約$6000
我都用過, 用來BACKUP MP3

Napster 時代

沒有夢想 沒有未來 夢想來自創意
3 3 333
Time to shine

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右