• 瀏覽: 3,179
  • 回覆: 10
岩岩換左個278M6QJEB(PHILIPS)
27吋144hz曲面mon
心思思想換埋張卡,
而家用緊gtx 1060 6gb
底板:b350m gaming pro
Cpu:amd ryzen1600
火牛無記錯係550w
想升級張卡,
預2000-3000鬆d
平時睇片打機多(fifa, lol, forz7, rainbow six)

Asrock AMD RX 5700 8GB GDDR6        2850

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 s091301 於 2019-9-21 01:11 AM 發表

岩岩換左個278M6QJEB(PHILIPS)
27吋144hz曲面mon
心思思想換埋張卡,
而家用緊gtx 1060 6gb
底板:b350m gaming pro
Cpu:amd ryzen1600
火牛無記錯係550w
想升級張卡,
預2000-3000鬆d
平時睇片打機多(fifa, lol, forz7, rainbow six) ...
打機、睇動作片, 用N卡
睇動畫、睇歌手、打機, 用A卡

😀🤣😍😆😂🤣😍😍🍧 🍦

引用:
原帖由 黃金工程 於 2019-9-21 05:27 PM 發表

打機、睇動作片, 用N卡
睇動畫、睇歌手、打機, 用A卡
唔好意思,小弟不才,n卡同a卡用邊隻型號好?係咪至少都要1080?

引用:
原帖由 s091301 於 2019-9-21 05:30 PM 發表

唔好意思,小弟不才,n卡同a卡用邊隻型號好?係咪至少都要1080?
$3000最高只能買1060

😀🤣😍😆😂🤣😍😍🍧 🍦

回覆 引用 TOP

你本身已經是1060 6g 要升級起碼要RTX 2070 Super 8g 版本

即係你希望可以出到 1080p 144fps 以上用盡個mon

fifa LOL 對顯卡要求好低. 你套野可能間唔中低過 144fps, 但其實係因為CPU 唔夠快, 同GPU無關
froz 7 同 rainbow six 就係顯卡唔夠力. CPU 夠用.
froz 7 要求尤其高. 二三千顯卡未必上到 144fps. 同埋要上 144fps CPU 都可能係樽頸.

呢度有個問題就係tearing
宜家你開 g sync 正唔正常先?
你個mon 只有 freesync, 但nvidia 話N卡個 gsync 可以有限度支援 freesync mon

開到 gsync 的話個mon 可以配合到降低 refresh rate, 唔降速一半都無 tearing
如果用唔到 g sync 只能用返 vsync
變左如果上唔到 144fps, 就只能lock 住係 72fps, 再唔得就 48fps, 影響最大係 froz 7

咁首先就係你要試下 gsync 掂唔掂先
你宜家用緊 1066 正好可以試開, 睇下畫面正唔正常
唔掂的話你只能選擇 A卡了
3000 上下的話應該揀 RX5700 非公
(如果機箱散熱差, 就用返公版, 唔係機箱入面變焗爐, CPU 都會過熱降速)
再降一級就 vega 56, 唔易搵, 對機箱散熱一樣有要求, 但二千蚊買到算抵用

如果可以用到 gsync, AMD RX5700 同 Nvidia RTX2060 super 都可以考慮
不過 2060super 價錢高一截, 效能都略輸
降一級一樣係 vega 56, 另外可以 1660Ti
相比 vega 56, 1660Ti 慢D, RAM 又得返 6G, 可能仲貴少少, 但無咁熱

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2019-9-21 07:43 PM 發表

即係你希望可以出到 1080p 144fps 以上用盡個mon

fifa LOL 對顯卡要求好低. 你套野可能間唔中低過 144fps, 但其實係因為CPU 唔夠快, 同GPU無關
froz 7 同 rainbow six 就係顯卡唔夠力. CPU 夠用.
froz 7 要求尤其高. 二三千顯卡未必上到 144fps. 同埋要上 144fps CPU 都可能係樽頸.

呢度有個問題就 ...
多謝師兄解答,我已經插左dp線,但係nvidia控制面板都睇唔到有g - sync呢個選項,到底要點整先得?

引用:
原帖由 s091301 於 2019-9-21 10:25 PM 發表

多謝師兄解答,我已經插左dp線,但係nvidia控制面板都睇唔到有g - sync呢個選項,到底要點整先得?10274704
有無update driver?
最好clean install
甚至用DDU 先清理乾淨舊driver

https://news.xfastest.com/nvidia/57818/nvidia-freesync-setting/

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2019-9-21 10:33 PM 發表

有無update driver?
最好clean install
甚至用DDU 先清理乾淨舊driver

https://news.xfastest.com/nvidia/57818/nvidia-freesync-setting/
唔該師兄,我轉頭試完再報告一下

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]