• 瀏覽: 3,199
  • 回覆: 9
由於小弟平時只係開手遊模擬器,

少打高要求既遊戲,所以唔想大換部電腦,

目前部電腦用緊FM2+既AMD Athlon X4 740

覺得效能上有D緊張,但FM2可以用到既CPU得A10-7890K

上網睇過都係$1000數樓下既事,咁樣比較下換唔換好?

2者差距上好似無咩大分別,除左有內顯(我本身有外顯)

感謝各位師兄指教愚弟

熱賣及精選
效能大約有三成到一半升幅
五百樓下買到都值既, 淘佬見到三百幾人仔 (散裝唔跟散熱)
風險就係萬一你塊底板過多三幾個月就夠期, 你到時要換底板配返佢的話, 性價比就會好差
同埋對比呢一兩代 CPU 效能都係好絕望

如果你底板用料偏好, 又有16GB DDR3 RAM 或以上, 續命未嘗不可
唔係的話, 用到頂唔順一鋪過換晒佢仲好
如果底板只係一般, 尤其供電部份無良好散熱, 就唔好換了, 呢粒CPU 扯電扯多一截, 用料差既底板會加速老化
(無錯係可以限制佢既用電, 但效能都限制埋, 何必)

同埋一定要確認你果塊係FM2+ 底板
740 係 FM2 CPU, 如果你塊底板原來係FM2 無"+", 用唔到 7890K, 裝都裝唔入
仲要update左可以支援 7890K 既BIOS 後先裝落去

回覆 引用 TOP

多謝師兄解答!

最近換左 16GB DDR3

底板用緊ASRock FM2A88M-HD+

火牛用緊Antec Neo Eco 400W

不過我都擔心攞電方面既問題。

引用:
原帖由 ericm940619 於 2019-9-20 01:58 AM 發表

多謝師兄解答!

最近換左 16GB DDR3

底板用緊ASRock FM2A88M-HD+

火牛用緊Antec Neo Eco 400W

不過我都擔心攞電方面既問題。
供電略窄
考慮下 A10 8750, 呢粒用電會低些少, 慢 5%
淘佬都有, 仲平D
另外亦有 X4 870 同 880K, 無內顯, 其他同 8850/7870K 差唔多, 無左GPU 時脈高少少tim, 睇你搵唔搵到了, 應該更平

同埋要另外搵風扇吹實個供電, 唔好淨係靠CPU 散熱既風扇
仲有你張顯卡快唔快?

回覆 引用 TOP

顯卡係 AMD Radeon R7 250

原來想買A10-7890K既原因係貪佢包埋個把CPU風扇。

不過照師兄咁講,都係買唔包內顯既CPU比較合適。

引用:
原帖由 ericm940619 於 2019-9-20 02:40 AM 發表

顯卡係 AMD Radeon R7 250

原來想買A10-7890K既原因係貪佢包埋個把CPU風扇。

不過照師兄咁講,都係買唔包內顯既CPU比較合適。
R7 250 同 7870K/8750/8850 內顯可以一齊用, DX12 可以支援(要睇game support)
似乎都有部份game 可以快過單張 R7 250
另外就係壞顯卡時唔洗企係度
你果兩條RAM 快唔快? 上唔上到 2133?

回覆 引用 TOP

RAM係 Timetec Hynix IC (2x8GB) DDR3 1600MHz

有個問題唔清楚,內顯外顯一齊用,

電力要求會唔會大增?

引用:
原帖由 ericm940619 於 2019-9-20 03:42 AM 發表

RAM係 Timetec Hynix IC (2x8GB) DDR3 1600MHz

有個問題唔清楚,內顯外顯一齊用,

電力要求會唔會大增?
同就咁用顯卡無乜分別

回覆 引用 TOP

好的,多謝師兄指教,會沿住你既建議去改善部腦,

平時都係上網Youtube/Twitch睇下野,玩下手遊,

希望平平地執一執可以用多年幾鬆D。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ericm940619 於 20-9-2019 00:56 發表

由於小弟平時只係開手遊模擬器,

少打高要求既遊戲,所以唔想大換部電腦,

目前部電腦用緊FM2+既AMD Athlon™ X4 740

覺得效能上有D緊張,但FM2可以用到既CPU得A10-7890K

上網睇過都係$1000數樓下既事,咁樣比較下換唔換好?

2者差距上好似無咩大分別,除左有內顯(我本身有外顯)

感謝各位師兄指教愚弟 ...
個人認為超過$400唔值得搞

平D買2手u可考慮

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]