• 瀏覽: 2,910
  • 回覆: 35
果個DSR開唔開好呀???用緊2080 ti 9900k,但玩有D遊戲開左DSR都穩唔到60FPS,有D就得,想問問呢個開左唔開邊個好呀???有咩分別????唔明白,仲有想請教埋有無咩軟件係自動超顯卡既???唔係好識用msi afterXXX,驚超過頭影響GPU壽命,有人解答嗎?

回覆 引用 TOP

熱賣及精選

回覆 引用 TOP

DSR 大約就係 supersampling AA
2080Ti 係 1080p 開DSR 應該好難低過 60fps, 除個別遊戲優化太差

4K 再開就難講了

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2019-9-18 11:06 PM 發表

DSR 大約就係 supersampling AA
2080Ti 係 1080p 開DSR 應該好難低過 60fps, 除個別遊戲優化太差

4K 再開就難講了
我個MON係2560X1440,咁請問有無開既必要呢?

引用:
原帖由 非誠勿入 於 2019-9-19 05:58 AM 發表

我個MON係2560X1440,咁請問有無開既必要呢?
開MSAA 就得.
你試下係咪因為DSR 所以慢先.

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2019-9-19 06:05 PM 發表

開MSAA 就得.
你試下係咪因為DSR 所以慢先.
我見網上人地用4K分辨率同樣係2080 ti 9900k但人地個幀數比我高少少,所以之前懷疑係咪買左假卡,但跑分又同其他2080 ti差唔多,玩遊戲又係所以應該都係真既,但點解人地會比我多少少FPS既?係咩原因,不過好似人地個RAM係快少少唔知關唔關事呢!同埋人地好似有D係超左頻都唔知關唔關事,請指教THX咁請問如果原生分辨率係2560X1440 144HZ/165HZ,咁仲開唔開DSR好呢?好似開左個FPS跌左好多除左玩返以前D舊GAME就例外,如果唔係就算係2080 ti都有D遊戲唔能穩60FPS

引用:
原帖由 非誠勿入 於 2019-9-20 05:41 PM 發表

我見網上人地用4K分辨率同樣係2080 ti 9900k但人地個幀數比我高少少,所以之前懷疑係咪買左假卡,但跑分又同其他2080 ti差唔多,玩遊戲又係所以應該都係真既,但點解人地會比我多少少FPS既?係咩原因,不過好似人地個RAM係快少少唔知關唔關事呢!同埋人地好似有D係超左頻都唔知關唔關事,請指教THX咁請問如果原生分辨率係2560X1440 144HZ/165HZ,咁 ...
CPU 同GPU 各自有上限, 隻game 既FPS 就係以低果個做樽頸, 快果邊要等慢果邊
CPU 果邊, 部份大作對RAM 好敏感
比如 pubg 最快同最慢RAM 1080p 可差接近 20% (4266 vs 2400)
亦可能人地粒 9900K 快 100Mhz - 200Mhz, 又會差少少

DSR 開黎無乜謂. 除非去到足夠高FPS後, GPU仲有多餘既效能唔知做乜好.
你個case 睇下點改善樽頸實際D, 個mon 去到 144hz 梗係盡量用盡佢

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2019-9-20 06:15 PM 發表

CPU 同GPU 各自有上限, 隻game 既FPS 就係以低果個做樽頸, 快果邊要等慢果邊
CPU 果邊, 部份大作對RAM 好敏感
比如 pubg 最快同最慢RAM 1080p 可差接近 20% (4266 vs 2400)
亦可能人地粒 9900K 快 100Mhz - 200Mhz, 又會差少少

DSR 開黎無乜謂. 除非去到足夠高FPS後, GPU仲有多餘既效能唔 ...
我而家已經將RAM從3000MHZ超頻到3400MHZ,再上就HAND機藍屏,但係個FPS都係無改善,咁請問我點解會比人地網上既慢少少慢幾幀可以7/8幀或者10幀左右我放條LINK上黎>>>>
https://www.youtube.com/watch?v=KnbW9Je-HyY&t=21s
https://www.youtube.com/watch?v=PAWyQEzHM64&t=199s
第一條片就係我而家用緊張msi 2080 ti gaming x trio呢隻,第二條片係zotac amp extreme,第二條片人地開SMAA2TX(呢個開左會FPS再跌少少)但人地開左SMAA2TX仲快過我唔開反鋸齒,而第一條片人地粒8700K超頻上5GHZ,我粒就係9900K默頻4.7GHZ全核(試過超頻顯卡同CPU個FPS都無改變改善)同埋第一條片既人地RAM係3600MHZ,我已經將RAM超頻上3400MHZ,差200MHZ比起第一條片即係同我同款msi rtx 2080 ti gaming x trio,相比第一條片同款2080 ti都係比佢慢左幾幀4-5幀左右啦應該,咁請問我果個樽頸位到底係邊度?衷心請教THX

引用:
原帖由 非誠勿入 於 2019-9-20 06:44 PM 發表

我而家已經將RAM從3000MHZ超頻到3400MHZ,再上就HAND機藍屏,但係個FPS都係無改善,咁請問我點解會比人地網上既慢少少慢幾幀可以7/8幀或者10幀左右我放條LINK上黎>>>>https://www.youtube.com/watch?v=KnbW9Je-HyY&t=21s
https://www.youtube.com/watch?v=PAWyQEzHM64&t=199s
...
有無睇過run game 時CPU 同 GPU 佔用率.
nvidia 應該有得開benchmark mode 之類既野. 除左睇到使用率仲睇到頻率

仲有貼張 CPU-Z memory tab 同GPU-Z 上黎睇下

頭兩條片就人地將粒U超頻上5GHZ以上,唔知關唔關事感覺比我快好多咁人地都係開smaa 2tx仲有咁高FPS?幾乎60以上,我唔開反鋸齒都無佢地咁高FPS既?請指教THX
https://www.youtube.com/watch?v=_axUTvhJ4ps&t=266s
https://www.youtube.com/watch?v=y7BpqSv2n0s&t=64s
第三條片就人地個RAM係3672MHZ
https://www.youtube.com/watch?v=9ZLNQWq13_A&t=480s

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2019-9-20 06:48 PM 發表

nvidia 應該有得開benchmark mode 之類既野. 除左睇到使用率仲睇到頻率

仲有貼張 CPU-Z memory tab 同GPU-Z 上黎睇下
我部手機唔係度,想問問點樣係電腦度拉圖上黎?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2019-9-20 06:48 PM 發表

GPU就好似90幾%,CPU就無乜為意,應該都正常

引用:
原帖由 非誠勿入 於 2019-9-20 06:54 PM 發表

GPU就好似90幾%,CPU就無乜為意,應該都正常
咁睇GPU 都接近用盡
頻率正唔正常? 會唔會因為過熱無boost 得咁高

引用:

發上黎喇

附件

15689792284468841110738514307445.jpg(380.04 KB)

2019-9-20 07:35 PM

1568979255962227812215294967753.jpg(292.75 KB)

2019-9-20 07:35 PM

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2019-9-20 07:32 PM 發表

咁睇GPU 都接近用盡
頻率正唔正常? 會唔會因為過熱無boost 得咁高
68-69度有時候70度,應該唔會,但試過超頻用MSI AFTERXXX開左個監測運行係19XXMHZ,但出返桌面睇個MSI AFTERXXX有2XXXMHZ,好似覺得超左頻都無增加到FPS?試過超CPU都係一樣FPS

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]