• 瀏覽: 3,327
  • 回覆: 9
  • 追帖: 1
用到 2080Ti 玩 pubg 都係用返 9900k 好D
你用緊三四千買多兩成效能, 仲有4k 先有兩成咁遠, CPU 度無理由蝕返比佢
如果係 1080p, 9900K + 2080S(甚至 2070S超超佢) 分分鐘贏到 3700X + 2080Ti
就快出 9900ks 再快多少少
(另外 HT off 應該更快)

不過你預其他用途蝕底D, 9900K 唔打機時通常都輸 3700X 少少, 等於白白買貴一兩千, 但budget 咁多你都唔會太介意架啦, 總比貴三四千pubg倒輸好

仲有一定要勁既一體水, 搞好散熱, 唔係2080Ti 焗到CPU 降頻又係捉蟲

熱賣及精選
引用:
原帖由 急焦白滑的留言 於 2019-9-15 07:07 PM 發表

師兄好專業!其實我唔係好識電腦果方面d野
所以上黎請教各位
有幾樣野要留意下
首先鋪頭唔係一定有齊你set 野, 如果你要搵佢地砌總無理由係第二間鋪買
所以個list 都係參考用
仲有價錢一定會有少少出入, 底板CPU 呢D好少少, 加埋三幾百上落, 顯卡海鮮價可以差一千, 20000 budget 你預返 19000 好D

顯卡係你部機最貴果樣野, 同埋又有唔同牌子, 每個牌子價錢都唔同
首先就自己睇下review, 睇下乜野牌子邊張正D
跟住你搵鋪砌機前問顯卡有無貨同幾錢
(如果你想買果張全世界都無貨, 你有睇review 咪可以即時揀到次選, 唔洗乜都任得sales up)

同埋要諗諗係咪 2080Ti, 因為 2080S 同 Ti 認真差唔遠, 1080p 真係幾個%, 1440p 都係 10% 左右, 有無必要比貴三四千?
4k 120fps mon 2080Ti 係有分別, 但 1440p 我覺得無需要, 2080S 甚至 2070S 都夠殺啦

pubg 好睇RAM
宜家D 優化你有無跟開? 有跟開你就知佢有無優化呢part, 一話勁RAM 仍然快一成
用慢RAM 慢一成, 咪即係顯卡自動降級
快RAM 貴七成到一倍都唔奇, 但你玩到 2080S 樓上, 又識得自己set 好, 值返
(無錯係要自己入BIOS set XMP, 我會建議買 3800 或以上, CL 值越低越好, 如果間鋪有, 同埋你有心仲可以小小地超下佢
)

pubg落地果下, 都睇SSD 快唔快
睇你有敏感啦, 有D 人會feel 到, 有D 人只要係SSD 都覺得無分別
砌到萬五蚊機樓上, 買 samsung 970pro 先正路, 係貴其他SSD成倍, 都係幾百
佢唔係快一倍, 只係快少少, 但效能穩定, adata 同其他牌子係比較神經刀, Samsung 970evo plus 都係差些少
有勁多錢剩無地方洗就買 Intel optane, 一樣都係一個穩字, 雖然間鋪都未必有貨, 同埋再貴 970pro 四五倍
同埋m.2 SSD一定要裝散熱, 唔用可能打打下機窒機, 中高階既主機板一定跟埋, 記住裝好

總之出list 都係參考
我比幾個核心你

CPU i9-9900K 或 i9-9900KS(過多陣先有)
SSD 970pro 512GB/ 1TB
RAM 16GB X 2 , DDR4 3800 以上, 低CL值

底板唔好買得平, 留意自己要既功能齊唔齊, 問下sales 供電有幾多相, 出得起錢就要 12 相或以上, 供電太屎粒U 會去唔盡

機箱留意通風, 唔好貪好睇, 前面入風位好重要, 你見前面封到得返幾mm 入果D 就要ban, 密封得返底有個虛位更加要ban
唔係 2080Ti/2080S 會同你粒U BBQ,  只食到GPU熱風, CPU散熱再勁都死, 人地行 4.8Ghz時你就過熱降頻行 4Ghz
CPU 散熱 Noctua D15 或 360/280mm一體水 (一體水唔好買enermax, 佢個價可以好抵, 又的確效能好得, 但之前有大鑊野唔知清左未, 唔好搏)
一體水好處可以裝機箱前面入風位, CPU 散熱唔洗受GPU 影響, 溫度點都好些少, 缺點多D 野可以壞, 同埋一壞就唔掂, 萬一漏水可能成部機收皮. D15 壞一把風扇都仲有一把, 壞晒咁大舊鋁都有一定散熱能力, 一體水冷一壞泵就一鑊熟, windows 都入唔到

總之你顯卡買到咁貴, 比多兩三千甚至四五千先快到最多十幾%, 其他野只要成本合理就盡量唔好蝕返比佢, 咁就係平衡

顯卡用乜野牌子, 2080Ti 定 2080S, 你不妨睇下review再決定, 同埋睇下人地comment
你真係唔想諗, 就華碩 2080S (華碩 2080Ti 應該唔夠budget)
一係 2070S 一係就 2080Ti 算了. 2080S 升得唔多但又貴2070S 好多

如果你現有既 mon 唔係好得, 出 2070S 再慳多兩千, 同 2080Ti 差價接近夠買個靚既 2k 144hz, 有 gsync 或nvidia 認證既 freesync, 打機效果一定比 2080Ti 加個普普通通既mon 更好

引用:
原帖由 Alfredcym 於 2019-9-16 11:14 AM 發表

我反而想知
我而家用緊2k, 75hz mon
轉去2k, 144hz mon
個分別好明顯?
定係要有matrix咁既觸覺先feel 到

(用緊i7 8700 + 2080s)
fps 應有明顯分別 (打得中 vs 打唔中都算明顯掛)
當然要係正正常常既 144hz mon, 唔好係D 假狗
同埋input lag 都要細, 不過話係gaming monitor 點都唔會大得去邊

https://www.youtube.com/watch?v=tV8P6T5tTYs

另外你覺得 2080S 值唔值
我睇review 2070S 幾近2080
2080S 同 2080 差距真係令人失望
係咪可以超下佢解決?

咁睇黎樓主都唔洗諗 2080S
一係 2070S 一係 2080Ti
個mon 一般既先換左佢, 顯卡用住 2070S 慳返D 錢出黎, 唔係升 2080Ti 都只係跑分快

9900K + 2070S 1440p pubg ultra 大約有 60-120fps
天上面會慢D, 但相信唔係重點黎, 真係實用既fps都有 100+

2080Ti 再快一到三成
但如果受限於個mon 連 2070S 都用唔盡, 就唔好諗 2080Ti, 唔通貪佢夠熱咩

所以都係靚mon 比2080Ti 優先

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Alfredcym 於 2019-9-16 02:36 PM 發表

丫……仲有
如果用左144hz
係咪唔需要再開垂直同步?
最近玩gears 5
唔開同步可以百幾fps
但畫面斷裂到仆街……
揈幾野視點頭都暈埋
焗住開返垂直同步先無事
當然fps即跌返去75fps

mon夠快既話
就唔會再斷?
(假設隻game唔過144fps) ...
開gsync 咪唔洗理呢D

144 hz 唔開 vsync一樣會斷
除非你隻game 不到 40fps 先開始唔覺
個mon 快三倍以上, 三四格一格斷, 咪唔易睇得出

144hz mon 不到 144fps 開vsync 得返 72fps, 再跌一級就 48fps...
所以結論就係開頭果句, 開gsync 咪唔洗理呢D

不過你好似換左唔係好耐
再換有少少吸毒feel

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 急焦白滑的留言 於 2019-9-16 07:56 PM 發表

唔該哂各位,我現在電腦i7 9900k + 1070+ 16RAM 其實我係需要重新買一部定係可以升級?
既然都係 1070, 再上換 2080Ti 先有感覺
你個mon 如果係 2k 144hz 有gysnc, 絕對可以留, 就算只有freesync, 你開到就得
未開過唔知開唔開到, 華碩幾隻freesync mon 都有nvidia 認證, 你睇下中唔中, 中就update geforce driver 開左佢試下先

如果個mon 係 1080p, 咁其實連顯卡未必要換, 60fps 樓上有gsync/freesync 都好夠
個人覺得高hz對CS 有用過pugb幾多, 始終唔係純FPS
你都係覺得要升級既, 都要等多陣, 240fps ips 2k mon 好似未賣街
顯卡等埋mon 一齊換

跟住睇下條RAM 快唔快, 慢過 3200 就換左佢, 有錢梗係上 4000 樓上
唔好睇軟件, 要望返買機張單或者打開機箱望, 因為可能BIOS未 set 好, 你條RAM 行緊慢速, 開返XMP就得
只論pubg, DDR4 2400 開 XMP 變 DDR4-3200 已經會有5% 左右既改善

換顯卡加RAM 後
萬一落地果野仍覺得少少窒, 想搞埋佢, 就可能要換SSD, 不過你唔好有咁大期望
尤其你本身用緊 950pro 960pro , 咁就970pro都唔會有分別
就算上到貴多五倍既 optane 都係心理作用居多, 安慰劑
之前先 check 下係咪唔為意裝錯左隻game 落harddisk, 係就裝返落SSD 睇下點

至於仲有無更快既CPU? pubg 黎講暫時不存在更快既CPU
你可以買個勁既散熱超上去 5.1Ghz, 9900K 一般都上到

仲有機箱散熱睇下有無問題, 打完幾鋪摸下個箱外面有幾熱
如果你係因為窒機先上黎問, 散熱差CPU降頻都係一個窒機既可能原因, 裝錯落harddisk/好慢既SSD, RAM 過慢都係
不過到最後
其實你都要諗下係咪真係有錢無地方洗, 就算換左, 完美發揮最大效能, 同你宜家差別唔會好大

引用:
原帖由 急焦白滑的留言 於 2019-9-16 11:53 PM 發表

開始有啲lag lag地,落地同人一多就好似卡下卡下,都已經開非常低!
幾個可能
1. 你隻 pubg裝左落 harddisk, 而唔係 ssd
2. RAM 插錯左, 或根本只得一條RAM, 只係行緊single channel, 加上無開XMP, 得返三四成速度 pubg 唔夠用
3. CPU 過熱降頻

唔係 1070 + 9900K 全low 點都可以好順暢咁玩

下面個program 可以check 到你既 RAM 有無裝錯
https://www.cpuid.com/softwares/cpu-z.html
將memory 果一頁capture 出黎睇下
spd 果一頁睇下自己有幾多個slot 係有RAM 既

引用:
原帖由 Honey_Rose 於 2019-9-19 01:50 PM 發表

Ching.. 想搭單問下...
好耐無搞機最近要砌多部新機... 見Asus呢張2080好抵玩.. 只係貴2070s少少平其它2080一大截... 有冇伏? Thanks
ASUS NV RTX2080 DUAL OC 8GB GDDR6        5099 (centralfield) ...
唔再超上去無問題. 你睇得呢張應該對光污染都無興趣架啦, 所以都無問題.
super 系列架構一樣, 就算負優化都唔會太明顯既

價錢果度你留意就得了, 可能因為 2070S 平左佢先減價
(其他 2080 無減, 可能因為已經清晒貨了, 標價已經無用)
2070S 同 2080 效能差幾個 %

引用:
原帖由 Honey_Rose 於 2019-9-19 03:03 PM 發表

照你咁講即係如果有貨既呢張2080都用得過...
咁想問下ram應該點揀呢? 一打開個ram list而加d ram多到嚇死人... 完全唔知點揀好
暫時有睇過Corsair Dominator Platinum..
Corsair Dominator  Platinum CMD32GX4M2B3000C15 DDR4 3000MHz 32GB Kit (2 ...
120mm AIO 壓唔住 9900K
ROG 水冷系列信仰價黎, 買第二款效能一樣都會平幾舊
(一係就集齊全套信仰系列, ROG 都有出火牛同機箱, 仲有ROG 顯卡, 比多三幾千...)
AIO 你可以望下 NZXT X 系列
Corsair 新出果隻都OK, 但一定要係最新果隻, 舊就唔掂
我自己想搵 alphacool 某隻 280 AIO, 不過街鋪無呢個牌子, 可能價位過高
Enermax AIO 有伏, 不過效能好好, 同埋會比其他牌子平一截, 買唔買就睇下自己時運高唔高啦, 一中伏輕則過熱重則漏水...
唔係就風冷, Noctua D15 或 U12A

單 2080 + 9900K 火牛 750W 好夠了. 其實唔超的話足火 600W 都唔會有問題...
如果係鈦金 750W, 雙卡 2080 + 9900K 開MCE都O岩O岩夠, 何況單卡
鈦金牛通常可以扯多兩成以上, 750W 可以當 850W gold 黎用, 因為末端效率下降會達唔到鈦金標準, 所以D 廠就標低D
白金都有一成到一成半冗餘
白金 750W 都夠將 9900K 超到 5.2 (如果CPU 本身超到上去的話), 再加張小超既 2080Ti
當然你鐘意買好D 無乜問題, 反正火牛貶值速度好慢...

Ram 果度最好搵到 3600 或以上, 睇下有無CL 17或以下. 無就 18
部份大作對RAM 既速度好敏感.
講latency 的話 3200C16 = 3600C18. 3200C14 大約等於 3600C16

harddisk 應該洗咁貴. 就算係 He版10T 都係$1800到$2400.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Honey_Rose 於 2019-9-19 05:21 PM 發表

其實呢部機應該唔會點攞黎超架喇… 主要文書工作用… 間中用黎開下AI, Photoshop… 唔會打機架喇…
貴買平用… 買靚啲料想穩定啲耐用啲… 好怕啲嘢壞… 一壞就好煩😂

ram果度見好多人講b-die… 其實就咁睇list分唔分到架? 而加啲ram分開好多serie ...
文書工作要用返風冷, 水冷無咁穩陣, 怕壞尤其唔好制.
9900K 就算唔超, 開MCE 的話等於一粒160-180W TDP 既CPU, 都要足夠勁既散熱
最好 6 熱管 12 cm 塔式風冷, 空間所限 6 熱管 9cm 都OK既, 要做工好好

b die 好超D, 但無論係咪B die 都必定可以做到寫果個 spec. 即係你只用XMP的話淨係睇個數字就得
係咪b die 要去查返model 同 batch, 無樣認. 亦無話邊個serier 會多b die

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]