• 瀏覽: 2,139
  • 回覆: 11
  • 追帖: 1
小妹用緊Microsoft office 2016英文版!!我想自學一下如何用Excel製作barcode label..當我開左自訂功能區既developer,之後insert左other button應該點做法呢??? 我應該揀邊個button整barcode呢?? 懇求各位Excel高手指點迷津,教一教小妹整barcode既整個步驟吧!!thx!!

熱賣及精選
引用:
原帖由 dream_fairytale 於 2019-9-15 05:43 AM 發表

小妹用緊Microsoft office 2016英文版!!我想自學一下如何用Excel製作barcode label..當我開左自訂功能區既developer,之後insert左other button應該點做法呢??? 我應該揀邊個button整barcode呢?? 懇求各位Excel高手指點迷津,教一教小妹整barcode既整個步驟吧!!thx!! ...
How Excel creates barcodes | PCWorld
https://www.pcworld.com/article/ ... eates-barcodes.html

Song: 私はピアノ
Video: Twin Peaks ACTUALLY EXPLAINED
Game: 大航海時代Online
Book: 凡人修仙傳之仙界篇, 詭秘之主, 滄元圖
Comic: 火鳳燎原, キングダム
Job:  IT risk
多謝分享

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 daisukemoi 於 2019-9-15 05:55 AM 發表

How Excel creates barcodes | PCWorld
https://www.pcworld.com/article/ ... eates-barcodes.html
多謝分享, 但請問有否中文的?

引用:
原帖由 棕色的雄獅 於 2019-9-17 04:10 PM 發表

多謝分享, 但請問有否中文的?
不好意思
中文的資料不太熟悉

自己用Excel,也是用英文版及日文版
平時多數參考英文或日文網頁

希望其他人可以幫到樓主

Song: 私はピアノ
Video: Twin Peaks ACTUALLY EXPLAINED
Game: 大航海時代Online
Book: 凡人修仙傳之仙界篇, 詭秘之主, 滄元圖
Comic: 火鳳燎原, キングダム
Job:  IT risk
引用:
原帖由 daisukemoi 於 2019-9-17 05:23 PM 發表

不好意思
中文的資料不太熟悉

自己用Excel,也是用英文版及日文版
平時多數參考英文或日文網頁

希望其他人可以幫到樓主
Anyway, 多謝回覆。
也希望有其他師兄幫忙提供中文板的參考, 謝謝!!

引用:
原帖由 棕色的雄獅 於 2019-9-17 05:30 PM 發表

Anyway, 多謝回覆。
也希望有其他師兄幫忙提供中文板的參考, 謝謝!!
其實google一下就有好多!

836逆天!Excel也可以做Bar Code @ 錦子老師:: 痞客邦::
https://ccenjor.pixnet.net/blog/post/225546896-836%E9%80%86%E5%A4%A9%EF%BC%81excel%E4%B9%9F%E5%8F%AF%E4%BB%A5%E5%81%9Abar-code

1  要知道客戶或貴公司用那種條碼(Code 128 , EAN 13 etc),再往下戴 Barcode fonts。有規模的入口商會做埋範本
2  噴墨印表機 DPI 要調到 300 dpi 或以上
3 如果條碼打得啱, mobile barcode app 會辨認 verify 到它

打印要花一兩頁紙調較位置,免不了

減少煩惱,往各大文具店買 Avery 條碼貼紙,有很多sticker尺寸選擇,再往 Avery 官网跟指示本。
Avery software 可顯示條碼+文字+description etc 好好睇睇

引用:
原帖由 leeahye 於 2019-9-17 06:39 PM 發表

其實google一下就有好多!

836逆天!Excel也可以做Bar Code @ 錦子老師:: 痞客邦::
https://ccenjor.pixnet.net/blog/ ... A5%E5%81%9Abar-code ...
多謝師兄提供以上的link, 待我試試後再回覆效果, 謝謝!!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 6674 於 2019-9-17 06:53 PM 發表

1  要知道客戶或貴公司用那種條碼(Code 128 , EAN 13 etc),再往下戴 Barcode fonts。有規模的入口商會做埋範本
2  噴墨印表機 DPI 要調到 300 dpi 或以上
3 如果條碼打得啱, mobile barcode app 會辨認 verify 到它

打印要花一兩頁紙調較位置,免不了

減少煩惱,往各大文具店買 Avery 條碼貼紙,有很多st ...
多謝師兄提供的資, 十分詳細, 待我回公司試試後再回報给你, 謝謝!!

回覆 引用 TOP

一提
多年前見過同事搞壞printer(隨電腦贈送果種),佢話 print 左十幾張 mailing label 就 jam 機。佢用 迷你卓面噴墨機+廉價sticker紙。

原因:迷你機送紙時紙張捲曲角度大,加上遇熱,容易括起 sticker痴住個轆。

回覆 引用 TOP

原來可以咁!

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]