• 瀏覽: 2,091
  • 回覆: 8
如何能把「磁碟0」未配置的空間分配到「磁碟1」的C:?

熱賣及精選
簡單講, 不可以

回覆 引用 TOP

噢。。。 咁有辦法加大C: 嗎?長期唔夠位。。。另外,可以default d 文件夾去D:嗎?

引用:
原帖由 alicehnt 於 2019-9-14 06:37 PM 發表

可以default d 文件夾去D:嗎?
你右擊"文件", "相片", "圖片", 等資料夾,選"內容", 之後可以選"位置", 再設定去D:
C: Drive 只應做系統盤

回覆 引用 TOP

謝謝CHING

回覆 引用 TOP

如果你有做iPhone(iOS) BACKUP, 也要記得將iTunes default backup location改到其他drive.

回覆 引用 TOP

你用如 partition magic, Ease US Partition, AOMEI Partition Assistant 呢一類軟件, 就可十分簡單的將 "D" 和 "C" 的按你意願重新分配, 這些軟件一般都可以免費下載.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 alicehnt 於 2019-9-14 06:00 PM 發表

如何能把「磁碟0」未配置的空間分配到「磁碟1」的C:?
no way...
#0 同 #1係兩件實體hdd/ssd

一係換過件大size(如256G或512G ssd)
一係將大size program(如Office/PS等),uninstall再install去drive d;另外將user profile default drive c 轉去 drive d

引用:
原帖由 PnPnL 於 2019-9-19 02:09 PM 發表

no way...
#0 同 #1係兩件方實體hdd/ssd
哦~ 咁我終於明白啦! thx!

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]