• 瀏覽: 3,510
  • 回覆: 19
求教各位買盒裝W10最經濟是多少?
原因去年免費從W7被迫升W10,前日隻硬碟瓜左即時換好,用iso再裝已下載好時,竟要求我提交金鑰序號,於是填之前W7的,結果被無效,不能繼續;致電視窗熱線,他提供及指示的都枉然;現在唯有重裝之前W7用.
微軟網上W10直購價$1560,都只是給個金鑰序號, 求教街外買盒裝應該便宜一些吧!慳得一兩百都好呀,謝謝....

熱賣及精選
沒有換過底板亦早以在原底板升上Windows 10,其實重裝10次亦不須要再入key連綫後會自己激活。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 paul-lo 於 2019-9-14 01:15 PM 發表

求教各位買盒裝W10最經濟是多少?
原因去年免費從W7被迫升W10,前日隻硬碟瓜左即時換好,用iso再裝已下載好時,竟要求我提交金鑰序號,於是填之前W7的,結果被無效,不能繼續;致電視窗熱線,他提供及指示的都枉然;現在唯有重裝之前W7用.
微軟網上W10直購價$1560,都只是給個金鑰序號, 求教街外買盒裝應該便宜一些吧!慳得一兩百都好呀,謝謝.... ...
有d奇怪喎...

自己部nb都係由Win7 upgrade上Win10,最近換另一個新ssd,clean installation重裝Win10, skip左個key吾洗入就可以

回覆 引用 TOP

WIN10 版本唔同? home 要裝番home 版

回覆 引用 TOP

謝謝上面兩位,我用自燒的iso碟裝落新硬碟度,當做好了一般準備項目,框框就出提示輸入金鑰序號,我唯有輸入之前W7的序號,結果回應是無效,整個對話框就停住,亦冇'略過'或'繼續'這提示,郁不得也!
電話去熱線,須然姐姐都很禮貌,但比不到我實際幫助,所以諗住第日換底板或重裝机都要用,一了百了買盒算.

引用:
原帖由 paul-lo 於 2019-9-14 10:01 PM 發表

謝謝上面兩位,我用自燒的iso碟裝落新硬碟度,當做好了一般準備項目,框框就出提示輸入金鑰序號,我唯有輸入之前W7的序號,結果回應是無效,整個對話框就停住,亦冇'略過'或'繼續'這提示,郁不得也!
電話去熱線,須然姐姐都很禮貌,但比不到我實際幫助,所以諗住第日換底板或重裝机都要用,一了百了買盒算. ...
你冇換底板或其它硬件,只換硬碟,如果係安裝過程中問你序號,可以選擇無,然後繼續就得

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 paul-lo 於 2019-9-14 10:01 PM 發表

電話去熱線,須然姐姐都很禮貌,但比不到我實際幫助,所以諗住第日換底板或重裝机都要用,一了百了買盒算. ...
直接上M$官網download Win10 setup media,再執行佢跟instruction download/create 新版dvd or usb bootable Win10 media; 再用佢boot起部機,裝上新SSD度

同一部機已裝過Win10就吾洗再入Win7/Win10 key,其實問key嘅畫面可skip 按next,裝好Win10後,上到網會自動再activate Win10

引用:
原帖由 PnPnL 於 2019-9-14 11:23 PM 發表

直接上M$官網download Win10 setup media,再執行佢跟instruction download/create 新版dvd or usb bootable Win10 media; 再用佢boot起部機,裝上新SSD度

同一部機已裝過Win10就吾洗再入Win7/Win10 key,其實問key嘅畫面可skip 按next,裝好Win10後,上到網會自動再activa ...
佢做完一輪準備項目,應該是下載了,就彈出請輸入金鑰序號,就輸入了先前W7未升級的,回應是'無效,請再輸入'這例行字句,還有個模擬keyboard,再沒有其他提示,就咁停左,我又只半桶水不知頭知路,就電話去熱線.都搞唔掂就裝回W7,咁就順利用番舊的W7.

引用:
原帖由 paul-lo 於 2019-9-15 12:02 PM 發表

佢做完一輪準備項目,應該是下載了,就彈出請輸入金鑰序號,就輸入了先前W7未升級的,回應是'無效,請再輸入'這例行字句,還有個模擬keyboard,再沒有其他提示,就咁停左,我又只半桶水不知頭知路,就電話去熱線.都搞唔掂就裝回W7,咁就順利用番舊的W7. ...
都係果句...奇怪咯
再升Win10 cap圖上來吧

引用:
原帖由 PnPnL 於 2019-9-15 12:18 PM 發表

都係果句...奇怪咯
麻煩了師兄,下午有事忙,待晚上再試一次cap圖才上傳,唔該....

回覆 引用 TOP

今日fb見$300

樓主, 你下次要學識使用 Windows 系統的 backup & restore 功能 。

最好也定期clone 機。 有乜事都即刻可以還原。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 PnPnL 於 2019-9-15 12:18 PM 發表

都係果句...奇怪咯
師兄,又是load到這,就冇得再進,也嘗試鍵入skip及next,可是那框框下彈出s字首不是密碼,就這樣停住了.

引用:
原帖由 aj4577 於 2019-9-15 03:15 PM 發表

今日fb見$300
三百似乎唔對路喎,會否不能通過驗證.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 paul-lo 於 2019-9-15 11:36 PM 發表

師兄,又是load到這,就冇得再進,也嘗試鍵入skip及next,可是那框框下彈出s字首不是密碼,就這樣停住了.
個圖話Win10未在此電腦啟動就麻煩...
cal上M$ CS跟吾到就冇計啦

如果認到啟動過就要會出e個msg,接skip就可以

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]