• 瀏覽: 1,746
  • 回覆: 11
Dele

熱賣及精選
AMD Ryzen 5 3600 100-100000031BOX 6C/12T, 3.6GHz,35MB Cache, Socket AM4 CPU BOX w/Cooler        HK$ 1536
antec a40 pro cpu cooler $198
GIGABYTE 技嘉 B450 AORUS PRO WIFI B450,DDR-4, AM4 Socket,Intel GbE Lan,USB3.1 Gen2, ATX M/B        HK$ 995
Corsair Vengeance LPX CMK16GX4M2D3000C16 DDR4 3000MHz 16GB Kit (2x8GB) 連黑色散熱片        HK$ 670
Plextor M9PeGN M.2 2280 512GB PX-512M9PeGN 3D TLC PCIe Gen 3 x4 NVMe SSD 固態硬碟        HK$ 510
Toshiba DT01ACA100 1TB SATA3 6Gb/s /32MB HDD        HK$ 263
ASUS / 華碩 BC-12D2HT/BLK/G/AS 12X Blu-ray Combo DVD Writer 盒裝        HK$ 450
MSI / 微星 RX5700XT EVOKE 8GB GDDR6 OC 顯示卡 (DI-R570XE8)        HK$ 3699
Cooler Master MWE Bronze v2 650 ( 銅牌 ) 80 Plus 650W 火牛(MPE-6501-ACAAB-UK)        HK$ 490
Xigmatek Frontliner (CA-FROLIWW) EN8781 FRONTLINER ATX 白色 透明側版USB3.0 中直立式機殼        HK$ 280

total  $9091

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mk1232222 於 2019-9-14 12:23 PM 發表

Budget:
~8k-9k (10k超勉強)
主要用途:
1.打機,玩大作(中高畫質,用2K mon)
2.間中剪下4k片
3.基本文書,p圖(應該廢話來,系電腦都得?)
問題:
1.相容?開到機?(有咩評價/指點/改善?)
2.有咩地方可以慳d錢?(~HKD8000咩配置~HKD9000咩配置?)
3.DisplayCard rtx2060/2070/2070super相差好 ...
如果超了BUDGET, 淨係買其他(包括有內顯的CPU和板),
暫時唔買"MSI GeForce RTX2070 SUPER VENTUS 8GB GDDR6 OC "住,
即係除了顯示卡唔買, 其他照買, 照用一兩個月,
然後才買"MSI GeForce RTX2070 SUPER VENTUS 8GB GDDR6 OC "

😀🤣😍😆😂🤣😍😍🍧 🍦
D

引用:
原帖由 mk1232222 於 2019-9-15 12:20 AM 發表

Thanks! 但其實吾系而家吾夠錢,只系吾想用到10k買部電腦,所以想睇睇有冇師兄可以比d建議執執個list,等個性價比可以高d/點取捨等個價可以低d。
由於要打機, 玩「大作」 , 大作喎!!!
間中更要剪下4k片, 剪4K片喎!!!
真係唔簡單架!

既然有足夠資金, 更加不值得為慳料而做到LAG機, 打機時LAG機, 就雷隊友,

剪片時慢, 就要多花幾晚的時間 la wor,

記憶體可以揀更加高速型號, 保證一定順。

至於記憶體的配搭, 除了原本計劃的8X2,
其實更可以選擇
16GBX2又得, 8X4都得...

我就揀16X2, 因為日後可以變成16X4

其實普通機種, 已有8X2,
專用來剪片和打機, 要有16X2咁多先得。

還要留意,  不要揀普通的慢RAM,
記憶體要揀又高速又高性能的優化了的RAM。

😀🤣😍😆😂🤣😍😍🍧 🍦
要買個咁貴既散熱不如 3600X 好過啦, 唔係唔好買散熱慳返四百算了
3600/3600X 兩粒U 跟個散熱都夠用, 唔好開PBO 就得
如果係9600K 唔跟就無得好講, 焗買
要超的話將來再買個更勁既散熱或一體水

RTX2060S 都可以將就下, 同 2070 相差無幾, 慢 2070S 20% 左右
再落2060 就唔好了, 得 6GB RAM, 還不如買 AMD 張 5700

仲有呢個時代仲買DVD 機黎做乜. 舊機有就拆舊機, 無的話即係你都唔用, 慳返好過啦
都唔係個個case 有位比你裝. 將來要用再買外置既仲好啦.

你既然只係唔想洗咁多
即係將來可能會升
咁display card 買好D, 其他盡慳law.散熱同DVD 都慳八百幾
睇下case 果度可唔可以縮多一兩百

D

D

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mk1232222 於 2019-9-15 05:55 PM 發表

明白 好詳盡
吾該師兄!
想問多樣,mainboard轉
GIGABYTE 技嘉 B450 AORUS PRO WIFI B450,DDR-4, AM4 Socket,Intel GbE Lan,USB3.1 Gen2, ATX M/B
點睇?msi定加wifi card?
ac wifi 值一百, 多過你就諗下其他野值唔值了
仲想升級就要供電夠好
唔係 3900X 都上唔到, 就算再下代選擇都會極少, 多核只限低電版, 轉片快時打機就慢左
下面睇圖搵下塊版支唔支援 3900X
4 相供電果D 真係唔預你玩勁U, 將來升級要連底板一齊換埋
格硬黎, 唔係太穩陣, 十年前有一輪好多人雞板加大食U 搞到燒底板

wifi 有現成都盡量用返現成
買新就全部 ax 唔好 ac
ax latency 低好多, 但router 加卡一套都千五蚊起步
買之前咪用條扁lan 線頂住先, 扁線門下面過完全唔會有問題,  十米長都係四五十蚊
甚至用左lan 線你都未必想用返wifi 了

仲有底板唔一定塊塊有貨
或者唔一定果個價
總數上落一兩百都唔出奇
唔好預咁盡

附件

v2-3deeb82cebdc0a6d819a0263b2780dc8_hd.jpg(455.27 KB)

2019-9-15 06:46 PM

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mk1232222 於 2019-9-15 05:55 PM 發表

明白 好詳盡
吾該師兄!
想問多樣,mainboard轉
GIGABYTE 技嘉 B450 AORUS PRO WIFI B450,DDR-4, AM4 Socket,Intel GbE Lan,USB3.1 Gen2, ATX M/B
點睇?msi定加wifi card?
轉用Gigabytes 比較好

回覆 引用 TOP

D

引用:
原帖由 mk1232222 於 2019-9-16 11:17 AM 發表

吾該#9 #10兩位師兄
最後我決定轉細板b450m mortar max + 網卡連Bluetooth卡
然後用細機箱
我都唔中意mb連wifi,多個機會壞

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]