引用:
原帖由 kk70 於 2019-9-11 10:59 AM 發表

Intel 6  Cores 6 Threads Core i5-9400 Coffee Lake (2.9GHz,9M Cache,LGA 1151,14nm) CPU  BOX 盒裝HK$ 1465 ASRock  華擎 B365M Pro4 B365,DDR-4,LGA 1151,4xDIMM,Intel GbE Lan,USB3.1 Gen1 Type  A+Type-C M.ATX M/ ...
Thx, 請問可用回舊機箱,火牛,硬碟,光碟機,WIFI CARD嗎?



引用

被引用(1)
全都可以用番, 但部分消耗性配件例如火牛, 硬碟等係不建議用回。
火牛: 用得三四年以上的話會因使用而開始老化/劣化, 尤以使用過高效顯卡既機為甚。劣化了的火牛會影響部機的穩定性
硬碟: 又係用得一排之後既話可能已經有損耗, bad sector 出現機會增加, 影響存放資料的可靠性。閣下用緊隻碟仲要係被人收購了多年的Maxtor牌就肯定年紀不少。更何況今時今日既電腦用SSD做系統碟差不多已成標準, 亦令部機的反應倍增。隻硬碟就算留番都建議只用黎做備份儲存。
光碟機: 請問你上一次用光碟係幾耐之前? 除非閣下在可見將來還有用光碟機的情況, 否則其實只係一件電腦機身上的裝飾品而可有可無。

[ 本帖最後由 朱投炳 於 2019-9-12 09:17 AM 編輯 ]



引用