[系統問題] 求救 : 硬碟機無法使用

求救 : 硬碟機無法使用 E-mail 此主題給朋友

剛換了新電腦,使用WIN10 64bit
電腦內的所有HD (SSD 同普通HD都能正常使用),但唯一一個外置3TB HD一直開唔到,話存取被拒
上網搵左唔同方法但都唔成功...
想開各位電腦大大有無方法可以救下小弟...萬分感激

附件

1.jpg(93.55 KB)

2019-9-9 07:37 PM

存取被拒

2.jpg(100.43 KB)

安全性無得比我編輯權限?

3.jpg(122.15 KB)

擁有者已經係Admin..但一樣開唔到

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
你個 windows 只係見到個 harddisk 但見唔到個 partition
你試吓 start > windows 系統管理工具 > 電腦管理 > 左邊「磁碟管理」
右邊睇睇你個 G drive(好似係 G?你張圖好細,睇唔到)係咩 status
如果睇唔明,你 PO 張圖上嚟睇睇,正常應該好似我呢張咁

附件

123.jpg(199.35 KB)

2019-9-9 08:00 PM

回覆 引用 TOP

無錯,係G

個Status寫住
新增磁碟機 (G)
2794.39 GB NTFS
良好 (主要磁碟分割)
PS: 但點放圖可以清D?

附件

5.jpg(428.17 KB)

2019-9-9 11:27 PM

44444.jpg(96.29 KB)

2019-9-9 11:43 PM

3333333333.jpg(172.62 KB)

2019-9-9 11:43 PM

回覆 引用 TOP

如果 harddisk 入面無嘢…建議你成個 partition 摌咗佢再建立過…
如果 harddisk 入面有嘢…咁就要搵高手啦…

你可以試吓用 gparted 睇吓咩情況
https://gparted.org/

回覆 引用 TOP

係咪以往用依隻碟都無事? 有無另一部電腦以往係用到依隻碟, 駁埋去又得唔得?

如果依隻碟以往都用到又係以Windows format 的, 有可能有crash; 但任何修正都有機會加深損壞而令內容完全睇唔到

所以建議先駁去其他曾經成功讀到依隻碟既機, 如讀得番就應該馬上抄走所有重要野先再諗點救番隻碟用。

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖

回覆 引用 TOP

個HD入面有野的..

之前都用得到呢個HD,試過將呢個HD駁其他電腦,但情況都係一樣存取被拒..

回覆 引用 TOP

好大可能係條線,
Usb2同Usb3的分別,
你之前條線可能只能用於2.0
我有d舊版手指插入電腦只可以行2.0usb 位置

回覆 引用 TOP

即係可能你個硬碟不支援高速ss USB PORT
(有小小藍色的,,),
用舊USB線,插入慢PORT個果位便可用

引用:
原帖由 supersupersam 於 2019-9-11 02:39 PM 發表

即係可能你個硬碟不支援高速ss USB PORT
(有小小藍色的,,),
用舊USB線,插入慢PORT個果位便可用
我轉左2.0個邊..但都一樣係顯示NTFS.. 一樣開唔到...
大大仲有無其他方法可以求救..?

回覆 引用 TOP

ownership 改用你個usename或everyone睇吓得唔得, 改完ownship要比埋full control permission

引用:
原帖由 hkjoj 於 2019/9/14 18:52 發表

ownership 改用你個usename或everyone睇吓得唔得, 改完ownship要比埋full control permission
對。 試下改driver/folder的admin權限比自己個戶口,應該就能夠開啟到

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。