[系統問題] 求救 內置HDD 有一堆File 唔見左

求救 內置HDD 有一堆File 唔見左 E-mail 此主題給朋友

小弟用緊Dell G7 15.6 手提電腦,新買用左幾個月,一直無任何問題。
頭先用用下突然發現D drive (HDD) 剩番幾個file,其他超過10個 file 唔見左....
C drive (SDD) 就無事。

常用既file 係左手邊釘選左仲見到個file,但click 落去係開唔到既... 寫住:
D:\xxxxxxxx 無法使用。若該位置位於此電腦上,請確定已連接該裝置式磁碟機,或已插入光碟,然後再試一次。若該位置位於網路上,請確定您已連線到網路或網際網路,然後再試一次。若仍然找不到該位置,表示該位置可能已被移動或刪除。

小弟呢方面知識係零,應該點做可以搵番d file?自己無backup 過...
上網爬左d 文,down 左個crystal disk info 黎check,兩個磁碟健康狀態都良好。
重新開機幾次都係咁。

求各師兄幫幫手,萬分感激!

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
Update: 岩岩成功用個軟件recover 返d file, 之後一定會做好backup...
但真係想知有咩原因會咁? 個hdd 就快壞? 要整? 要換?

回覆 引用 TOP

好難講係咪一定HDD問題, 底板都有機會, 做定backup下次再出現就攞去保養check

引用:
原帖由 hkjoj 於 2019-9-9 07:01 PM 發表

好難講係咪一定HDD問題, 底板都有機會, 做定backup下次再出現就攞去保養check
估唔到咁快有問題
唔該哂師兄

回覆 引用 TOP

其實只係用hdd本來就唔穩陣.......直接用cloud啦

引用:
原帖由 fungcd 於 2019-9-13 04:00 PM 發表

其實只係用hdd本來就唔穩陣.......直接用cloud啦
咁有冇2T free cloub玩下先

引用:
原帖由 PnPnL 於 2019-9-13 07:09 PM 發表

Google One有2TB $79 一個月
如果要埋office, 可以用Office 365 家庭版, 或者個人版再加上去

引用:
原帖由 fungcd 於 2019-9-13 11:51 PM 發表

Google One有2TB $79 一個月
如果要埋office, 可以用Office 365 家庭版, 或者個人版再加上去
又冇用Office365,如果rental一年嘅$夠買一件4TB USB hdd

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 PnPnL 於 2019-9-13 07:09 PM 發表

如果有 .edu 電郵, 校友電郵都得, 可以開免費 365 office edu 版包 1T onedrive. (有兩個email 就有2T)
我都用緊

引用:
原帖由 hkjoj 於 2019-9-14 12:32 AM 發表

如果有 .edu 電郵, 校友電郵都得, 可以開免費 365 office edu 版包 1T onedrive. (有兩個email 就有2T)
我都用緊
嗱...你就回得有誠意啦,起碼係免費先

引用:
原帖由 PnPnL 於 2019-9-14 12:38 AM 發表

嗱...你就回得有誠意啦,起碼係免費先
.edu....前題係你要有
如果冇, 討論老番有咩意思???
另外cloud好處就係唔需要驚死hardware囉....仲有隨時隨地都用到

外置HD咪一樣易死....你而家個post咪就係講更死HD囉
仲有你係咪真係會長插外置HD, 再用software/人手backup呢?
如果唔會成日長插, 咁又有咩意義呢??

引用:
原帖由 fungcd 於 2019-9-14 02:02 PM 發表

.edu....前題係你要有
如果冇, 討論老番有咩意思???
另外cloud好處就係唔需要驚死hardware囉....仲有隨時隨地都用到

外置HD咪一樣易死....你而家個post咪就係講更死HD囉
仲有你係咪真係會長插外置HD, 再用software/人手backup呢?
如果唔會成日長插, 咁又有咩意義呢?? ...
乜hdd都有老番版咩?!
4TB hdd又吾算貴,點解要比$舊雲先?

吾多data,執兩件2TB hdd做兩個backup仲安全上舊雲吧!

上舊雲多第三個backup當然無妨啦如果吾洗比月費又夠用嘅話!

引用:
原帖由 PnPnL 於 2019-9-14 02:22 PM 發表

乜hdd都有老番版咩?!
4TB hdd又吾算貴,點解要比$舊雲先?

吾多data,執兩件2TB hdd做兩個backup仲安全上舊雲吧!

上舊雲多第三個backup當然無妨啦如果吾洗比月費又夠用嘅話! ...
我講更.edu係老番....
你當然可以執兩件2TB hd做backup啦, 只係比多一個suggestion你姐
大把人都會用cloud....一了百了, 唔需要煩將來死hd, 又唔需要煩換機要點
手機又可以access到文件之類既功能

就係見你死左hd...先提議你咁做
唔鐘意就算L數, 比建議你, 仲要話冇誠意, 一個比.edu (唔係讀更書就係老番) 意見你, 所以就叫有誠意?? fine....
咩都你講哂啦....你自己都諗到加幾隻hd去backup, 咁你開個post目的有咩用丫??? 唔係因為hardware問題咩??
咁你有hardware問題, 我當然比個唔怕hardware問題既建議你啦.....
而家成個世界都講更cloud storage, 比cloud意見你好出奇咩??

引用:
原帖由 fungcd 於 2019-9-14 09:22 PM 發表

我講更.edu係老番....
你當然可以執兩件2TB hd做backup啦, 只係比多一個suggestion你姐
大把人都會用cloud....一了百了, 唔需要煩將來死hd, 又唔需要煩換機要點
手機又可以access到文件之類既功能

就係見你死左hd...先提議你咁做
唔鐘意就算L數, 比建議你, 仲要話冇誠意, 一個比.edu (唔係讀更書就係老番) 意見你, 所以就叫有 ...
up咁大堆野,真係吾知你up緊乜?
另外提番你,我吾係樓主呀!

自己backup都係用兩套hdd (一套係NAS入面,一套USB),冇一齊死過兩套,一舊雲就冇用,但用亦無妨,只係吾建議齋用一舊雲姐

引用:
原帖由 PnPnL 於 2019-9-14 11:33 PM 發表

up咁大堆野,真係吾知你up緊乜?
另外提番你,我吾係樓主呀!

自己backup都係用兩套hdd (一套係NAS入面,一套USB),冇一齊死過兩套,一舊雲就冇用,但用亦無妨,只係吾建議齋用一舊雲姐 ...
好吧, 我睇錯你唔係樓主, 我錯, sor
但我解釋一下, 點解我話.edu係老番
1. .edu係一個教學email account
2. 如果冇.edu, 就代表你係買網上個D假.edu email account (淘寶)
3. 咁既然你係買D假既番黎用, 當然係老番

另外, 我冇話過NAS唔好, 但始終NAS都會死, 我曾經試過一部Server連死4隻hd....行Raid幾都冇用
所以如果賭會死硬件既NAS, 其實拎買NAS D錢去用cloud, 其實更好
Cloud lost data既機率接近係0 (當然有超小可能), 但寧願信人地大公司幫你既backup, 總好過信自己

鎖D錢落自己床下底, 同擺D錢去銀行既分別

22 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。