底板有4個SATA 位, 最多可以裝幾多個SATA 裝置?

底板有4個SATA 位, 最多可以裝幾多個SATA 裝置? E-mail 此主題給朋友

Motherboard: Gigabytes GA-H110M-H

係咪最多4個?

THANKS

沒有夢想 沒有未來 夢想來自創意
6981 ecnis ssenisub yksir A  ...................
Time to shine

熱賣及精選
引用:
原帖由 dralpha 於 2019-9-9 01:16 PM 發表

Motherboard: Gigabytes GA-H110M-H

係咪最多4個?

THANKS
樓主咁熟悉板面截圖(銀級Member)相信對電硬亦有一定知識,呢啲小六學生問題該拿出來發問嗎?

引用:
原帖由 leungmanman 於 2019-9-9 02:16 PM 發表

樓主咁熟悉板面截圖(銀級Member)相信對電硬亦有一定知識,呢啲小六學生問題該拿出來發問嗎?
想跟專業人仕確定一下

6981 ecnis ssenisub yksir A  ...................

回覆 引用 TOP

8 個

引用:
原帖由 nldw 於 2019-9-9 03:40 PM 發表

8 個

https://c1.neweggimages.com/ProductImage/16-124-028-02.jpg?ex=2
用延伸Pci-e Sata外展卡,同搵石頭揼自己只腳無乜分別。

引用:
原帖由 leungmanman 於 2019-9-9 03:56 PM 發表

用延伸Pci-e Sata外展卡,同搵石頭揼自己只腳無乜分別。
樓主個問題係幾多個
同效能無關喎

引用:
原帖由 nldw 於 2019-9-9 03:59 PM 發表

樓主個問題係幾多個
同效能無關喎
你又自話自說,樓主問有幾多Sata能用,你就介紹延伸卡比佢,呢啲卡多年前玩過喇,好像彈鋼琴咁,今日1&3用到後日到2&4用到但1&3又short short哋,怕怕

引用:
原帖由 nldw 於 2019-9-9 03:40 PM 發表

8 個

?ex=2
咪即係我以前用過既PCI-IDE 卡.

回覆 引用 TOP

Keep it simple.   4 SATA devices.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 leungmanman 於 2019-9-9 04:08 PM 發表

你又自話自說,樓主問有幾多Sata能用,你就介紹延伸卡比佢,呢啲卡多年前玩過喇,好像彈鋼琴咁,今日1&3用到後日到2&4用到但1&3又short short哋,怕怕 ...
我用緊張2個頭,用咗幾年都未出過問題

引用:
原帖由 luckluck00 於 2019-9-10 09:38 AM 發表

我用緊張2個頭,用咗幾年都未出過問題
可能2個頭好D掛anyway現代的b360 b450一般都有6個Sata加1條M.2基本有7個介面可用,何必用埋啲雞板再用旁門左道方法砌够六個Sata啫。

打個比喻Asus B365 M-A $595 h310m要$450擴展卡要$120咁㗎Design係咪自己搵工夫比自己做呀!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 leungmanman 於 2019-9-10 10:09 AM 發表

可能2個頭好D掛anyway現代的b360 b450一般都有6個Sata加1條M.2基本有7個介面可用,何必用埋啲雞板再用旁門左道方法砌够六個Sata啫。
係,我認同你講法,但我既情況係。。。塊板已經幾年前,只得4個sata,但板又未壞,屋企又仲有幾個舊250gb hdd又費事嘥,加張卡始終係最好,最便宜既方法

當然,當我第時換板,我當然會買有6個sata的板,唔會多此一舉用張卡

引用:
原帖由 luckluck00 於 2019-9-10 10:34 AM 發表

係,我認同你講法,但我既情況係。。。塊板已經幾年前,只得4個sata,但板又未壞,屋企又仲有幾個舊250gb hdd又費事嘥,加張卡始終係最好,最便宜既方法

當然,當我第時換板,我當然會買有6個sata的板,唔會多此一舉用張卡 ...
有時候唔係故意窒樓主,佢咁樣截圖咁樣問相信不是新手一名,唔通又截張圖上來又問可以加兩條NVMe M2 Any way點解買底板時唔一次過處理好佢。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 leungmanman 於 2019-9-10 10:09 AM 發表

m2同sata係共用的,如果m2 行x4 其中2個sata唔用得,行x2 其中一個sata唔用得

回覆 引用 TOP

22 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。