急!!高手請入!!!

急!!高手請入!!! E-mail 此主題給朋友

小弟最近換左新機,用緊GTX1660ti,近幾日發現個Mon無訊號,我重新插過顯卡,ram,都係無信號,係用緊HDMI線(之前有畫面,後來無),之後我用張舊卡GTX750ti試,插VGA線,部新機又可以顯示正常喔,跟住用HDMI插750ti,一時有畫面一時無,係唔係GTX750ti唔支持HDMI?所以一時得一時五得?跟住我用手機電腦試過個電腦Mon、 HDMI線,全部都得,正常,無問題,請問大家係唔係我張 GTX1660ti壞左?覺得好怪,點解 750ti VGA線馬上有反應,1660ti HDMI就無訊號,真係莫名其妙…

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
點解你從來沒有懷疑只芒有問題的!有冇試過電視未?

我以前都試過,發现原来个系條hdmi綫問题

回覆 引用 TOP

所以要用吓士啤配件測試,任何可能性都要試

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 leungmanman 於 2019-9-9 11:07 AM 發表

點解你從來沒有懷疑只芒有問題的!有冇試過電視未?
我用手提電腦插 HDMI線輸出電腦 Mon,正常無問題,HDMI線我都試過都無問題,會唔會1660ti個HDMI頭壞左?張卡得翻三個DP輸出頭,如果個 Mon,HDMI線無問題,張新卡 HDMI頭大唔大機會壞?

回覆 引用 TOP

有冇試過boot機直八bios setting,係video option揀pci express?

引用:
原帖由 Morningsky 於 2019-9-9 04:35 PM 發表

有冇試過boot機直八bios setting,係video option揀pci express?
其實玩到顯卡花畫面,亦未壞到啲Port位。

回覆 引用 TOP

有種情況係, pci slot 有問題(或bios set 錯/亂左), 底板轉左去用內顯.
你試下 1660ti 插第二個 pci slot.

引用:
原帖由 Morningsky 於 2019-9-9 04:35 PM 發表

師兄,我部機粒U係無內顯,係AMD CPU,張卡無訊號出,完全體唔到 bios

引用:
原帖由 令狐椒 於 2019-9-9 05:51 PM 發表

有種情況係, pci slot 有問題(或bios set 錯/亂左), 底板轉左去用內顯.
我用

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Qqoobbaa3333 於 2019-9-9 05:53 PM 發表

師兄,我部機粒U係無內顯,係AMD CPU,張卡無訊號出,完全體唔到 bios
試下 1660ti 插第二個 pci slot. 睇下是不是之前的 pci slot 壞.

引用:
原帖由 令狐椒 於 2019-9-9 05:51 PM 發表

我用就舊顯卡落新機度,開到,不過係用VGA線,但是新卡用落就舊主機用HDMI線,又係無訊號,換句話 VGA有畫面,HDMI就無…

引用:
原帖由 令狐椒 於 2019-9-9 05:54 PM 發表

試下 1660ti 插第二個 pci slot. 睇下是不是之前的 pci slot 壞.
超頻過Ram,關唔關事!?

引用:
原帖由 Qqoobbaa3333 於 2019-9-9 05:58 PM 發表

我用就舊顯卡落新機度,開到,不過係用VGA線,但是新卡用落就舊主機用HDMI線,又係無訊號,換句話 VGA有畫面,HDMI就無…
聽說hdmi線有幾個版本, 唔知會不會是nvidia卡不夾你那款hdmi線. 只係估下. 等高手解答吧.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Qqoobbaa3333 於 2019-9-9 06:02 PM 發表

超頻過Ram,關唔關事!?
唔清楚, 你可以試試暫時唔好超頻.

疑似個案:
Recently enabled DOCP profile in bios for my RAM. PC boots to black screen. Turning PC on and off brings PC up normally. Any suggestions for stable timing to run at 3000 MHz or better? Thanks!
CPU-Z Profile of Memory: https://imgur.com/SsovV5w Motherboard: ROG Strix B350-F Gaming (BIOS 5204) CPU: AMD Ryzen 7 3700X Memory: 4x8GB Corsair Vengeance LPX CMK16GX4M2B3000C15 GPU: EVGA GeForce RTX 2070 SUPER 8 GB XC ULTRA OS: Windows 10 x64
https://www.reddit.com/r/Amd/com ... support_megathread/

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。