• 瀏覽: 2,975
  • 回覆: 11
對方知道我的電郵地址後,能否hack入我的電腦看到我電腦內的活動紀錄?

熱賣及精選
你唔知@咩
睇黎做咩-_-跟縱人 @law咁點玩
隨時無命
放啲藥就好危險
@防火牆就會燒傷眼睛唔好亂咁做
你可以睇下04@-09@-2019@-China@ 有晒線路
又話者04@-09@-2019@-Sun@ 睇下我地個太陽講乜
紋手寫手指毛都係可以睇到
寫手指毛(d) 可以睇到中左咩毒
21-12-(d) translator

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 starkiebell 於 2019-9-3 01:05 PM 發表

對方知道我的電郵地址後,能否hack入我的電腦看到我電腦內的活動紀錄?
網站會讀取你使用電腦的習慣,例如,google, microsoft, appledaily, 銀行,stock360. 有些網站是不需要記錄你的使用記錄,例如,人民入境事務處,因為他們可以從google, microsoft等,輕易拿到。

引用:
原帖由 godisagirl 於 2019-9-4 01:58 PM 發表

網站會讀取你使用電腦的習慣,例如,google, microsoft, appledaily, 銀行,stock360. 有些網站是不需要記錄你的使用記錄,例如,人民入境事務處,因為他們可以從google, microsoft等,輕易拿到。 ...
即是不會憑知道一個電郵地址便可hack入電腦內?

引用:
原帖由 starkiebell 於 2019-9-5 01:34 PM 發表

即是不會憑知道一個電郵地址便可hack入電腦內?
要入你電腦無需要你電郵地址。要打劫你,你估計一定要你家裡地址?

回覆 引用 TOP

打劫最緊要知道你有冇錢

回覆 引用 TOP

這要看對方誰了。

回覆 引用 TOP

其實佢可以做到乜?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 starkiebell 於 2019-9-3 01:05 PM 發表

紀錄並不是在你的電腦, 而是在其他網站或機構取得。
https://www.881903.com/Page/ZH-TW/newsdetail.aspx?ItemId=1172491&csid=261_341

例如見工時,把個人資料填報:

然而, 手機內的照片、通話及訊息紀錄, 係會被手機的出品公司和手機的系統公司, 隨時check住。
甚至手機的"收音"的"MIC", 也會隨時即興地把我們的聲音收錄, 傳上他們的公司做分析。

當然, 如果想HACK人電腦, 只要取得別人的IP, 就可以HACK入。

如果對方不是普通人, 而是好叻電腦的人, 得到閣下的電郵後,
係可以check到閣下還曾經有甚麼地方都同樣使用過這個電郵地址,
於是就可以check埋閣下使用過這個電郵地址, 登入過甚麼其他地方以及做了甚麼。
問題係, 如果"其他地方", 有登記到真實的個人資料, 咁就可以把真實的個人資料取得。
取得真實的個人資料後, 更可以跟據這些真實的個人資料, 查到一個人過往發生過的一切紀錄。

問題, Windows 10 本身也是一個, 會時常提取用戶資料的作業系統,

這個功能不能關閉, 點都要傳一些basic資料給Microsoft :

另外, 新版Chrome也已成為會提取用戶資料的browser.
除非使用時, 在登入google的同時, 不要登入Chrome。

所以我沒有登入chrome:

Potplayer也會間中自動截取用戶所看的影片,
上傳給他們的Potplayer公司作分析。

😀🤣😍😆😂🤣😍😍🍧 🍦

回覆 引用 TOP

師兄,好詳細。照咁講,電郵地址都唔可以隨便俾人或公開?
以免被黑客查到該電郵地址用在什麼電腦ip上而看到該部電腦的活動紀錄?

引用:
原帖由 starkiebell 於 2019-9-19 06:18 PM 發表

師兄,好詳細。照咁講,電郵地址都唔可以隨便俾人或公開?
以免被黑客查到該電郵地址用在什麼電腦ip上而看到該部電腦的活動紀錄?
最好一個電郵, 做一樣嘢。

就不會形成只需一個電郵, 就連繫晒所有同一個人的資料。

可是, 提供電郵的公司, 卻要求我們填報多另一個電郵地址,

即係又要開多另一個電郵, 畀每一個電郵地址。

😀🤣😍😆😂🤣😍😍🍧 🍦

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]