Intel® HD Graphics 4600 顯示不正常

Intel® HD Graphics 4600 顯示不正常 E-mail 此主題給朋友

部電腦呢兩年不嬲都傻傻地咁架啦不過都勉強用到。
個mon新買不足一年一路都正常, 前兩日突然開不到機都係用返舊招拆機箱清塵, 再抽插過張display card但總是show沒有信號, 所以就改插內置display。
但個mon就好似出唔晒D解像度或色咁, 已經update到最新driver。請問有冇其他方法試下?

附件

2.jpg(306.23 KB)

2019-8-24 11:55 AM

1.JPG(23.8 KB)

2019-8-24 11:55 AM

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
連正常外置Graphics Card都用不到,你準備換底板喇,無謂浪費時間

回覆 引用 TOP

出唔晒D解像度是咩意思?

出唔晒D色, 邊隻色?

引用:
原帖由 令狐椒 於 2019-8-24 01:57 PM 發表

出唔晒D解像度是咩意思?

出唔晒D色, 邊隻色?
樓主有講部腦呢兩年神神地,簡單講CPU内顯同底板無法溝通,即係話底板已經近乎打柴。

引用:
原帖由 leungmanman 於 2019-8-24 03:35 PM 發表

樓主有講部腦呢兩年神神地,簡單講CPU内顯同底板無法溝通,即係話底板已經近乎打柴。
如果內顯神唔晒, 或者頂住先, 慳錢.
不過樓主, 考慮一下backup harddisk.

引用:
原帖由 令狐椒 於 2019-8-24 17:31 發表

如果內顯神唔晒, 或者頂住先, 慳錢.
不過樓主, 考慮一下backup harddisk.
Thx. 我用開雲所以都無咩back up 只有得閒打下lol姐。又唔想買過部。但依家又顯示有問題好似電視雪花咁基本上都係好難用到了...

引用:
原帖由 onedayalive 於 2019-8-25 06:29 AM 發表

Thx. 我用開雲所以都無咩back up 只有得閒打下lol姐。又唔想買過部。但依家又顯示有問題好似電視雪花咁基本上都係好難用到了...
淘張類同型號板都係幾廿蚊雞…

回覆 引用 TOP

試下換另一條線連接

回覆 引用 TOP

如果我想買張平平地架display card來試下是否張display card壞定個底板壞, 有冇邊張display card介紹?

引用:
原帖由 onedayalive 於 2019-8-28 08:21 AM 發表

如果我想買張平平地架display card來試下是否張display card壞定個底板壞, 有冇邊張display card介紹?
去買張二手r5 230或gt710 一二百蚊倒

引用:
原帖由 t.c.f 於 2019-8-28 08:26 發表

去買張二手r5 230或gt710 一二百蚊倒
Thanks!

引用:
原帖由 onedayalive 於 2019-8-28 08:36 AM 發表

黃金, 高登有得賣架最平係邊張卡, 因為二手唔知搵唔搵到。
想再平d睇下有冇hd 5450 hd 6450,gf210 gt 430 gt610哩d
幾草野有交易,新高登有好多舊display card賣,你去行一轉會搵到好多舊卡

引用:
原帖由 t.c.f 於 2019-8-28 08:49 發表

想再平d睇下有冇hd 5450 hd 6450,gf210 gt 430 gt610哩d
幾草野有交易,新高登有好多舊display card賣,你去行一轉會搵到好多舊卡
岩岩新高登執左張r5 260。希望用得返部電腦。否則要買話部

引用:
原帖由 onedayalive 於 2019-8-28 02:30 PM 發表

岩岩新高登執左張r5 260。希望用得返部電腦。否則要買話部
如果係內顯問題,用外置display card可以攪掂
如果係底板問題都仲有全新既h81賣,唔洗成部換既

回覆 引用 TOP

岩岩換左張display card 後正常返晒。應該又可以捱一年半載

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。