• 瀏覽: 2,548
  • 回覆: 11
腦場睇過有D新底板連WIN7都裝唔到定要買WIN10,可否用ghost或ture image這些將win xp影像回復在新硬碟用於新機?舊window都是認舊底板的?ths!

熱賣及精選
引用:
原帖由 only006o 於 2019-8-22 09:04 PM 發表

腦場睇過有D新底板連WIN7都裝唔到定要買WIN10,可否用ghost或ture image這些將win xp影像回復在新硬碟用於新機?舊window都是認舊底板的?ths!
放棄吧,裝win7都很難,xp更沒可能

盛衰交替,物極必反,歷史沒有不倒臺之政權
引用:
原帖由 only006o 於 2019-8-22 09:04 PM 發表

你這個問題是因為win7冇左nvme個驅動,所以認唔到nvme ssd

回覆 引用 TOP

我用win7新底板都可以用,但要自行加入個nvme個驅動羅

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 blackkh 於 2019-8-22 09:11 PM 發表

放棄吧,裝win7都很難,xp更沒可能
X2

基本上4代以後既機已經裝唔到行唔到XP, 更加唔好講依家既Ryzen/9代

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖

回覆 引用 TOP

Windows 官網有個 developer page
用 virtual box 裝 Windows 7,可以用90天。用鏡象還原至 day one, 長生不死。

網上也有教學點抽取 XP Mode from Win 7。

回覆 引用 TOP

ic,現我底板壞了,換塊相同型號的二手板可否用番本來的xp系統/影像?

前日訂左部機,琴晚裝WINDOW... 裝完WIN7 搵唔到nvme SSD,
USB,LAN卡,所有野都冇....結果今日谷狗氣,走左出去買隻WIN 10,即裝即用...小佢喇嘛
現時所有新底版同新CPU..基本上唔再以WIN7為主,大多是跟WIN10 DRIVER了,

回覆 引用 TOP

引用:

點解要XP呢?
裝個WIN 10.... 想用XP你只可以開個VM黎裝XP了
我今日都買多左一隻WIN10黎俾新機用

回覆 引用 TOP

用慣手勢

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 only006o 於 2019-8-24 11:23 PM 發表

ic,現我底板壞了,換塊相同型號的二手板可否用番本來的xp系統/影像?
就算俾你搵到完全相同型號, 你個Windows 都會回復未啟用狀態。XP 年代未啟用的話係直頭唔俾你入desktop 的。只有Win7 以後先會黑住畫面但仲用到。

其實今時今日XP真係唔應該再留戀。既然機都壞左, 直接買過部新機新Windows, 將隻舊HDD搵方法駁番入去抽番資料就應該算數。

新Windows介面用唔慣, 可以用 Classicshell 等更改介面到近似XP 或Win7等你容易去適應。

https://www.youtube.com/watch?v=r76YMvCfdU8

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖

回覆 引用 TOP

好的,等我試試,ths!

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]