[系統問題] [驅動新手, 超難解決] 不完全移除Intel Wi-Fi驅動,Windows就不給用戶重新安裝。

[驅動新手, 超難解決] 不完全移除Intel Wi-Fi驅動,Windows就不給用戶重新安裝。 E-mail 此主題給朋友

有無高手識移除Intel Wi-Fi驅動, 然後重新安裝?

[驅動新手] 不懂得真正移除Windows 10的Intel Wi-Fi驅動,
也不懂得重新安裝Wi-Fi驅動。

(其實我知我每一次在這兒問的難題, 都是難到強人所難)

如同之前問的INTEL電源選項亂碼, 也只是已知問題, 更加不是WINDOWS 10問題,
純是INTEL DRIVER問題, 所以無法解決。

在Device Manager 選擇uninstall driver 和 software,
重新啟動, 居然會自動又安裝, 能夠上網了。

意思即是, 由於個uninstall是騙人的, 根本沒有uninstall過,
只是暫時抽離一下, 重新啟動, 又會給自動install了。

移除driver跟software後, 即使使用網上更新, 或手動執行WiFi_21.30.3_Driver64_Win10.exe更新,
都還未進入安裝的過程, 顯然WINDOWS又自動安裝了。
情況如同Windows仍有記憶, 如何把這個記憶都移除?
包括SOFTWARE和DRIVER。

想把所有今日安裝過的一個INTEL WI-FI DRIVER和 WI-FI SOFTWARE都刪除,
然後真正重新安裝, 其實要改動甚麼, 才可以移走舊DRIVER跟SOFTWARE?

情況如同這兒的瀏覽紀錄, 永遠清不走, 必須按右下角清除cookies才清除到:
https://streamable.com/r7nov

😀🤣😅😍😆😂🤣🥰😍

個人簽名: [size=0.63]黃金工程
熱賣及精選
引用:
原帖由 黃金工程 於 2019-8-17 04:08 PM 發表

[驅動新手] 不懂得真正移除Windows 10的Intel Wi-Fi驅動,

如同之前問的INTEL電源選項亂碼, 也只是已知問題, 更加不是WINDOWS 10問題,
純是INTEL DRIVER問題, 所以無法解 ...
你截圖話冇「還原點」,冇還原點,梗係還原唔到。

你覺得wifi driver 有問題,你可以預先揾定個啱嘅 driver
然後斷晒 Internet connection
卸載 現有wifi driver
冇 internet, windows 不可以自動幫你重新安裝
你手動安裝預先揾定個啱嘅 driver
reboot 睇睇

引用:
原帖由 nofacesuperman 於 2019-8-19 01:24 AM 發表

你截圖話冇「還原點」,冇還原點,梗係還原唔到。

你覺得wifi driver 有問題,你可以預先揾定個啱嘅 driver
然後斷晒 Internet connection
卸載 現有wifi driver
冇 internet, windows 不可以自動幫你重新安裝
你手動安裝預先揾定個啱嘅 driver
reboot 睇睇 ...
我懷疑driver 有可能backup在windows入面, 採用下載手動安裝檔, 可離線安裝,
經windows檢查後, 就自動恢復uninstalled了的driver,
都沒經過安裝的過程。

😀🤣😅😍😆😂🤣🥰😍

引用:
原帖由 黃金工程 於 2019-8-17 04:08 PM 發表

純是INTEL DRIVER問題, 所以無法解 ...
你唔識做就唔好話人唔得。
Intel 自己都有指示喇。

https://www.intel.com/content/ww ... ess-networking.html
你成日以為你問嘅問題超難。 其實係你成日諗/用D唔合理/似是而非嘅冇可能嘢啫。

引用:
原帖由 krzys995x8 於 2019-8-19 04:17 AM 發表

你唔識做就唔好話人唔得。
Intel 自己都有指示喇。

https://www.intel.com/content/www/us/en/support/articles/000005756/network-and-i-o/wireless-networking.html
你成日以為你問嘅問題超難。 其實係你成日諗/用D唔合理/似是而非嘅冇可能嘢啫。 ...
我也一樣,那晚找到這一頁,依照它移除後, 重新開機,才安裝DRIVER,
發現不論手動使用執行exe案裝的,或是用網上自動更新檢查的安裝, 
在安裝時, 都沒有顯示安裝的過程,即是沒有同意, 下一步, 下一步,
結果還未能顯示出安裝過程, 再網上檢查有沒有更新, 已經是最新版…

😀🤣😅😍😆😂🤣🥰😍

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 krzys995x8 於 2019-8-19 04:17 AM 發表

...你成日以為你問嘅問題超難。 其實係你成日諗/用D唔合理/似是而非嘅冇可能嘢啫。 ...
你終於都道出佢既真正問題

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖
引用:
原帖由 朱投炳 於 2019-8-19 09:17 AM 發表

你終於都道出佢既真正問題
所以都好少理佢

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 黃金工程 於 2019-8-19 03:31 AM 發表

我懷疑driver 有可能backup在windows入面, 採用下載手動安裝檔, 可離線安裝,
經windows檢查後, 就自動恢復uninstalled了的driver,
都沒經過安裝的過程。
你都仲可以用呢個wifi上網,你點解覺得driver有問題?
你如果覺得有更新,更好的driver,先下載回來,然後手動選取新driver更新驅動程式(不先移除舊driver)。
啱用的話,電腦會幫你更新。
唔啱用的話,佢會話你知唔合用。

有咗windows 10後,驅動程式  呢類問題,已經少咗好多。

引用:
原帖由 nofacesuperman 於 2019-8-19 09:55 AM 發表

你都仲可以用呢個wifi上網,你點解覺得driver有問題?
你如果覺得有更新,更好的driver,先下載回來,然後手動選取新driver更新驅動程式(不先移除舊driver)。
啱用的話,電腦會幫你更新。
唔啱用的話,佢會話你知唔合用。

有咗windows 10後,驅動程式  呢類問題,已經少咗好多。 ...
結果搞到你們像警察, 我像黃絲一樣,
我認為: 有辦法取消安裝和重現安裝過程, 才是有自由移除到和安裝到。
你們認為: 已經安裝咗就用得, 安裝過程可以不理。

😀🤣😅😍😆😂🤣🥰😍

引用:
原帖由 黃金工程 於 2019-8-20 06:08 AM 發表

我認為: 有辦法取消安裝和重現安裝過程, 才是有自由移除到和安裝到。
你們認為: 已經安裝咗就用得, 安裝過程可以不理。 ...
你真係強人所難。
系統同驅動程式嘅設計唔係你諗咁嘅。
你又唔依照設計同指示咁去做。
解釋你聽又唔啱你心水。 你嘅選擇係 1) 唔好用該硬件。
2) 唔用該驅動程式,你自己研發驅動程式。
3) 買咗果間公司,落命令要開發部照你意思去做。

引用:
原帖由 krzys995x8 於 2019-8-20 06:25 AM 發表

你真係強人所難。
系統同驅動程式嘅設計唔係你諗咁嘅。
你又唔依照設計同指示咁去做。
解釋你聽又唔啱你心水。 你嘅選擇係 1) 唔好用該硬件。
2) 唔用該驅動程式,你自己研發驅動程式。
3) 買咗果間公司,落命令要開發部照你意思去做。 ...
例:
想像要移除DRIVER般移除香討的記錄,
結果事與願違。

到底是清除唔到, 就要試好多次,
還是即使試幾多次, 都不會給清除到?

因此唔想有記錄, 就建議唔好使用?

例如:

(1) 香討的記錄, 也超難移除:

在IceDragon 65移除記錄:
https://streamable.com/t77ja

在Chrome 75移除記錄:
https://streamable.com/huqxr

(2) 唔想被中/英方格攔住, 就不要使用中文輸入?
中/英的浮動方格, 不能不顯示出來:
https://streamable.com/lv7hh

😀🤣😅😍😆😂🤣🥰😍

引用:
原帖由 黃金工程 於 2019-8-20 07:53 AM 發表

例:
結果事與願違。

例如:

在Chrome 75移除記錄: ...
你攞香討記錄同驅動程式比較?
你認知有問題?
你唔知香討某些設定可唔可以如你想用咁用, 唔知嘅咪去問香討嘅管理員或工作人員囉。
如果香討佢設計真係唔符合你要求咁樣,你可以點? 你自己決定喇。 或者你有本事令香討跟據你要求去改變到你嘅要求嘅。

引用:
原帖由 黃金工程 於 2019-8-20 07:53 AM 發表

例:
結果事與願違。

例如:

在Chrome 75移除記錄: ...
中/英方格就係設計上係咁 , 你有本事令開發嘅公司改變咪要佢改囉。
你有本事跟據你自己嘅喜好自己開發個輸入咪唔收呢個影響囉。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 黃金工程 於 2019-8-20 06:08 AM 發表

你們認為: 已經安裝咗就用得, 安裝過程可以不理。 ...
言重嘞!
可能你要求高於常人,我哋係用家 User,唔係 Developer。
你的問題只是你自己個別事件,唔多覺其他人有相同問題。
你有心研究,應提供多啲資料,例如你driver涉及的硬件係乜,你都冇講。
如果你講係乜硬件,如果我都有,我可以試一下,睇下有冇類似問題發生。

引用:
原帖由 krzys995x8 於 2019-8-20 08:53 AM 發表

你攞香討記錄同驅動程式比較?
你認知有問題?
你唔知香討某些設定可唔可以如你想用咁用, 唔知嘅咪去問香討嘅管理員或工作人員囉。
如果香討佢設計真係唔符合你要求咁樣,你可以點? 你自己決定喇。 或者你有本事令香討跟據你要求去改變到你嘅要求嘅。 ...
Wi-Fi Driver 要進入安裝選項, 但提供安裝過程。
而顯示Driver, 也無法覆蓋安裝, 就說已安裝最新版,
顯示DRIVER在系統電源管理處的電源管理, 出現怪獸字。

無論香討記錄, 中英方格, Wifi Driver, 顯示Driver, 都是最困難的問題。
剛發現, 連Chrome 76, 也無法刪除香討記錄。

😀🤣😅😍😆😂🤣🥰😍

回覆 引用 TOP

22 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。