• 瀏覽: 2,554
  • 回覆: 12
看個圖示有聲音升高/下降,
但沒有聲音出來?

可以點做?
求CHING幫幫手指教

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
1. 檢查Windows 內有無唔覺意 mute 左
2. 檢查有否錯手按了keyboard 的Mute 制組合
3. 檢查有否錯手更改了聲音輸出地方, 例如改左去HDMI out

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖

回覆 引用 TOP

謝謝C HING 提出方法,

問題依然未解決,不知有其他建議嗎?

引用:
原帖由 89568956 於 2019-8-18 11:57 AM 發表

首先,
試接駁耳機或多個不同SPEAKER, 試試有無聲?
再試下藍牙音效連接時有無聲?

然後,
改動一吓音效的設定, 看看有沒有分別

再唔得, 按下 Win+S
搜尋 no sound,
看看解唔解決到:

😀🤣😍😆😂🤣😍😍🍧 🍦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 89568956 於 2019-8-18 11:57 AM 發表

咁你都post 試左既後果係點既相俾人睇下先得嫁。就咁一句根本唔知你做過乜野。
你要記住部機係你度, 唔係其他網友面前。無人知你部機試完既野既結果。

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖

回覆 引用 TOP

耳機能正常聽到聲音

看圖音訊項,要查看那個?

附件

a.png(150.89 KB)

2019-8-19 01:40 PM

沒有找到realtek high definition audio

WIN7 執行 NO SOUND >沒有相關野

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 89568956 於 2019-8-19 01:40 PM 發表

耳機能正常聽到聲音

看圖音訊項,要查看那個?
https://www.drivereasy.com/knowledge/fixed-no-sound-on-dell-laptop/

1) 睇下現時用緊邊個輸出先

2) 睇下會唔會唔覺意disable 左speaker

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖

回覆 引用 TOP

沒有關上

附件

b.png(79.59 KB)

2019-8-19 08:03 PM

回覆 引用 TOP

以樓主post 既圖來看, sound 卡driver (Conexant Smartaudio HD) 似安裝妥當亦執行中, 可以選擇的位置亦看似正常。

現唯一懷疑既就係之前講過既 keyboard 的Fn Key Mute 制組合, 又或者係機身上有硬件的mute 制都係樓主不知情情況下關上。

兩者只可以靠樓主重新檢查下有無錯按。否則只有幾招可以再試:
1) 上官網下載定 sound card driver。再係控制台將原有sound card driver 剷掉, boot 機後重裝再試
2) 必要時搵另外既開機方法例如 Linux LiveCD, boot 起再試有無音效; 更甚既係考慮備份後重設/重裝過部機後再試

所有野試過都唔得, 就只餘下一個可能: 你部機既喇叭硬件壞了。

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖

回覆 引用 TOP

😢

回覆 引用 TOP

我系去深水步維修後, 就甘, 唔知有冇被換走硬件

引用:
原帖由 89568956 於 2019-9-8 04:16 PM 發表

我系去深水步維修後, 就甘, 唔知有冇被換走硬件
拿回去維修地方.叫他們檢查,可能插少了speaker插

盛衰交替,物極必反,歷史沒有不倒臺之政權

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]