求救:開唔倒機,似個 hard disk 壞咗

求救:開唔倒機,似個 hard disk 壞咗 E-mail 此主題給朋友

開唔倒機,似個 hard disk 壞咗。出現以下畫面

各位師兄,師姐,有冇辦法?如果嗰 hard disk 真是壞咗,咁有冇方法可以攞番啲資料出來?麻煩各位大大,感激。🙏🙏🙏

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
有冇更多資料提供,如底板CPU幾多gb Ram ,另外檢查HDD插頭有冇鬆又或者換另一條Sata再試試。

引用:
原帖由 leungmanman 於 2019-8-13 03:25 PM 發表

有冇更多資料提供,如底板CPU幾多gb Ram ,另外檢查HDD插頭有冇鬆又或者換另一條Sata再試試。
師兄,多謝回覆,我嗰個是 Hp 廠機,有十年歴史咁滯,仲用緊 win 7,本身都諗住換機,點知就出事。其實有冇辦法,另我 boot 番起架機,等我 copy 番啲資料。😭

回覆 引用 TOP

我係未應該拆個 hard disk 出來,攞去電腦維修店度問?佢哋通常會點做,唔好意思,小弟乜都唔識。番咗工十幾廿年,out 唒。麻煩各位。🙇🏻🙇🏻🙇🏻

凡犯民黃絲毒果反對的。贊成一定無錯

凡田北俊反對的。贊成一定無錯

凡田北辰支持的。贊成一定無錯

香港人真係好鍾意英國ball ball
如果係硬碟壞要救data一般要$2k起跳

笎全唔識建議找識電腦既熟人做簡單檢查,壞硬碟基本上一定要用另一部電腦黎救
如果只係file system花左要救好容易,但如果係硬件故障要求data幾千銀係走唔甩

回覆 引用 TOP

開機按 F2 或 Delete 入 bios 睇下隻 hard disk 仲係唔係度先
有就應該未死得晒
之後先重插 harddisk 試下
唔得就索性拆晒 harddisk
再買隻 SSD 重裝 windows
裝好晒行得返, 之後先熄機加插返壞個隻入去睇下讀唔讀到

回覆 引用 TOP

may be the SATA port on the MB is dead.

回覆 引用 TOP

Use USB-SATA cable to connect to other pc ,see if you can read data or not.  If it didnt work, you may use software to recover

try to use win pe or safe mode

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cyhft123 於 2019-8-15 09:54 AM 發表

Use USB-SATA cable to connect to other pc ,see if you can read data or not.  If it didnt work, you may use software to recover
Thank you ching~ I just try it but it still doesn’t work. So, I think my hd was dead & certify. 🙏

回覆 引用 TOP

多謝各位師兄師姐幫手,我諗我個 hard disk 已死了。現在盡量記啲重要的資料,記唔倒就算了,唔想用咁多錢來做過 recovery。Anyway, 謝謝回覆我的師兄師姐。🙇🏻🙇🏻🙇🏻

回覆 引用 TOP

你會唔會係插住左USB

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 油站硬硬的榴槤 於 2019-8-16 11:05 AM 發表

你搞點沒?
個 hd 已死,唔想花錢去做 recovery。算了。

回覆 引用 TOP

16 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。