求C兄幫手睇LIST 打機時電腦死機卡畫面

求C兄幫手睇LIST 打機時電腦死機卡畫面 E-mail 此主題給朋友

CPU amd ryzen 1600
主板 技嘉 AB350-Gaming 3 ( BIOS F6)
顯卡 技嘉 GTX 1060 6G
牛 海盜船 550W
RAM 芝奇 8X2 16G AMD專用條
因為小弟打機會開監測軟件
明明U同卡都係60度左右
成日無啦啦會卡畫面死機
之後一定要按開關先關到機或RE機.
但係正常 上網 睇下片 又好小可會死機.

另外如果我想換板同U 有咩好推介呢?

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
一定有人會話你CPU有問題 話你顯卡有問題 或者RAM有什問題

首先停一停 想一想 , ryzen 1600 意思係用左好幾年

會唔會係你個WIN有問題呢

牌子為個人喜好 , 所以唔出List , 唔大改人地張List
純粹個人意見 , 如有雷同 實係你撞鬼
引用:
原帖由 ngaiyin 於 2019-8-12 01:03 PM 發表

一定有人會話你CPU有問題 話你顯卡有問題 或者RAM有什問題

首先停一停 想一想 , ryzen 1600 意思係用左好幾年

會唔會係你個WIN有問題呢 ...
其實 買返黎無耐就有呢個問題..
一直有 只之無咩點理= =
近排我又打返機..
就出現問題啦= =

回覆 引用 TOP

一句AMD的性價比,己經足以令好多對電硬知識一知半解用家,活在半痛苦的陰霾中。

引用:
原帖由 leungmanman 於 2019-8-12 01:54 PM 發表

一句AMD的性價比,己經足以令好多對電硬知識一知半解用家,活在半痛苦的陰霾中。
係呀.後悔買左AMD
早知買I系無咁煩.
最大問題係 唔知問題出現係邊到.

試用memtest掃ram先
如果有其他顯卡就交叉測試
顯卡未過保就攞上代理度試

回覆 引用 TOP

AMD出名ram兼容性堅多問題. BIOS也堅多問題.

ram set唔好, 系統唔穩定, 低負載時候未必死機, 高負載時先出事.

你部機可能有得救, 唔洗換. 不過要幫AMD debug 一下beta產品.

試下 debug RAM settings 先.

引用:
原帖由 令狐椒 於 2019-8-12 02:59 PM 發表

ram set唔好, 系統唔穩定, 低負載時候未必死機, 高負載時先出事.

你部機可能有得救, 唔洗換. 不過要幫AMD debug 一下beta產品.

試下 debug RAM settings 先. ...
唔好意思,請問 debug RAM settings 要點做?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 令狐椒 於 2019-8-12 02:59 PM 發表

試下 debug RAM settings 先. ...
係唔係要入BIOS到RE返條RAM既設定呢?

引用:
原帖由 shuis2005 於 2019-8-12 05:04 PM 發表

係唔係要入BIOS到RE返條RAM既設定呢?
你可以試下download prime95, run一下blend test. run一陣. 睇下有冇error或死機.
如果有問題. 你部機可能唔穩定. 可能要入BIOS搞下ram settings.

如果系統穩定性冇問題. 就要睇下driver問題, 更新BIOS問題.

引用:
原帖由 令狐椒 於 2019-8-12 05:46 PM 發表

你可以試下download prime95, run一下blend test. run一陣. 睇下有冇error或死機.
如果有問題. 你部機可能唔穩定. 可能要入BIOS搞下ram settings.

如果系統穩定性冇問題. 就要睇下driver問題, 更新BIOS問題. ...
改左RAM既頻率 本身2900 現在改左做2666 暫時未見有問題
夜小小試下師兄你講既95

引用:
原帖由 shuis2005 於 2019-8-12 07:25 PM 發表

改左RAM既頻率 本身2900 現在改左做2666 暫時未見有問題
夜小小試下師兄你講既95
是的. ram speed 校低一些. 可能就解決了問題.
更新BIOS, 有時都可能解決問題. 上個BIOS行唔到某個speed, 更新BIOS後可能就行到.
有時要加少少volt先行到. 有時底板有bug. AMD 好多哩啲問題要用家跟進.

引用:
原帖由 令狐椒 於 2019-8-12 07:36 PM 發表

是的. ram speed 校低一些. 可能就解決了問題.
更新BIOS, 有時都可能解決問題. 上個BIOS行唔到某個speed, 更新BIOS後可能就行到.
有時要加少少volt先行到. 有時底板有bug. AMD 好多哩啲問題要用家跟進. ...
唉,早知唔買AMD 真係好易出問題
特別我呢D識D唔識D 其實唔Q識

引用:
原帖由 shuis2005 於 2019-8-12 07:48 PM 發表

唉,早知唔買AMD 真係好易出問題
特別我呢D識D唔識D 其實唔Q識
你識校低ram speed. 已經相當掂.

引用:
原帖由 令狐椒 於 2019-8-12 07:55 PM 發表

你識校低ram speed. 已經相當掂.
師兄跑左約半個鐘無咩反應 係唔係差唔多可以停左佢

附件

15656110414574641902348290316042.jpg(354.27 KB)

2019-8-12 07:57 PM

37 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。