• 瀏覽: 1,554
  • 回覆: 12
大家好
我有個舊desktop harddisk 拆左出黎,想攞返入面d資料出黎,請問應該點做?請問有冇 ching 知道?謝謝!

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
舊成點? IDE ? 影張相上黎睇下

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖
插線插電, 或者買外置盒

引用:
原帖由 朱投炳 於 2019-8-11 07:26 AM 發表

舊成點? IDE ? 影張相上黎睇下
750 gb sata
約十年前買的

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2019-8-11 08:24 AM 發表

插線插電, 或者買外置盒
請問如果將個harddisk 用sata線裝去另一部desktop 會唔會即刻攞得返?定電腦一定要我format攞唔返?
駁線要咩線?邊度買外置盒?邊個方法好d? 

回覆 引用 TOP

個人提意,照睇你都唔多熟電腦既硬件接駁所以簡單買個外置盒接上其它電腦既USB port就應該讀寫到。詳細你同個salw講你既需要就得架。想多選擇同較平就去電腦場。或者去有買電腦設備既商埸舖都有不過係選擇較少同貴嘛!

回覆 引用 TOP

再進一步建議 :
帶埋你果個 750 gb sata 去告訴店員
你想由呢個HDD
用最簡單方法經USB外置過資料至新電腦

回覆 引用 TOP

買個外置Docking在家中傍身

回覆 引用 TOP

廿其實應該是出事前備份,不是出事後才來問怎抄資料

盛衰交替,物極必反,歷史沒有不倒臺之政權

回覆 引用 TOP

樓主清楚註明 "舊desktop harddisk 拆左出黎,想攞返入面d資料出黎"
舊機拆出可以是正常的
都冇話出事

回覆 引用 TOP

用SATA線插機內最快,安裝硬碟並不困難,只要你記得入BIOS選番原本既boot drive基本上係一下就開到

引用:
原帖由 unknownkw 於 2019-8-11 20:54 發表

用SATA線插機內最快,安裝硬碟並不困難,只要你記得入BIOS選番原本既boot drive基本上係一下就開到
如果用家對電腦硬件不太熟識就最好唔好開機箱做接駁了!一個唔好彩整鬆左其它接頭或電源佢就會好麻煩嘛!買個docking真係安全得多囉!

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]