[系統問題] 師兄們, 想問重裝 win7 電腦後面 USB 無反應, 可以點做?

師兄們, 想問重裝 win7 電腦後面 USB 無反應, 可以點做? E-mail 此主題給朋友

Thanks !

熱賣及精選
1.  隻USB 係咪肯定boot 得著? 

2.  唔好插USB3.0 port, 用番 2.0 果D

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖
引用:
原帖由 朱投炳 於 2019-8-10 05:00 PM 發表

1.  隻USB 係咪肯定boot 得著? 

2.  唔好插USB3.0 port, 用番 2.0 果D
1.係,但我發覺係用mouse 吾得

有冇上齊驅動程式?

引用:
原帖由 C968 於 2019-8-10 08:36 PM 發表

1.係,但我發覺係用mouse 吾得
係咪6代或以後?? 近兩代Intel 底板已經基本不支援Win7 的安裝

你之前用緊既Win7 好大機會係以另類 方法裝的, 例如 patch 左的USB

自己上網search 下 key word: Win7/6 Gen 等, 有好多好多方法討論過

總之就隻Win7 將不能用最原本既內容去安裝

其實咁新既機, 多一事不如少一事, 盡量上Win10 罷。依家Win10 既"自動更新"都已經比較好番D, 比一兩年前少多了擾民的感覺。

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖
一係driver 太新,一係usb chips 壞左。 我就有相同經驗,事原部機經常hang機,用原廠recover disk重裝後就只用到1個usb port, 所以我買張usb卡直接插入去用就無問題了

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 朱投炳 於 2019-8-11 07:33 AM 發表

係咪6代或以後?? 近兩代Intel 底板已經基本不支援Win7 的安裝

你之前用緊既Win7 好大機會係以另類 方法裝的, 例如 patch 左的USB

自己上網search 下 key word: Win7/6 Gen 等, 有好多好多方法討論過

總之就隻Win7 將不能用最原本既內容去安裝

其實咁新既機, 多一事不如少一事, 盡量上Win ...
部機都七八年了,咁即係無辦法?但我之前都係裝win7,只係近排重裝了吾得

引用:
原帖由 C968 於 2019-8-10 02:30 PM 發表

Thanks !
...會唔會插左USB3.0呀?舊版要另裝DRIVER才WORK!用USB2.0先!
...或者I/O有衝突, 先入BIOS 查看, HDD I/O要先設定為IDE後再裝WIN7,會自動重置I/O DRIVERS

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 C968 於 2019-8-11 10:14 AM 發表

部機都七八年了,咁即係無辦法?但我之前都係裝win7,只係近排重裝了吾得
如果唔係新款機,咁多數係之前所講:你隻USB有事、你唔係插USB 2.0,更甚既係底板有問題。

但樓主你不如post你部機既詳細配置睇睇先。

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖
引用:
原帖由 朱投炳 於 2019-8-11 10:44 AM 發表

如果唔係新款機,咁多數係之前所講:你隻USB有事、你唔係插USB 2.0,更甚既係底板有問題。

但樓主你不如post你部機既詳細配置睇睇先。
我想問但我用USB hd 同 連接手機果d都ok,但淨係用mouse吾得,係其他usb都連接吾到mouse

引用:
原帖由 KPT 於 2019-8-10 11:46 PM 發表

有冇上齊驅動程式?
有的

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 C968 於 2019-8-11 10:47 AM 發表

我想問但我用USB hd 同 連接手機果d都ok,但淨係用mouse吾得,係其他usb都連接吾到mouse
你隻mouse 壞左

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖
引用:
原帖由 朱投炳 於 2019-8-11 11:04 AM 發表

你隻mouse 壞左
肯定是無壞,我試過幾隻,不過吾該晒你細心解答

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。