• 瀏覽: 1,053
  • 回覆: 20
之前自己走去買落既 我諗都成年前 果時買左整完發覺有時dl左啲野落黎又開唔到 開Firefox ie果啲又會自動一開就熄左 要我回報 重開都係咁 近排又想玩番啲電腦game  所以想請問下呢個組合會唔會有兼容唔到既情況發生 又或者係唔係自己未裝好啲驅動程式(如果係起馬唔洗買過啲野 慳番啲 )本人都係打機同睇片多
底板 h81m HDs
cpu: i3 4160
Display card :Radeon rx460 graphics
求請教 唔該晒

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
如果唔得又或者可唔可以留番張display card落黎 另外再砌過部機???有冇咩建議 唔該晒

回覆 引用 TOP

打咩game?

症狀上估計係塊主板被顯卡烤壞左南橋供電組,可以試下開側板用風扇暴吹粒南橋降溫睇下情況有冇改善

引用:
原帖由 kathy_yoyo1128 於 2019-8-2 03:27 AM 發表

打咩game?
玩到lol同勇就夠架啦😀

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 unknownkw 於 2019-8-2 04:18 AM 發表

症狀上估計係塊主板被顯卡烤壞左南橋供電組,可以試下開側板用風扇暴吹粒南橋降溫睇下情況有冇改善
想請問係咩原因會烤壞?係裝果陣時?

回覆 引用 TOP

重裝windows

回覆 引用 TOP

拿去高登商場比人整啦,平平地

回覆 引用 TOP

設計問題,你部機好可能散熱唔好,電子零件溫度與壽命成反比,特別係電容一般係每高10C會令壽命減半,如果佢rated 5000Hour at 85C(平價電容)咁行75C就只能保證約10000小時,一年多少少
高耗電顯卡既零件熱耐性一般會比主板高得多,大家一上溫度顯卡既熱風會烤壞主板上既野,所以裝顯卡既話機箱散熱必須要注意,一般係在側板抽或者用前下風扇吹以阻止顯卡既熱氣吹到南橋部份

出現file corruption, read/write timeout等硬碟存取問題多數係粒南橋不正常工作,DIY可以修理但一般只能換板

新高登大把二手H97 b85底板,有空可以去逛逛

引用:
原帖由 unknownkw 於 2019-8-2 02:12 PM 發表

設計問題,你部機好可能散熱唔好,電子零件溫度與壽命成反比,特別係電容一般係每高10C會令壽命減半,如果佢rated 5000Hour at 85C(平價電容)咁行75C就只能保證約10000小時,一年多少少
高耗電顯卡既零件熱耐性一般會比主板高得多,大家一上溫度顯卡既熱風會烤壞主板上既野,所以裝顯卡既話機箱散熱必須要注意,一般係在側板抽或者用前下風扇吹以阻止顯卡既熱氣吹到南橋部份

出現fi ...
但係我果時買完番黎都係用左一個月到 只係到而家先諗住整番 😢都好有可能係師兄你講既撞燒左

引用:
原帖由 leungmanman 於 2019-8-2 02:20 PM 發表

新高登大把二手H97 b85底板,有空可以去逛逛
唔該晒師兄 🤘🏿

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mkw0512 於 2019-8-2 02:48 PM 發表

但係我果時買完番黎都係用左一個月到 只係到而家先諗住整番 😢都好有可能係師兄你講既撞燒左
如果是新買行貨可以拿去代理跟進喎。

引用:
原帖由 leungmanman 於 2019-8-2 02:56 PM 發表

如果是新買行貨可以拿去代理跟進喎。
成年前買啦😂😂啲單都冇埋啦

回覆 引用 TOP

不過而家攞左去俾人洗機 睇下情況如何先

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]