關於 4K MON 問題

關於 4K MON 問題 E-mail 此主題給朋友

各位師兄早晨!5 年 27' 舊 MON 快壞
想換一部 27' 4K MON
PC 是否一定要支援才可以用到
3840 X 2160 解析度呢?
我部舊電腦是 CPU 6770K
顯示卡是 970 4GB
謝謝各位

熱賣及精選
引用:
原帖由 四條六 於 2019-7-21 07:42 AM 發表

各位師兄早晨!5 年 27' 舊 MON 快壞
想換一部 27' 4K MON
PC 是否一定要支援才可以用到
3840 X 2160 解析度呢?
我部舊電腦是 CPU 6770K
顯示卡是 970 4GB
謝謝各位 ...
970 無 HDMI 2.0

(2160p 60hz)

GTX1660/GTX1660ti
再加個4K MON
都要5至6千蚊

4k 造價不菲

引用:
原帖由 hellohk2012 於 2019-7-21 07:58 AM 發表

970 無 HDMI 2.0

(2160p 60hz)

GTX1660/GTX1660ti
再加個4K MON
都要5至6千蚊

4k 造價不菲
師兄你好!970 卡應該用什麼 MON 好?1920 X 1080 適合些嗎?請問還有什麼選擇?
2560 X 1440 可以用到嗎?

引用:
原帖由 四條六 於 2019-7-21 09:02 AM 發表

師兄你好!970 卡應該用什麼 MON 好?1920 X 1080 適合些嗎?請問還有什麼選擇?
2560 X 1440 可以用到嗎?
https://www.price.com.hk/product.php?p=402553

一步到位
照買27寸4k mon
 (hdmi 2.0  2160p 60hz)
呢個己經叫平 $2590

970壞左再買顯示卡,yeah

回覆 引用 TOP

玩4k 真係好貴
我繼續用1080p

玩4k mon,唔打機新的最低階的題卡都出到。兩三年前的xbox/ps4都出到4k/60Hz

看不到內容的毒果link,就是假link,死link,一字不漏,搬字過紙就是違規,一定要檢舉,一定要檢舉,嚴打濫發帖。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hellohk2012 於 21/7/2019 10:11 發表

玩4k 真係好貴
我繼續用1080p
我早兩年部AOC 24吋/4K,唔使3000,好像無HDR

看不到內容的毒果link,就是假link,死link,一字不漏,搬字過紙就是違規,一定要檢舉,一定要檢舉,嚴打濫發帖。

引用:
原帖由 chaolininin 於 2019-7-21 10:52 AM 發表

我早兩年部AOC 24吋/4K,唔使3000,好像無HDR
https://www.price.com.hk/product.php?p=402553

呢個靚野,
但又要Buy 1660
唔通買1650...

回覆 引用 TOP

可以推到 4K MON 嗎?

引用:
原帖由 四條六 於 2019-7-21 03:01 PM 發表

可以推到 4K MON 嗎?
輸出無問題
效能就...打下LOL 都應該無問題
乜都開低都還好
開得高好易爆VRAM 變 powerpoint

唔打FPS game 整個 4k 60hz freesync 都還好
宜家geforce driver 已支援 freesync, 怕既nvidia 仲有個已認證既列表

打FPS, mon 120hz 或以上, 又要4k, 會好貴

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2019-7-21 03:36 PM 發表

輸出無問題
效能就...打下LOL 都應該無問題
乜都開低都還好
開得高好易爆VRAM 變 powerpoint

唔打FPS game 整個 4k 60hz freesync 都還好
宜家geforce driver 已支援 freesync, 怕既nvidia 仲有個已認證既列表

打FPS, mon 120hz 或以上, 又要4k, 會好貴 ...
如果買 2K MON 會否好些?

引用:
原帖由 四條六 於 2019-7-21 05:30 PM 發表

如果買 2K MON 會否好些?
主要你係有幾多預算, 捨唔捨得買
不如你自己落場望下價啦
另外4k 120hz mon 最好預多三四千買 RTX2070

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2019-7-21 06:32 PM 發表

主要你係有幾多預算, 捨唔捨得買
不如你自己落場望下價啦
另外4k 120hz mon 最好預多三四千買 RTX2070
兩星期前買2070都四千尾。

引用:
原帖由 fcukadm9 於 2019-7-21 11:53 PM 發表

兩星期前買2070都四千尾。
宜家唔會掛
2060S 都去到 2070 九成幾

回覆 引用 TOP

GTX970 肯定可以出4kHDR,玩GTA V 等舊game 4k 都得。

回覆 引用 TOP

19 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。