• 瀏覽: 8,004
  • 回覆: 81
年頭買左部$2000文書機揾朋友裝完windows後發現部機開個Google chrome 都要唸成分鐘,建議大家就算買黎上網做文書都唔好買呢類超低價既機盞激氣~我知大家就會話我貪平,我認,所以我下次都會買返貴小小~

熱賣及精選
重點係 HDD 及 RAM
文書機的而且確唔需要太多RAM, 甚至好多人會話HDD都夠
但用戶使用體驗係呃唔到人的
所以今時今日買文書機, 都會建議8G+128/256G SSD先夠理想, CPU 已經不太重要。近期SSD跌價不少, 所以依家用約2K 都有可能買到咁既config

當然, 太耐先Load得起一個app都係唔正常。建議閣下應先同部機掃毒掃malware 先。

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖

就係呢部~

引用:
原帖由 朱投炳 於 2019-7-19 09:21 AM 發表

所以今時今日買文書機, 都會建議8G+128/256G SSD先夠理想, CPU 已經不太重要。近期SSD跌價不少, 所以依家用約2K 都有可能買到咁既config

當然, 太耐先Load得起一個app都係唔正常。建議閣下應先同部機掃毒掃malware 先。 ...
我都懷疑中毒,不過都唔想搞。買部laptop 算

chrome 非常大食
並不屬真文書機功能

一開始你肯比多一千蚊就會順
一分錢一分貨

引用:
原帖由 朱投炳 於 2019-7-19 09:21 AM 發表

當然, 太耐先Load得起一個app都係唔正常。建議閣下應先同部機掃毒掃malware 先。 ...
right

SSD 256 up ,  8G ram up

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2019-7-19 10:52 AM 發表

chrome 非常大食
並不屬真文書機功能

一分錢一分貨
even my i7 run hotmail under Chrome got little problem...

try Firefox

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 必中 於 2019-7-19 10:49 AM 發表

我都懷疑中毒,不過都唔想搞。買部laptop 算
Notebook 行4G + HDD 的話, 其實會一樣

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖
引用:
原帖由 wilsonkf 於 2019-7-19 10:52 AM 發表

chrome 非常大食
並不屬真文書機功能

一分錢一分貨
而家都砌左,已經無得番轉頭

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 朱投炳 於 2019-7-19 11:27 AM 發表

Notebook 行4G + HDD 的話, 其實會一樣
照你睇我部機換左隻ssd256 會唔會順返?唔會就唔搞了

引用:
原帖由 必中 於 2019-7-19 11:30 AM 發表

照你睇我部機換左隻ssd256 會唔會順返?唔會就唔搞了
絕對會
我係公司既千年C2D舊機都係換左SSD後好似換左一部機咁既感覺

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖
引用:
原帖由 朱投炳 於 2019-7-19 12:00 PM 發表

絕對會
我係公司既千年C2D舊機都係換左SSD後好似換左一部機咁既感覺
咁我ram 使唔使加ram 呢?

回覆 引用 TOP

我公司既文書機經驗話, 64bit Windows + 4G RAM 的話既 disk swapping 係唔少的

用左SSD係已經會明顯改善, 但始終都有唔少 disk swapping

加上部機粒U又唔快, 做得 disk swapping 多點都會覺

所以都係建議上8G

再多就真係無乜用

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 必中 於 2019-7-19 10:47 AM 發表

就係呢部~
用得CELERON CPU快極有限啦...你買那時唔知用咩CPU? +RAM作用不大吧

引用:
原帖由 napo123 於 2019-7-19 12:48 PM 發表

用得CELERON CPU快極有限啦...你買那時唔知用咩CPU? +RAM作用不大吧
當時比錢叫人砌的,無為意粒U 自己又唔識

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]