其實有幾多 bro 可以 chur 盡你部腦?

其實有幾多 bro 可以 chur 盡你部腦? E-mail 此主題給朋友

如題~

係呢度見好多 bro 明明買 300W機, 建議裝 750W 牛.
明明粒U已經係超勁, 正常用都夠有凸, 仲要走去超頻~
其實你地除左 run 下 3D mark / 計下 pi 外, 你有幾何可以 chur 盡部機?
甚至講真果句, 平時1/10機能都未必用得到, 點解要買到 over 晒? 何必浪費錢為求睇個數字?
本人已經化晒, 奉承點到即止, 夠用就收, 玩出性價比!
用另一句話講就係窮 

熱賣及精選
簡單啲講:  男人的浪漫

依個問題同D人揀日常用車點解要睇跑車或四驅一樣

無話用唔用得盡, 只係個人滿足感掛帥

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖
我部i7每次backtest fullload都要行2粒鐘...

引用:
原帖由 alee001 於 2019-7-17 03:20 PM 發表

我部i7每次backtest fullload都要行2粒鐘...
換AMD

引用:
原帖由 朱投炳 於 2019-7-17 02:27 PM 發表

依個問題同D人揀日常用車點解要睇跑車或四驅一樣

無話用唔用得盡, 只係個人滿足感掛帥
我而家轉投微型電腦

引用:
原帖由 BensonNg 於 2019-7-17 03:38 PM 發表

我而家轉投微型電腦
我成家全部轉哂用notebook

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖
引用:
原帖由 朱投炳 於 2019-7-17 04:09 PM 發表

我成家全部轉哂用notebook
Notebook 性能唔多得

回覆 引用 TOP

礦工

回覆 引用 TOP

其實睇你『平時』做乜。呢兩日,單係執完然後 save ps 檔案,每次都要 100% cpu 超過十分鐘。已經係 i7 64GB ram 行 raid0 ssd。如果玩 4K 片 wasp stabilizer 就更加唔使講。有些 job,唔係玩片,試過要 100% cpu render 超過兩週。

都係嗰句,人人既須要唔同。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 BensonNg 於 2019-7-17 02:19 PM 發表

如題~

係呢度見好多 bro 明明買 300W機, 建議裝 750W 牛.
其實你地除左 run 下 3D mark / 計下 pi 外, 你有幾何可以 chur 盡部機?
甚至講真果句, 平時1/10機能都未必用得到, 點解要買到 over 晒? 何必浪費錢為求睇個數字?
本人已經化晒, 奉承點到即止, 夠用就收, 玩出性 ...
「純粹想擁有」、呢個理由夠唔夠?

回覆 引用 TOP

火牛在 50% 左右輸出時是最有效率. 火牛涼啲. 對打機好啲.

高階顯卡用電量會間中忽然短暫跳高, 會要求火牛火數在平均用電量上保留一些緩衝空間.

以前用過cheap牛. 壞過幾次cheap牛. 所以火牛都是買好少少.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 BensonNg 於 2019-7-17 03:36 PM 發表

換AMD
快幾多呀...

回覆 引用 TOP

其實, 測試一部機基本夠唔夠用, 好簡單:

同時開四套有密碼既片睇

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 BensonNg 於 2019-7-17 02:19 PM 發表

如題~

本人已經化晒, 奉承點到即止, 夠用就收, 玩出性 ...
視乎可謂 "扯到盡."

牛買大就係廢, 唔會增加 performance, 最主要係睇 efficiency.

置於其他件, 其實冇話扯唔扯到盡. 你買 8 cores, 16 threads, 打機如 Battlefield V multiplayer 用 12+ threads, 已經有呢個需要, frame pacing 較好打得夠順. 或者買 2080 Ti, 多少少 FPS 亦即係用到張卡, 縱使唔係 "盡" 亦有用到張卡嘅效能.

其實同啲人買名牌一樣. 一百蚊三件 T-shirt 又係衫, 一萬蚊一件 T-shirt 寫住 Gucci 又係衫, 點解啲人要買名牌? 其實買勁啲電腦叫做有實際用途都叫物有所值. 著名牌又唔會有優惠, 又唔會坐車唔洗錢, 毫無實際用途仲簁錢啦, 但啲人咪照買.

回覆 引用 TOP

50 1234
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。