砌完機入唔到window, 輕機

砌完機入唔到window, 輕機 E-mail 此主題給朋友

Ryzen 3600
Asrock b450 steel
Gigabyte gtx760 舊卡
Plextor ssd 250gb
WD 4gb hdd
Adata ram 3200mhz 8gb x2 
Antec bronze 650w

入到去Windows 登入畫面就輕機,
入bios 冇事,
Vga,  ssd, hdd 係舊電腦留低
Asrock b450 steel bio version 2.4 係最新,代理有更新到

請問有冇人知係邊忽出左問題? 唔該晒

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
你係裝新windows 後login 果下hang 機

一話係用緊現存係SSD 上既windows?

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2019-7-14 02:32 AM 發表

你係裝新windows 後login 果下hang 機

一話係用緊現存係SSD 上既windows?
用緊之前係ssd既window, hdd冇window

引用:
原帖由 龍~淺 於 2019-7-14 02:49 AM 發表

用緊之前係ssd既window, hdd冇window
你換左底板後可能少左某D driver, 所以入唔到windows
或者新硬件同某D 舊driver 撞左, 呢個機會較細

你可以重裝 windows 試下, 去MS download media creation tools, 整落 USB flash drive 裝windows
最新版應該裝到 build 1903 , 但跟住要啟用windows 時要搵返 windows key
唔想重裝都要整果隻 usb flash
跟住試下 recovery mode 睇下修唔修復到
入到 windows 的話, 之後再重裝應該都唔洗 windows key

回覆 引用 TOP

重裝都是很快手的事情。

回覆 引用 TOP

多謝回覆,
用win7 手指入到去安裝,
Keyboard同滑鼠都冇左反應,
唔想用win10, 爬左下文
https://www.discuss.com.hk/archiver/?tid-26119314.html
係咪用圓頭keyboard解決到呢?

坦白啲講,你咁㗎經驗真係比心機慢慢玩喇,

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 龍~淺 於 2019-7-14 10:34 AM 發表

多謝回覆,
https://www.discuss.com.hk/archiver/?tid-26119314.html
係咪用圓頭keyboard解決到呢? ...
放棄裝win7吧,裝win10

盛衰交替,物極必反,歷史沒有不倒臺之政權

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 龍~淺 於 2019-7-14 10:34 AM 發表

多謝回覆,
係咪用圓頭keyboard解決到呢? ...
usb win7手指安裝好像要加裝usb driver 所以不支援usb kb and mouse, 亦未support ssd, 而hardware又轉了, 舊ssd亦有舊hardware 資料, 可以試用macrium reflect 將資料轉去另一硬碟, 再用macrium造開機手指rescue disk, 轉回資料到ssd, 並fix disk boot

回覆 引用 TOP

Try using Linux, which I am now using.

回覆 引用 TOP

買過隻win 10手指

回覆 引用 TOP

唔該幾位C兄
搵番舊個DVD機出黎WIN7 ISO加 PS/2 鍵盤搞掂左,
但宜家打LOL 玩左10幾分鐘就藍畫面, 重新開機
會唔會係硬件撞左呢?

ADATA 8GB 3200MHz XPG GAMMIX D10 DDR4 (1x8GB) Ram AX4U320038G16-SB10 連黑色散熱片

https://www.xfastest.com/thread-187715-1-1.html

https://www.asrock.com/mb/AMD/B4 ... index.tw.asp#Memory

係咪同底板唔夾?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 龍~淺 於 2019-7-15 11:01 PM 發表

唔該幾位C兄
搵番舊個DVD機出黎WIN7 ISO加 PS/2 鍵盤搞掂左,
但宜家打LOL 玩左10幾分鐘就藍畫面, 重新開機
會唔會係硬件撞左呢?
仲裝Windows 7咁你比啲心機慢慢玩,行到唔抄Windows藍畫面請單聲。

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。