註冊 登入

amd itx list求意見

amd itx list求意見 E-mail 此主題給朋友

新手亂來, 唔知咁砌得唔得? 求意見(主要針對散熱, 因用來打機)

ASRock 華擎 Fatal1ty B450 Gaming-ITX/ac DDR-4, AM4 Socket,Intel GbE,WiFi ac,USB3.1 Gen2, Mini-ITX M/B  HK$ 845
AMD Ryzen 5 3600 100-100000031BOX 6C/12T, 3.6GHz,35MB Cache, Socket AM4 CPU BOX w/Cooler HK$ 1560
ADATA 8GB 3000MHz XPG GAMMIX D10 DDR4 (1x8GB) Ram AX4U300038G16-SBG連黑色散熱片*2  HK$ 500
MSI / 微星 RX5700 8GB GDDR6 顯示卡 (DI-R5700F8)        HK$ 3099
ADATA 1TB XPG SX8200 Pro M.2 2280 ASX8200PNP-1TT-C 3D Nand PCIe Gen3 x4 NVMe 1.3 SSD HK$1099
ANTEC HCG-650 (AN-PS-HCG-650-GOLD) High Current Gamer 650W 80Plus Gold 火牛(Full Modular)   HK$ 685
SilverStone RAVEN RVZ03 ARGB 白色 USB3.0 極致玩家機箱   HK$ 798

When a rhino lowers its head, trust me, it is not praying

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
呢隻箱顯卡用返類似 RTX2060 既風扇散熱效果會更好
渦輪將熱風直接排出箱外既優勢對呢個機箱打左好大折扣, 因為顯卡有獨立空間, 上面又有氣孔走熱氣
反而會因為風量同散熱面積唔夠而蝕底

你等得就等非公

R5 3600 跟既 wraith stealth 好雞
一係就比錢買散熱
一係比多四百上 3600X
3600X 跟既 wraith spire 散熱能力勉強可以接受, 裝入呢個箱風扇上方距離側板氣孔約 1.5cm, 吸到外面既鮮風, 你可以將跟果兩把薄扇裝晒去顯卡果邊

當然你追求散熱效果肯定另外買較好
(至於 3700X, 佢跟個 wraith prism 入唔到呢個箱, 你上淘寶搵舊板既四熱管 wraith 就得)

睇睇下原來你塊板 m.2 係底
咁就裝真係會熱死SSD, 何況你仲要係ADATA...
你要買導熱墊將SSD 既熱傳去機箱背板
貼左adata 跟既散熱片, 導熱墊要夾係機箱底板同散熱片之間, 要夾實無虛位
(如果你買其他SSD, 要留意有無散熱片, 有的話要留意高度, 因為要裝係底)

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2019-7-11 05:02 PM 發表

渦輪將熱風直接排出箱外既優勢對呢個機箱打左好大折扣, 因為顯卡有獨立空間, 上面又有氣孔走熱氣

你等得就等非公

一係就比錢買散熱
3600X 跟既 wraith spire 散熱能力勉強可以 ...
多謝回覆, 不過唔明呢句: "你等得就等非公", 意思係RX5700等散熱較好果種非公出?

When a rhino lowers its head, trust me, it is not praying
引用:
原帖由 wilsonkf 於 2019-7-11 05:02 PM 發表

你等得就等非公

一係就比錢買散熱
3600X 跟既 wraith spire 散熱能力勉強可以 ...
依家先睇到你update果part, 其實如果係箱問題, 我都可以考慮轉用其他箱

引用:
原帖由 櫻花幻影 於 2019-7-11 05:08 PM 發表

多謝回覆, 不過唔明呢句: "你等得就等非公", 意思係RX5700等散熱較好果種非公出?
無錯
5700 公版散熱係渦輪黎講都算弱
反正你隻箱顯卡熱氣唔影響其他部位, 無需要用渦輪

當然 5700 亦唔算好熱既, 照裝都係數字難睇D

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 櫻花幻影 於 2019-7-11 05:09 PM 發表

依家先睇到你update果part, 其實如果係箱問題, 我都可以考慮轉用其他箱
你個箱已經好正
係底板衰, m.2 係底
其他箱都好難處理呢個問題
導熱墊可以解決到就照去啦

ADATA 係裝得入
有D SSD 散熱幾mm 甚至 1cm 厚, 咪裝唔入

回覆 引用 TOP

你個箱體積, 散熱已經好難搵到更好
顯卡同CPU直接吸到鮮風, 呢度已經贏人地幾條街
佢D 近親大細同散熱或者差唔多, 但只能用SFX 火牛, 即係要比多D $$
所以換其他都唔好換箱

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。