註冊 登入

AMD X570 底板選擇

AMD X570 底板選擇 E-mail 此主題給朋友

本人諗住7月買AMD 3900x(因電腦剛壞了),我唔超頻、要求穩定耐用、用料好、保養長,睇左官方資料,睇啱呢3張底板,唔知你會選擇邊張呢?或其他推介?

ROG CROSSHAIR VIII HERO (WI-FI)
ROG STRIX X570-E GAMING
gigabyte x570 aorus master

[imghttp://www.esnips.com/imageable/medium/ca8a09eef38846cca4785bb264c4e577/du=372ed63cec93102a928d0015173e3082&uu=51d04e0612d44a8aae8abbeca40c1ab5&dt=1199724223000&fu=89ebc840b6bc40c69afaedef1779cb4a[\img]
熱賣及精選
下個月我會買 3400G, 主要係工作用途, 無需咁多 core
compare 過 X570 同 X470/B450
X570 不支援第一代 Rayen CPU
X570 主要係多左 PCIe 4.0, USB 3.2, M.2 Gen4
但呢 D 周邊都未出, 所以下個月都係會買返 X470/B450
引用:
原帖由 小志仔 於 2019-6-18 09:15 AM 發表

本人諗住7月買AMD 3900x(因電腦剛壞了),我唔超頻、要求穩定耐用、用料好、保養長,睇左官方資料,睇啱呢3張底板,唔知你會選擇邊張呢?或其他推介?

ROG CROSSHAIR VIII HERO (WI-FI)
gigabyte x570 aorus master ...

我是不支持單車坐港鐵要拆轆的.
支持汽車牌費加一倍, 全港汽車數量降至 50 萬架以下.
引用:
原帖由 chachaping 於 2019-6-18 09:53 AM 發表

下個月我會買 3400G, 主要係工作用途, 無需咁多 core
compare 過 X570 同 X470/B450
X570 不支援第一代 Rayen CPU
X570 主要係多左 PCIe 4.0, USB 3.2, M.2 Gen4
但呢 D 周邊都未出, 所以下個月都係會買返 X470/B450

...
3400G 都唔會用到 PCIe 4.0 (除非你打算買 PCIe 4.0 SSD 啦)
而且 X570 係貴板,可能仲貴過 intel Z390 板
所以,一係就出 B550 呢o的平板,唔係就咁出 B450 啦

回覆 引用 TOP

路過

個人意見:
行SLI買X570,唔行SLI買B550

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 小志仔 於 2019-6-18 09:15 發表

gigabyte x570 aorus master ...
點解你唔七月先問啦

[/img]
引用:
原帖由 Lag爆妹 於 2019-6-18 01:29 PM 發表

點解你唔七月先問啦
因為剛證實5年的電腦壞底板,想一出就買板+CPU 所以做定功課先。

[imghttp://www.esnips.com/imageable/medium/ca8a09eef38846cca4785bb264c4e577/du=372ed63cec93102a928d0015173e3082&uu=51d04e0612d44a8aae8abbeca40c1ab5&dt=1199724223000&fu=89ebc840b6bc40c69afaedef1779cb4a[\img]
引用:
原帖由 小志仔 於 2019-6-18 02:04 PM 發表

因為剛證實5年的電腦壞底板,想一出就買板+CPU 所以做定功課先。
對啊,做定功課。我念住用3800x or 3700x,但我一用asus hero板

引用:
原帖由 Kevin975647 於 2019-6-18 06:04 PM 發表

對啊,做定功課。我念住用3800x or 3700x,但我一用asus hero板
師兄你超唔超頻㗎?
我都好鍾意hero wifi 版,驚日後需要Wi-Fi
其實我未用過其他牌子嘅底板
用過好幾份華碩底板但次次都有事,
可能係我每一次都係買嗰個系列最低階嗰個
今次想買好少少,希望耐用啲
因為以前部機未壞已經想換
但係而家我未想換部機已經壞

引用:
原帖由 小志仔 於 2019-6-18 07:08 PM 發表

師兄你超唔超頻㗎?
但係而家我未想換部機已經壞 ...
唔超,正常用,用Hero的原因係佢散熱比較好。同埋我買高階就用asus,低階就asrock

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 小志仔 於 2019-6-18 07:08 PM 發表

師兄你超唔超頻㗎?
但係而家我未想換部機已經壞 ...
wifi 之後再加卡都唔遲
供電應該更加緊要

回覆 引用 TOP

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。